Közgyűlés

2024.02.22. 13:47

Ezt a nevet kapta az új belvárosi bölcsőde

Közel száz gyermeknek biztosít majd férőhelyet az új intézmény.

Bekecs Sándor

Folyamatos az igény új debreceni bölcsődék kialakítására

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye a székhelyén és 12 tagintézményében gondoskodik a gyermekek bölcsődei ellátásáról 1260 férőhelyen. Nemrég pedig elkészült a Postakert városrészben, a Zelemér utca 4. szám alatti új, 96 férőhelyes létesítmény. Ezzel létrejött egy, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes bölcsőde a belvárosban, mely egészséges környezetet biztosít a kisgyermekek neveléséhez és lehetőséget nyújt a városrész bölcsődei kapacitáshiányának, valamint a meglévő tagintézmények túlzsúfoltságának csökkentésére.

A fejlesztéssel DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye férőhelyeinek száma 1260-ról 1356-ra emelkedett. Az intézmény elnevezését február 22-én fogadta el Debrecen közgyűlése. Az előterjesztés javaslata alapján az új tagintézmény – hasonlóan az eddigiekhez – az elhelyezkedése szerinti elnevezést kapja, így Zelemér Utcai Tagintézmény lett a neve.

 A tárgyi feltételeket illetően a bútorok és játékeszközök beszerzése elhúzódó folyamat, ezért erre, valamint a bölcsődék nyári nyitvatartási rendjére figyelemmel (2024. július 8. és 2024. augusztus 3. között a bölcsődék zárva tartanak) az új tagintézmény megnyitása várhatóan csak 2024. szeptember 1-én lesz.

Munkahelyeket is teremt

A hatályos jogszabály szerint bölcsődei csoportonként 2 kisgyermeknevelő és két csoportra 1 bölcsődei dajka, valamint 5 vagy több csoport esetén plusz 2 kisgyermeknevelő biztosítása szükséges. A Zelemér Utcai Tagintézmény üzemeltetéséhez 29 fő foglalkoztatása (az intézmény szakmai tevékenységéhez kapcsolódóan összesen 23 fő: 1 fő bölcsődevezető, 18 fő kisgyermeknevelő, 4 fő bölcsődei dajka; az intézményüzemeltetési tevékenységéhez kapcsolódóan összesen 6 fő: 1 fő szakács, 1 fő diétás szakács, 2 konyhai kisegítő, 1 fő mosónő, 1 fő varrónő) szükséges. 

Erre tekintettel a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézmény álláshelyeinek számát 2024. augusztus 1-től 29 fővel meg kell emelni, az ehhez kapcsolódó bérköltséget biztosítani szükséges az új munkavállalók foglalkoztatása érdekében.

A fentieken túlmenően az önkormányzat a tulajdonában lévő, Zelemér utca 4. szám alatti ingatlant, mint feladatellátást szolgáló vagyont DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye részére ingyenes vagyonkezelésbe adta, és az alapító okiratot módosította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában