Fejlesztés

2024.01.08. 14:33

A városvezetés célja, hogy a kisváros igazi otthona legyen az ott élőknek

Berettyóújfalu legnagyobb múlt évi beruházásairól beszélt a polgármester.

BDR Média

Muraközi István, BErettyóújfalu polgármestere

Forrás: Napló-archív

Berettyóújfaluban 2023-ban számos fejlesztést sikerült befejezni, köztük a város történetének eddigi legnagyobb beruházását, a 3,5 milliárd forintból megvalósult Bihar Termálliget Strand és Termálfürdő gyógyászati központot. De a múlt évi beruházások közé tartozik a Nyíri István Inkubátorház és az új vásárcsarnok átadása is. Mintegy kétmilliárd forintból elkészült az ivóvízminőség-javító beruházás. A város gazdagodott egy befogadó játszótérrel és a református egyház jóvoltából egy óvodával is – sorolta városa legnagyobb múlt évi beruházásait Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a Cívishírnek. 

A városvezető azt is elmondta, hogy a 2023. év eleji energiaválság miatt a város működőképességének megőrzése miatt kénytelenek voltak önerős beruházásokat elhalasztani. A szükségből azonban próbáltak előnyt kovácsolni.

Több száz fát is ültettek 

A TAMA Hungary jóvoltából két buszvárót újítottak fel. Ennek sikerén felbuzdulva az önkormányzat meghirdette a „Fogadj örökbe egy buszvárót” programot, és további négy buszváró felújítását kezdték el. Ez kölcsönös előnyt jelent az önkormányzatnak és a vállalkozásoknak, hiszen a buszváró elkészítésével 10 esztendeig hirdetési felülethez jut az „örökbefogadó”. Az elkészült buszmegálló pedig szebbé teszi a városképet és hozzájárul az utazók kényelmének fokozásához. A LED-csereprogram első körében 1176 család jutott energiatakarékos izzóhoz. Több száz fát ültettek a múlt évben is, ezen kívül több ezer virágpalánta kiültetésével, kiosztásával szebbé tehették a várost. Folytatták a már népszerű zöldhulladékgyűjtési programot is. 

A városvezetés célja, hogy Berettyóújfalu igazi otthona legyen az itt élőknek. Ezzel együtt az átutazókban szeretnének olyan képet kialakítani, hogy Berettyóújfalu egy igazi élhető kisváros.

– 2023-ban lezártuk az előző uniós pénzügyi ciklus forrásaiból megvalósult beruházásokat, és előkészítettük a következő ciklus pályázatait. A város eredményesen pályázott a TOP Plusz forrásokra. Jelenleg ezeknek a pályázatoknak a tervezését végezzük, emellett új pályázatokat nyújtunk be ROHU-s forrásokra. 

Több mint 3 milliárd forintnyi pályázati finanszírozású fejlesztés előkészítése zajlik 

– tért rá az ez évi feladatokra Muraközi István. – 2024-ben a kivitelezési közbeszerzéseket követően elkezdődhetnek a munkálatok. Ezek közül is kiemelkedik a belterületi utas pályázatunk, ahol 760 millió forintból a terveink szerint 22 utca aszfaltozása történik meg. Közel kilenc kilométer utat újítunk fel. Ez a nem aszfaltos úthálózatunk 30 százaléka. Folytatódik a belvízelvezetési beruházás, a parkolók építése, újabb zöldfelületek, játszóterek újulnak meg. Új konyhát, új ipari parkot, új vállalkozói telkeket alakítunk ki. Energetikailag korszerűsítjük a középületeket. De lesznek turisztikai célú fejlesztések is. A meglévő termálfürdő szomszédságában egy korszerű szállodát szeretnénk építeni.

Olcsóbb, de nem „békeidőkbeli”

A berettyóújfalui önkormányzatnak tavaly, a fűtési szezonhoz közeledve már nem kellett a 2022 őszihez hasonló intézkedéseket bevezetnie. Az energiaárak drasztikus emelkedése tudatosabbá tette a városvezetést. – Sok esetben összébb húztuk magunkat, racionálisabbá tettük működésünket, és ezekkel további jelentős megtakarítást tudtunk elérni. A közbeszerzés eredményeként az új esztendőre már jelentős csökkenés mutatkozik mind az áram, mind a gáz, mind a távfűtés árában, de ezek még mindig magasabbak, mint a háború kitörése előtti „békeévben” voltak. Jó döntés volt az is, hogy a korábbi pályázatok során szinte valamennyi önkormányzati intézmény energiatakarékossági fejlesztését megvalósítottuk. Felére csökkentettük a város közvilágításának költségét a korszerű LED-es lámpatestek felszerelésével. Az elkövetkező években a geotermikus energia használatával a város távfűtő rendszerének fejlesztését kívánjuk megvalósítani. 

A Bihar Termálligetben már elkezdtük, ott nincs is gázfűtés. Amennyiben sikerül átállítani a távhőrendszert gázról geotermikus energiára, a város intézményhálózatának és a távfűtött lakások energiaköltsége jelentősen lecsökken. Ehhez már megtettük a kezdő lépéseket, elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, amely a pályázat alapja 

– beszélt városa energiaválság utáni állapotáról Muraközi István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában