Mit illik?

2024.03.03. 11:30

Babalátogatóba megyek – pénzt vagy ajándékot adjak? Itt a debreceni dúla tanácsa!

Mit illik és mit nem egy látogatás alkalmával? Ha babalátogatóba megyünk, akkor nem árt, ha előtte kicsit puhatolózunk, mire van szüksége a babának és az anyukának.

Nagy Emese

Mit illik és mit nem egy babalátogatás alkalmával?

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Ha valaki babalátogatóba megy, akkor minden bizonnyal felvetődik a kérdés: mit vigyen ajándékba? Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy a kis csöppség egy új családtagnak számít, vagy egy kedves ismerősünknek született babája. A kérdés megválaszolásában Gardó Bea dúla segít a haonnak, aki azt is megosztotta, a dúlaság egyidős az emberrel: mióta világ a világ, nők kísérték a nőket a várandósságuk, vajúdásuk, szülésük, gyermekágyuk alatt, női támogatással és tapasztalattal „támasztották”, emelték, kísérték őket anyává válásuk útján. – A dúlák nem egészségügyi szakemberek, bár kiemelt és mélyreható tudással rendelkeznek a normál, fiziológiás, természetes várandósság, vajúdás, szülés és gyermekágy fizikai és érzelmi történéseiről – azok előremozdításának és támogatásának, segítésének módozatairól – ismertette. Rámutatott, röviden összefoglalva egy dúla fizikai és lelki- érzelmi síkon támogatja a nőket/párt a várandósság, szülés és gyermekágy időszakában.

babalátogató, pénz, ajándék, dúla, mit illik
Gardó Bea dúlával beszélgettünk arról, mit illik babalátógatóba vinni
Forrás: Gardó Bea-archív

Intim, érzékeny térbe lépünk be

Gardó Bea leszögezte, a szülés nem pusztán egy kisbaba megszületése. A folyamatban nem „csak” a baba születik: a nő anyává születik, a férfi apává, a pár pedig családdá. Bár a baba fizikai megszületése egy pillanat, a családdá, anyává, apává, tesóvá válás sokkal hosszabb, szövevényesebb folyamatok eredője. Hatalmas szerepet játszik ebben és rengeteget tud előmozdítani a folyamatokon (melyek a kötödések kialakulását, a régi viszonyok bomlását, az újak kiépülését, kialakulását, megszilárdulását jelentik), ha mindez biztonságban, intimitásban, óvó, szeretetteljes burokban, támogatva mehet végbe.

Tehát, aki a gyermekágyas időszakban látogat (az első hat hétben – ami néha hosszabb időszak is lehet), az ebbe az intim, érzékeny térbe lép be. S mint ilyen, tiszteletet és méltóságot érdemel: mit jelent ez a látogató részéről?

– tette fel a kérdést a szakember, majd a válaszban a következőket emelte ki: Mindenképpen fontos a család, az anya kívánságait alapul venni, hogy az „engedély” és a meghívás a látogatásra felőlük kell érkezzen.

A babalátogatásnak is megvan a maga ideje

– Idegenül hangozhat, de a valódi látogatás lehet, hogy heteket, esetleg hónapokat várathat magára, pontosan az előzőekben említett folyamatok miatt, amikor ezek már jórészt végbementek, az új család kicsit rendezte sorait. Mindezeken túl jó tudni, hogy a gyermekágyas anya a szülés utáni 6 hét alatti pihenésével az élete elkövetkező évtizedeire alapozza meg egészségét. (A szülés utáni 42 nap meghatározza az elkövetkező 42 évet). A gyermekágyban a női szervezet olyan képlékenyében és nyitottságban képes megújulni, hogy az optimalizálhatja a későbbi egészséget, mindezt a gyermekágyas masszázskúra mélyítheti, alaposabbá, hatékonyabbá teheti, ily módon válhat ez úgymond hosszútávú befektetéssé. 

Minden olyan ajándék, támogatás, ami az anya pihenését teszi lehetővé, hatalmas értéket képvisel ebben az időszakban, legyen az gyermekfelügyelet, vagy bármilyen segítség a háztartásban. Ez pusztán annyit jelent, hogy a korai látogatások természete egy kicsit más kell, hogy legyen. A távolabbi barátok, kollégák számára a személyes látogatás bizony nem baj, ha várat magára: egy 2 hónapos baba számukra ugyanolyan pici és cuki.

Ugyanakkor a vendéglátással járó „terheket” minél később kapja az új család, annál jobb. Viszont a családnak kincset érhet az egymással háborítatlanul töltött idő a szülést követő hetekben, és ennek tiszteletben tartása. Igazából ez inkább mélyíteni tudja a barátságot, semmint azt jelentené, hogy lemaradnak valamiről ezek az emberek. Manapság már a virtuális csatornák megnyílásával ez az út is kínálkozik, viszont az előzetes egyeztetésnek ezekre is teljességgel vonatkoznia kell – részletezte a szakember.

Gardó Bea elmondta, egy újdonsült anyának az első hetekben, hónapokban mindenképpen olyasmire van szüksége, ami segítségükre van. Hogy ez pontosan mi, ezt a legjobb megkérdezni. Sok felesleges dolognak, találgatásnak elejét vesszük ezzel. Egy sokadik babaruhácska helyett egy tápláló, szeretettel főzött fazék leves lehet, hogy jobban „betalál”. Egy, a szivárvány minden színében pompázó cumikészlet helyett egy tepsi finom almás süti lehet, hogy nagyobb mosolyokat csal az éjszakai szoptatásban/ringatásban megfáradt arcokra.

babalátogató, pénz, ajándék, dúla, mit illik, anya
Tökéletes ajándék, ha babalátogatóba megyünk egy tálca finom sütemény is
Forrás: MW-archív

Mit illik vinni babalátogatóba?

– Magyarországon a „komatál” hagyománya pontosan ezt jelentette: a gyermekágyas nő táplálása szeretettel készített ételekkel. Nagyon sokszor fordul elő, hogy az első napokban valamire hirtelen szükség van, egy gyógynövényes csepp, egy nélkülözhetetlen apróság, egy pont hiányzó összetevő a boltból – hatalmas könnyebbséget jelenthet ezek ajándékozása. Továbbá nem tolakodás, ha megjegyezzük, számíthatnak ránk, rendelkezésre állunk, ha szükség van ránk. Jó látogató attitűd, a támogató, figyelmes, meghallgató megerősítő hozzáállás. A fókusz a szülés után az anyáról szinte kizárólagosan átcsúszik a babára: épp ezért minden, ami az anya testi-lelki komfortjához, jó érzéséhez, jólétéhez hozzájárul, anyaságában, nőiségében megerősítheti őt, nagyon szívbe találhat. S nem elfeledhető szempont az, ami a gyermekágyas szolgálatom mottója is: ha anya jól van, mindenki jól van! – szögezte le. Hozzátette, 

semmiképpen ne zavarjuk a családot különböző véleményekkel, erős kijelentésekkel, rémtörténetekkel, a külső világ híreivel, történéseivel. Legyünk belátással és tisztelettel azok iránt a folyamatok iránt, amik most zajlanak a család belső életében, s fogadjuk el, hogy ez most kapacitásukat, figyelmüket, erejüket, energiájukat teljesen igénybe veszi, szükségtelen most egyéb dolgokkal nyomasztani őket.

Ajándékot vagy pénzt adjunk?

Kihangsúlyozta, minden olyan segítségnek számít, amikről a család, az anya azt mondja, hogy az! – ezek azonban nem mindig megvásárolható dolgok. – Felajánlhatjuk, hogy az idősebb testvért elvisszük valahova egy délutánra, vagy bevállaljuk, hogy főzünk valami finomat. A gyermekágyas hetekben egy friss hozzávalókból, szívvel elkészített tápláló étel testnek és léleknek a balzsama (érdemes esetleges érzékenységekről, étrendi szokásokról, korlátozásokról, preferenciákról előzetesen tájékozódni). Kicsit „haza beszélek”, amikor elmesélem, hogy a kis amerikai városban, ahol éltem, a gyermekágyas segítésnek egy nagyon haladó szintje volt megtapasztalható. Itt a gyermekágyas masszázsra gondolok, amikor az anyuka teljes testmasszázst kap, meleg, gyógynövényes olajokkal. Nem ritka, hogy egy baráti kör egy hathetes masszázskúrát ad közös ajándékként a gyermekágyas anyának – fogalmazott. Érdeklődésünkre hozzáfűzte, 

nem javasolja, hogy pénzt nyújtsunk át az édesanyának, ha babalátogatóba megyünk, ugyanis egy személyre szóló ajándék sokkal közvetlenebb tud lenni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában