Költségvetés

2024.01.14. 09:56

A dolgozók jutalmára és fizetésemelésére is jutott pénz Berettyóújfaluban

Több mint egymilliárdos helyiadó-bevétellel zárták 2023-at.

BDR Média

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere

Forrás: Napló-archív

A végére kiegyenesedő hullámvasútpályához hasonlította a berettyóújfalui önkormányzat 2023. évi pénzügyi helyzetét Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere. Az, hogy mennyire nehezen tervezhető volt az év költségvetése, mi sem bizonyítja jobban, mint a helyiadó-bevétel alakulása.

Ezt eredetileg a 2022-es összeg alatt, 550 millió forintra tervezte az önkormányzat, aztán a városatyák meglepődve tapasztalták, hogy az egész évre előirányzott összeg már az első félévben bejött, az évet pedig az eddigi rekorddal, 1,1 milliárd forintot meghaladó helyiadó-bevétellel zárják.

Segített a kormány

De nézzük a történéseket sorjában, ahogyan Muraközi István tájékoztatta a Cívishírt. – Berettyóújfalu Város Önkormányzata kicsivel több mint 6,5 milliárd forintos főösszeggel fogadta el a 2023. év büdzséjét, amiben 714 millió forint hiány volt, azaz a kiadásaink 11 százalékára nem volt fedezetünk. Ennek legnagyobb hányadát az elszálló energiaárak jelentették. A bevételi oldalon pedig nem tudtuk, mennyi iparűzési adó folyik majd be. Akkor úgy tűnt, hogy ebből az adónemből jelentős csökkenés lesz. Ennek ellenére azt a célt tűztük ki, hogy – lehetőség szerint – minden intézményünk működését biztosítsuk, minden munkatársunkat tartsunk meg, és ne csökkenjenek a város szociális kiadásai. Ekkor az volt a kérdés, hogy ilyen pénzügyi kondíciókkal hány hónapig húzzuk. Ez volt a mélypont – beszélt a kezdetekről a városvezető, aki azzal folytatta, hogy nagy segítségükre volt Magyarország Kormánya, ugyanis az év elején lefolytatott személyes tárgyalásokat követően energiaszámláik kifizetésére 160 millió forint kiegészítést kaptak. Továbbá két alkalommal részesültek az önkormányzatok működőképességét megőrző rendkívüli (REKI) támogatásban.

Ebből 58 millió, majd 27 millió forint érkezett az önkormányzat számlájára. Természetesen ezen felül számos takarékossági intézkedést kellett meghozniuk: a rendezvények költségvetését csökkentették, programok maradtak el, elhalasztottak számos önerős beruházást.

– Aztán – folytatta Muraközi István – meglepetéssel tapasztaltuk, hogy félévre befolyt az egész évre tervezett iparűzési adó összege. Év végéig pedig az addigi több mint megduplázódott. Soha ennyi adóbevétele nem volt Berettyóújfalunak, több mint 1,1 milliárd forint jött össze. Emellett jelentősen nőtt a költségvetés főösszege, év végére már közelítette a 9,3 milliárdot.

Karácsonyra eltüntettük a hiányt és nincs 60 napon túli tartozásunk. Ilyenre ebben az önkormányzati ciklusban még nem volt példa. Jutott valamennyi munkatársunk év végi jutalmazására, továbbá a minimálbér és garantált bérminimummal nem érintett dolgozóinknak 15 százalékos béremelést adtunk, ráadásul 2023. december 1-től.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában