Olvasói panasz

2024.03.05. 07:40

Felháborodtak a helyiek: valóban felszámolják a debreceni lakótelep ékkövét, az Erzsébet kertet?

Hamarosan munkálatokba kezdenek a Dobozi lakótelepen, viszont az ott élők attól tartanak, a beavatkozással több kárt csinálnak, mint hasznot. Itt a debreceni polgármesteri hivatal válasza!

Nagy Emese

A lakók aggódnak, nem szeretnék, ha az Erzsébet kertet felszámolnák

Forrás: Czinege Melinda

Egy olvasónk azzal a panasszal fordult hozzánk, a Debreceni Szakképzési Centrum (Debrecen, Gáborjáni Szabó Kálmán 4. szám) az illetékes szervtől megrendelte a telephelyére három fázisú nagyfeszültség áram kábel bevezetését, amit a Víztorony utcában lévő transzformátor házból lehet kivitelezni. A kivitelező alvállalkozóval készítteti el a földalatti nyomvonal kiásását, aminek a vonalát a napokban cölöpökkel megjelöltek.

A kert igazi kis fénypontja a környéknek
A kert igazi kis fénypontja a környéknek
Forrás: Czinege Melinda

Tiltakoznak a helyiek

Olvasónk levelében kiemelte, a Gáborjáni Szabó Kálmán utcában élők többsége tiltakozik a kijelölt nyomvonal kialakítása miatt, mert úgy vélik, a beavatkozással több kárt csinálnak, mint hasznot. Kiemelte, véleményük szerint a tervező nem a legrövidebb utat választotta A-ból B-be, és ha így marad, akkor: ki kell vágni tizenhárom darab 60 éves élő fát, el kell távolítani 14 darab kerti padot. Rámutatott, az utcában kialakított növényi, virág és egyéb kultúrák megsemmisülnek, mindemellett több száz négyzetméteren fel kell törni a járdát, közlekedési utat. Meggyőződésük, hogy a kivitelezésnek van olyan alternatívája, ahol nem merülnek fel az említett problémák.

A helyiek felháborodtak
A helyiek felháborodtak, nem szeretnék, ha tönkre tennék a környéket
Forrás: Czinege Melinda

A cserjék, fák eltávolítása, kivágása tilos

A témával kapcsolatban megkerestük a polgármesteri hivatalt, és azt a tájékoztatást kaptuk: a Víztorony utca 3. és Gáborjáni Szabó Kálmán utca 4. szám alatti ingatlanok megnövekedett villamosenergia-igényének biztosítása érdekében az adott területen az Opus Titász Zrt. közműépítési munkát tervez megvalósítani. „A nyomvonal kijelölése során a tervezőnek figyelemmel kell lennie több szakmai szempontra – köztük a közműérintettségekre –, így a kijelöléskor az optimális megoldás kerül kiválasztásra. Az engedélyeztetési eljárás a vonatkozó előírásoknak megfelelően történt. Fontos kiemelni, hogy a munkálatok fák eltávolításával nem járnak, a kivitelezést követően pedig a kerti padokat is visszahelyezik. A közterületi járdaburkolat megbontását követően pedig a járda immár teljes szélességében megújul, összességében a korábbinál szebb környezetet biztosítva az ott élők számára. 

A munkálatok során a cserjék, fák eltávolítása, kivágása tilos
A munkálatok során a cserjék, fák eltávolítása, kivágása tilos
Forrás: Czinege Melinda

A közterületen található előkert tekintetében a kivitelező igyekszik a legnagyobb gondossággal eljárni az állagmegóvás érdekében, és a korábbi zöldfelületeket is helyreállítják. A munkák megkezdését megelőzően a polgármesteri hivatal által kiadandó hozzájárulásokban előírjuk a kivitelezés feltételeit – egyebek közt például kizárólag a meglévő növényzet kímélésével végezhető munkálat; a cserjék, fák eltávolítása, kivágása tilos. A megbontott területek helyreállítását tehát az eredeti állapotnak megfelelően kell elvégeznie a kivitelezőnek” – közölte a debreceni polgármesteri hivatal. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában