Költségvetés

2024.03.01. 07:00

Egymillió forintot és fürdőbelépőt is ad Berettyóújfalu önkormányzata

Megduplázza az első lakáshoz jutás támogatását, ingyenes fürdőbelépőket biztosít lakosainak az idei évtől Berettyóújfalu önkormányzata. Mindezek mellett több száz millió forintokat fordítanak a város az út és a csapadékvízelvezető infrastruktúrájának javítására és az iparterületek fejlesztésére is.

Haon.hu

Fürdőbelépőre felhasználható támogatásra is különítettek el pénzt a berettyóújfalui költségvetésben

Forrás: Naló-archív

Három ellenzéki képviselő tartózkodása mellett, 8 igen szavazattal fogadta el Berettyóújfalu önkormányzatának képviselő-testülete a város idei költségvetését. A hivatal közleményében úgy fogalmazott, az elfogadott költségvetés kellő fedezetet nyújt a város kötelező és önként vállalt feladatainak elvégzésére. 

Kiemelt cél a takarékos, átlátható és biztonságos működés, de fontos szempont a rászorultak támogatása, a tudatos városfejlesztés, városüzemeltetés, valamint az önerős és pályázati forrású beruházások sikeres befejezése.

Az előző évben rekord mértékű iparűzési adóbevételhez jutott a város, mely összeg megközelítette az 1,1 milliárd forintot, így idén 1,05 milliárd forinttal tervez az önkormányzat. Ez megfelelő forrást biztosít az önként vállalt feladatok ellátására. Az idei évre egyébként 7,231 milliárd forint bevétellel terveznek, amely az előző évit 10,5 százalékkal haladja meg. A kötelező feladatok ellátására is több jut: az ezekre betervezett 1,99 milliárd forint 125,7 millióval több a 2023-asnál.

berettyóújfalu, költségvetés, fejlesztés, támogatás,
Három ellenzéki képviselő tartózkodása mellett, 8 igen szavazattal fogadta el a berettyóújfalui képviselő-testület a város idei költségvetését
Forrás: Önkormányzat

Bérfejlesztést is jóváhagyott a berettyóújfalui testület

A kiadásokat tekintve elmondható, szinte valamennyi tételre kicsivel többet fordíthat az önkormányzat. Ilyenek például a szociális támogatások, melyekre összességében 22 millió forinttal, 45 százalékkal többet terveztek be, így az ide tartozó ellátásárokra 69,5 millió forint jut. 

Az eddigiek mellett új elemként jelenik meg a 65 év feletti berettyóújfalui lakosoknak adandó 10 alkalmas fürdőbelépő, valamint a 16 év alatti gyermeket nevelő szülőknek a gyerekenként 10 ezer forintos, strandbelépőre fordítható támogatás. Jó hír a fiatal családok számára, hogy az első lakáshoz való jutás támogatását nemcsak fenntartja, de a duplájára, 1 millió forintra emeli az önkormányzat.

A fentiek mellett december óta 15 százalékkal emelkedett a minimálbérrel és garantált bérminimumemeléssel nem érintett hivatali dolgozók havi fizetése.

Jelentős összegek jutnak utakra, zöldterületekre

Jelentős, a 3,4 milliárd forintot is meghaladó összeget fordítanak városfejlesztésre. Ebből 750 millió forint útépítésre, 135 millió forint városfejlesztési munkákra, 350 millió forint a csapadékvíz-elvezető rendszerek rekonstrukciójára jut majd; továbbá a zöld infrastruktúra fejlesztésére 514 millió forintot, az iparterületekre 655 millió forintot, a Lőtér utcai ipari terület fejlesztésére pedig további 100 millió forintot fogadott el Berettyóújfalu képviselő-testülete.

Mindezeken felül 111 millió forintot költ majd az önkormányzat park- és közterületfenntartásra; 23 millió forintot a helyi civil szervezetek támogatására. Az önkormány idén is támogatja a berettyóújfalui főiskolai hallgatókat, illetve a végzős középiskolásokat a Bursa Hungarica pályázat keretében mintegy 8,57 millió forint keretösszeggel. Az önkormányzat továbbá 20 millió forint általános, 5 millió forint polgármesteri és közel 80 millió forint fejlesztési tartalékkal tervez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában