A polgármester válaszol

2024.02.10. 18:17

Százmilliókból tették jobbá a nyíracsádi romák helyzetét

Nagy János polgármester azt mondta, nagyon sokat tanult a pályázatból.

BDR Média

A szociális bérlakásokat tavaly decemberben adták át a településen, Nagy János polgármester /j5) részvételével

Forrás: Facebook / Nyíracsád község

Két pályázat összesen 400 millió forint támogatásával óriásit tudott előrelépni Nyíracsád a szegregátumokban élők életének jobbá, komfortosabbá tételében, a szegregátumok felszámolásában – tájékoztatta a Cívishírt Nagy János, Nyíracsád polgármestere, aki nem titkolta, a munkadíjak és az építőanyagok árainak emelkedése miatt póttámogatást is igényeltek a projekt befejezéséhez. Nézzük, mit tartalmaz a beruházás. Ennek van egy humán része, amelyben életvezetési tanácsadásokat kaptak az azt kérők. Például abban, hogy a munkáltatók elvárásai a piac miatt szinte évente változnak, és ezekre fel kell készíteni a munkavállalókat. A munkába járó szülők gyermekeinek úgynevezett minitanodákat működtetnek, délutáni foglalkozásokat tartanak.

A polgármester itt kitért arra, hogy egy korábbi felzárkóztató programban több mint százan szereztek szakmát, például a térségben jól hasznosítható kertészeti képesítést.

A pályázati támogatás másik részét, az úgynevezett gyakorlati oldalát a településkép igazítása, alakítása tette ki. Ebben felépült egy szolgáltató ház, azaz egy kis művelődési ház. Ez a létesítmény leginkább akkor hasznos, amikor egy rendezvénynek nincs nagy helyigénye. Itt az elképzeléseik szerint – mondta Nagy János – képzésektől kezdve nagyon sok mindent meg lehet majd tartani. Megújult két szolgáltató pont is.

Ebben lehetőséget adnak azoknak a személyeknek, akik azt igénylik, hogy saját körükben beszélgessenek, teázzanak, lesz gyermekfelügyelet, segítenek a nyomtatványok kitöltésében, az életükkel kapcsolatosan a legkülönbözőbb témákban tanácsokat kaphatnak, sőt még mosásra is van lehetőség.

A támogatás jelentős részét fordították öt szociális bérlakás felújítására, bútorozására. Ide a pályázat humán részében részt vettek költözhetnek be, az öt lakásban 32 felnőttet, gyermeket kell elhelyezni.

„Ugyanebben a gyönyörű szép, teremtett világban élünk”

– Én magam nagyon sokat tanultam ebből a pályázatból. Valahogy már jobban értem a romák életét, életszemléletüket, életvitelüket. Olyan neves előadók is voltak nálunk, mint például Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos – beszélt a pályázatnak a személyére gyakorolt hatásáról Nagy János. – Cigányok és magyarok egy nyelvet beszélünk, mi nem ellenségei vagyunk egymásnak. Ugyanebben a gyönyörű szép, teremtett világban élünk, amit még szebbé tehetünk, hogyha békében élünk egymással, egymást segítve. A cigányok és a magyarok között is vannak példaértékű életet élő emberek. Ezért került sor Nyíracsádon, ismereteim szerint Magyarországon először Boldog Ceferinó szobra felállítására. A spanyol, cigány származású, II. János Pál pápa által boldoggá avatott férfi érdekes módon egy polgármester életét mentette meg, amikor az rosszul lett egy kútnál. Boldog Ceferino cigány szokás szerint kupeckedett, a pénzt azonban nem magára, hanem a hátrányos helyzetű cigány gyerekek tanítására, oktatására fordította.

Nyíracsádon a magyarok és a cigányok együttélésében vannak ugyan feszültségek, de azok kezelhetőek. A türelmetlenséget, a feszültségeket az életünkbe bejövő helyzetek okozzák, de ezek megoldhatóak türelemmel, megértéssel.

Az önkormányzat saját eszközeivel, mint például most a pályázattal tud segíteni az életük jobbá, komfortosabbá tételén, és ne adj’ Isten akár a munkahelyhez jutásban is. Mint említettem, a tanfolyam résztvevői növénytermesztő, kertész szakmákat kaptak, amiben el lehet helyezkedni, és már nem minimálbérért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában