Helyi közélet

2024.03.05. 12:05

Ötcsillagos osztálykirándulásra indultak a debreceni diákok – fotókkal, videóval

Az Erasmus+ program keretében egyhetes tanulmányi kirándulásra indultak a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola tanulói és pedagógusai. A cél Törökország volt, ahova Budapestről repült az intézmény 27 nyolcadik évfolyamos diákja és 8 pedagógusa. Az utazók a reptéri transzferbuszba március 5-én, kedd reggel szálltak fel a debreceni Főnix Aréna parkolójában.

Kosztin Éva

Az Erasmus+ program keretében egyhetes tanulmányi kirándulásra indultak a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola tanulói és pedagógusai

Forrás: Kiss Annamarie

Az indulás előtt izgatott csoportokban gyülekeztek a gyerekek, a szülők és a tanárok a gondosan összekészített bőröndjeik mellett. Mikó Vivien, az általános iskola egyik tanulója portálunknak elmondta, angoltudása alapján válogatták be a kirándulás résztvevői közé. Hozzátette, nagyon örült a hírnek, most utazik elsőnek és a repülést várja a legjobban. Benyó Alexa Zoé, szintén a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola diákja, elmondása szerint már régóta érdeklik a keleti kultúrák, ezért egyből jelentkezett, amikor hallott a lehetőségről. 

Eszméletlenül boldog voltam, amikor kiválasztottak, bár nagyon nem lepődtem meg, Julcsi néni, az osztályfőnök utalt rá, hogy nagyon jó esélyeim vannak

– osztotta meg velünk.

Julcsi néni, azaz Kovalcsik Julianna pedagógus elmondta, a gyerekek kiválasztásánál a tanulmányi eredményt, a magatartást és az angol nyelvtudást vették figyelembe. Az útra való felkészüléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, minden pedagógus próbálta odatenni magát.

A fizikatanár a repülésről tartott órát, beszéltünk a gyerekekkel viselkedési szabályokról, a török nép kultúrájáról, szerettük volna minél több oldalról bemutatni nekik az országot

 – tájékoztatta a nagy út előtt a haont.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Erasmus+ program középpontjában a szakmai fejlődés támogatása, az oktatás minőségének fejlesztése áll. A program alatt a debreceni diákoknak és pedagógusaiknak lehetősége nyílik egy másik nemzet oktatási rendszerének megismerésére. A tanulók a kinti intézményben órarend szerinti foglalkozásokon vesznek részt, a matematikától egészen az úszásig, minden nap iskolabusz viszi őket a szállásukról az iskolába és vissza. A pedagógusok egy része az úgynevezett „job shadowing" programban vesz részt, ami azt jelenti, hogy a török intézményben tanító pedagógusokkal együtt tartanak órát, illetve hospitálnak a foglalkozásokon.

Miért ilyen különleges ez az út?

Az út különlegességéről Türk László, a Debreceni Tankerület Igazgatója beszélt a Főnix Aréna parkolójában, amikor jó utat kívánt valamennyi résztvevőnek. 

Egyszerre ennyi gyerek Erasmus+ pályázattal a tankerület fenntartásában még nem utazott. Ez egy nagyon jó lehetőség tanulni, kapcsolatokat építeni, de én leginkább úgy fogalmaznék, hogy ez egy ötcsillagos osztálykirándulás

– mondta.

debreceni tankerületi központ, törökország, erasmus +
Türk László jó utat kívánt valamennyi résztvevőnek
Forrás: Kiss Annamarie

A nyertes pályázat részleteiről Hetei József, a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola igazgatója tájékoztatott. Kifejtette, mindig az volt az intézmény elve, hogy minél több gyerek vehessen részt külföldi tanulmányutakon, választásuk pedig azért esett Törökországra, mert ott egy merőben más kultúrával és oktatási rendszerrel találkozhatnak. – A tanulmányutat követően a gyerekek és a tanárok is beszámolót készítenek, hogy megvizsgáljuk, mik az átültethető tapasztalatok – ismertette az iskolaigazgató az utánkövetés módszerét.

Együtt utaznak a betlehenesekkel

Az általános iskolásokhoz csatlakoztak a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium végzősei is, akik két hetes hetes szakmai gyakorlatukat töltik egy törökországi ötcsillagos szállodában. Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója elmondta, a Bethlenből évente 150-200 diák megy külföldi szakmai gyakorlatra, számukra nem a létszám miatt kiemelkedő ez az út. 

Ez a közös utazás azt mutatja, hogy a tankerület és a DSZC új alapokra helyezte az együttműködését, két héten belül valósult meg az összefogás az intézmények között a törökországi úttal kapcsolatban – adott hangot a vélekedésének.

 

debreceni tankerületi központ, törökország, erasmus +
Hetei József (balról), Szilágyi Sándor és Türk László az indulás előtt
Forrás: Kiss Annamarie

Kiss Anna tizenkettedikes tanulótól megtudtuk, a végzősök kiválasztás a motivációs levél, önéletrajz és szóbeli elbeszélgetés alapján zajlott. – Egy szállodán belül fogunk dolgozni, mehetünk a vendégtérre felszolgálni, a konyhára előkészítő munkát végezni, a recepcióra vendégeket fogadni, problémákat kezelni, a bárba italokat készíteni, illetve animátori feladatokat ellátni – sorolta a szakmai gyakorlat lehetőségeit.

A beszédek után a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola és a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium tanulói és tanárai ugyanazzal a busszal gördültek ki a Főnix Aréna parkolójából a nagy útjuk felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában