Vége a télnek

2024.03.02. 20:08

Mohácsi busók érkeztek Hajdúszoboszlóra, hogy elűzzék a telet – fotókkal, videóval

A busók zenével, tánccal, tűzzel, kereplőkkel adták a hideg tudtára, lejárt a műszakja.

Bekecs Sándor

A busók tettek róla, hogy Hajdúszoboszlón se maradjon nyoma a télnek

Forrás: Molnár Péter

Az elmúlt hét igazán tavaszias időjárása után kicsit aggasztóan hatott a szombati lehűlés. Az előző évek tapasztalatai azt sugallják, a tél java csak ezután következik, s a márciusi havazás miatt vasvillával kergetik majd a Sándorokat, Józsefeket és Benedekeket. Hajdúszoboszlón azonban nem bízták a véletlenre, s egészen Mohácsig üzentek a segítségért.

– Milyen koncert lesz itt? Ki lép fel? Kinyitott a strand és ingyenes a belépés? – gondolhatta a gyanútlan járókelő, aki március 2-án, a délutáni órákban a Hungarospa környékén járt. Ez alkalommal viszont nem a Bagossy Brothers Company, a HoneyBeast vagy a Tancsapda csalt több száz embert a Szent István parkba, hanem a legendás mohácsi busók érkeztek hazánk egyik legnépszerűbb városába, hogy onnan is kiűzzék a telet.

Elűzték a téllel együtt a rosszat és a gonoszt

– Ma délelőtt Hajdúszoboszló külterületén egy kiszebábot elégettünk, a szoboszlói fiatalok már elűzték egyszer a telet, úgyhogy most ráerősítünk a mohácsi barátainkkal. Ugyanis a téllel együtt, a rosszat és a gonoszt is el kell űzzük, hogy csak a jóság és a szeretet maradjon a lelkünkben – fogalmazott köszöntőjében Czeglédi Gyula polgármester.  

A városvezetőt követően Eisler József, legendás mohácsi busó idézte fel a busójárás történetét. Elmondta, a legenda szerint a mohácsi vészt követően a lakosság megelégelte a török rablását, fosztogatását, ezért az éj leple alatt, a Dunán átkelve, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel zavarták el a betolakodókat. – Ez a történet természetesen nem igaz, ugyanis a busójárást egy 1783-as feljegyzés említi először – tette hozzá. Kiemelte, 2009-ben került fel a Mohácsi Busójárás az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listájára. A busó öltözetének jellegzetessége szőrével kifordított rövid bunda, a szalmával kitömött gatya, valamint a fából faragott, állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

hajdúszoboszló, busó, tél
A tűz mellett is táncoltak
Forrás: Molnár Péter

Hajdúszoboszlón is kiadták a tél útját

A köszöntők után kezdhetett csak igazán rettegni a tél, ugyanis a busók zenével, tánccal, tűzzel, kereplőkkel adták a hideg tudtára, lejárt a műszakja. A közönség pedig minden pillanatot megragadott arra, hogy egy-egy maskarással szelfit készítsen vagy közelebbről megvizsgálja annak álarcát, jelmezét.

– Eddig még nem volt alkalmunk Mohácsi Busójáráson részt venni, így különösen nagy öröm számunkra, hogy itthon találkozhatunk velük – mondta az egyik házaspár. De nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is élvezték a busókkal való találkozást: vidáman fotózkodtak, pacsiztak a télűző bundás-maszkos busókkal, s mosolyogva közölték, hogy nem kérnek több telet. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában