Településfejlesztés

2024.02.27. 13:24

Újabb lakossági igényt teljesített Debrecen önkormányzata, ezúttal a Tégláskertben

Új járdaszakasz épült a cívisváros déli részében.

Bekecs Sándor

Térkő burkolatú járda épült a Dobogó utca mentén

Forrás: Molnár Péter

A tégláskertiek biztonságos közlekedését lehetővé tevő beruházás ért révbe Debrecen déli városrészén. Mintegy 850 méter hosszú, térkő burkolatú járdaszakasz épült a városrész és az Epreskert utca között, a Dobogó utca mentén. A szakasz egy buszmegállópárt is kapott, az önkormányzat pedig visszaállít egy korábbi buszjáratot is.

– Kis beruházásnak tűnhet, de mégis nagy jelentőségű a tégláskertiek számára, hiszen néhány évvel ezelőtt elkészült egy új bekötőút a Debreceni Nemzetközi Repülőtérre – a Mandolás utca –, azonban mellette nem készült járda. Piros Zoltán, a körzet képviselője jelezte azt a nagyon egyértelmű lakossági kérést, hogy a biztonságos közlekedés érdekében az önkormányzat oldja meg a járdaösszeköttetést az áruház és a Tégláskert között – idézte fel az előzményeket Papp László polgármester a február 27-i sajtótájékoztatón a helyszínen. 

Mint ismertette, önkormányzati önerőből és egy magánvállalkozó támogatásával készült 850 méter hosszú, térkőburkolatú járdaszakasz. Ebből 630 méter az előbbi saját beruházása, mintegy 42 millió forint értékben. Emellett egy buszmegálló-párt is kialakítottak, melyek az Airport 1-es és 2-es járatait fogadják, továbbá Lakossági kérésre újraindulnak a 14 és 14Y járatok is. 

– A majorsági földek és a repülőtér északi oldalán az önkormányzat több mint harminc hektárnyi fejlesztési területtel rendelkezik. Célunk, hogy a következő években is egy nagyon jelentős, dinamikus fejlődés jellemezze ezt a környéket. Ennek részeként, kormányzati támogatásból, a Mikepércsi út irányába, a Kanális utcával párhuzamosan készül el a Mandolás utca befejező szakasza – mutatott körbe Papp László. Megjegyezte, az az általános közlekedésfejlesztési koncepció Debrecenben, hogy az önkormányzat igyekszik alternatív közlekedési lehetőségeket, közlekedési folyosókat biztosítani annak érdekében, hogy a növekvő forgalom minél jobban szétosztható legyen. 

Rendkívül fontosak számunkra a lakossági jelzések, igények. A város költségvetési lehetőségeit, mozgásterét kihasználva mindig igyekszünk ezeket az igényeket beépíteni a városfejlesztési programokba. Ennek megfelelően jött létre ez a járdaszakasz, a közösségi közlekedés fejlesztése és a környék jövőbeni útfejlesztései is

 – tette hozzá.

20240227_Dobogó utcai járda_MP_HBN-8
Papp László polgármester és Piros Zoltán önkormányzati képviselő a keddi sajtótájékoztatón
Forrás: Molnár Péter

Biztonságos utakon közlekedhetnek a debreceniek 

– Ahogy az önkormányzati képviselők munkájában, úgy a költségvetésben is megjelenik, hogy az egyes intézkedések reflektálnak a lakosság kéréseire, igényeire. Számos megkeresés érkezett hozzám az Epreskert és a Tégláskert közlekedési kapcsolatát illetően, s ezeknek a kéréseknek a figyelembevételével készült el ez a járdaszakasz, mely biztonságos közlekedést biztosít az itt lakóknak – fogalmazott Piros Zoltán.  

A képviselő kiemelte, az Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokának kivitelezése az utolsó fázisában jár, mely épület közösségi funkciókat is ellát, s szintén elérhető az új járdaszakasznak köszönhetően. 

Elmondta még, hogy az elmúlt időszakban több fejlesztés történt a Tégláskertben, mint például a Tégláskert utca egy szakaszának felújítása, a Csermely és Patak utcák aszfaltozása; elkészült az orvosi rendelő, utolsó fázisához érkezik a Basahalom utca kivitelezése is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában