Emlékmű

2024.03.18. 17:33

Első ’48-as emlékművét avatta Nagyhegyes

A forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékünnepén adták át az új köztéri alkotást.

Haon.hu

Nagyhegyes községe ünnepi hangulatban adózott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az emlékezetes eseményt március 14-én tartották, melynek színhelye a Művelődési Ház és a Kiserdei Szabadidőpark volt – tájékoztatott az önkormányzat.

A rendezvényen összegyűlt a község vezetése, közéleti személyiségei, az általános iskola diákjai és a helybéliek számos képviselője, hogy tisztelegjen azok előtt, akik az 1848-49-es szabadságharcban kiemelkedő és névtelen hősök voltak. Az ünnepséget a Bajusz Istvánné ünnepi beszéde nyitotta meg, melyet az általános iskola 6. évfolyamának diákjai és énekkara, valamint a Nagyhegyesi Népdalkör Kossuth nótái színesítettek.

Az ünnepi megemlékezést követően a résztvevők méltóságteljes pillanatban avatták fel a Kiserdei Szabadidőparkban álló új emlékművet. A kiváló szobrászművész, Győrfi Lajos alkotta emlékmű egy nemzeti színű bronz kokárdát ábrázoló alsó fedkőre állított süttői mészkő obeliszk, melyen egy Petőfi versrészlet is olvasható: "Hol a szabadság, ott van a haza".

Az emlékmű avatása mély érzelmeket váltott ki a jelenlévőkből, akik büszkén és meghatottan álltak az emlékmű előtt, hogy megőrizzék a múlt hőseinek emlékét és továbbvigyék azt, a következő generációk számára. A Nagyhegyesen felállított emlékmű pedig tovább erősíti a község összetartását és az időtálló tiszteletet azok iránt, akik bátran harcoltak az ország szabadságáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában