Együttműködés

2024.02.13. 12:57

A CATL-nek köszönhetően az új ipari forradalom részesei lehetnek a DSZC diákjai is

A CATL és a DSZC együttműködése azt mutatja, hogy a cég helyi munkaerőre építkezik.

Hajnal László

He Wei, a CATL magyarországi felelős ügyvezetője (balról), Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja és Szilágyi Sándor főigazgató az együttműködés aláírásán

Forrás: Czinege Melinda

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá február 13-án, kedden délelőtt a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATL) és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) a szakképzési központ Fokos utcai telephelyén. He Wei, a CATL magyarországi felelős ügyvezetője beszédében reményét fejezte ki, hogy a megállapodás nemcsak a cég, hanem a debreceniek és a városban tanuló diákok számára is hasznos:

A CATL nagy hangsúlyt fektet a helyi tehetségek képzésére azokban az országokban, ahol cégünk jelen van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fiatalabb generációnak Debrecenben lehetősége lesz egy új, inspiráló karriert építeni az autóipar területén és megismerkedhetnek az élvonalbeli technológiákkal

 – mondta az ügyvezető. 

debrecen, DSZC, CATL, együttműködés
He Wei, a CATL magyarországi felelős ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette, a cég szempontjából fontos mérföldkő a szakképzés, melynek segítségével elkötelezett, helyi tehetségeket találhatnak. Előre vetítette azt is, az aláírt megállapodás csupán az első az együttműködések sorában. – A CATL-nél elkötelezettek vagyunk a város hosszútávú fejlődése mellett, pozitív szereplők, jó szomszédok, és helyi debreceniek szeretnénk lenni – szögezte le.

A DSZC már felmérte a CATL által nyújtott lehetőségeket

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja kifejtette, a folyamatosan változó világ mozgatórugója a gazdasági fejlődés. Rámutatott, újabb ipari forradalom határán vagyunk:

Az Ipar 4.0 egy hihetetlenül modern technológiai környezetet jelent, amelyben a robotizáció, az automatizáció és az adatelemzés pontos felhasználása kiemelten fontos. De mindezek nem működnek felkészült, nagy tudású, versenyképes szellemiségű munkavállalók nélkül

 – mondta. Kifejtette, a kormány reagált a kihívásokra, amikor elfogadta a Szakképzés 4.0 stratégiai programot.

debrecen, DSZC, CATL, együttműködés, szakképzés
Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja 
Forrás: Czinege Melinda

Mint mondta, Debrecen soha nem látott, dinamikus növekedést mutatott fel, hiszen ebben a városban évszázadokon keresztül nagy szerepe volt a tudásnak, és ehhez a tudáshoz most egy hihetetlen technológiai környezet épül. Úgy véli, a Debrecenben tanuló fiatalok történelmi lehetőség előtt állnak.

Partnereinkkel akkor szoktunk stratégiai megállapodást kötni, ha van már valamilyen előzmény – mondta. Felelevenítette, az elmúlt időszakban megvizsgálták az együttműködés valós lehetőségeit, emellett megismerték a CATL németországi gyárát, ahol azt tapasztalták, olyan modern technológia és vállalati kultúra várja a céget választó technikusokat és diákokat, amely történelmi léptékű.

Kifejtette, megkezdték kidolgozni az együttműködés pilléreit, mely érinti a járműipari képzésben kulcsfontosságú ágazatokat, így a gépészetet, elektronikát, informatikát. Négy intézményt szólítottak meg: a Mechwart András Gépipari és Informatikai, a Brassai Sámuel Műszaki, a Beregszászi Pál és a Vegyipari Technikumot, valamint lépéseket tettek arra is, hogy az oktatók, tanárok megismerjék a leendő technológiai környezetet. Előre vetítette, hamarosan számszerűsítik és megnevezik, milyen duális képzési lehetőségeket valósítanak meg.

A helyes utat választotta Magyarország

Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke üdvözlendőnek nevezett minden olyan lehetőséget, ami a képzés színvonalát növelni képes.

Ahogyan a régi korokra, úgy a modern világra is igaz, hogy bizonyos technológiák alkalmazását, gyártási folyamatokat nem íróasztal mögött lehet megtanulni, hanem az adott környezetben. Míg régen az inasok a cégmesterek mellett tanultak, ezt manapság duális képzésnek hívják. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben Magyarországon nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a duális képzés egyre nagyobb teret nyerhessen

– mondta az elnök. Pósán László rávilágított, amikor a 21. századi technológiák az ajtónkon kopogtatnak, elemi érdek az ország számára, hogy a legmodernebb ismeretek birtokában legyenek a munkavállalók.

debrecen, DSZC, CATL, együttműködés, szakképzés
Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Úgy véli, az együttműködési megállapodás kezdete jól mutatja, hogy a cég alapvetően a helyi munkaerőre építi jövőbeli tevékenységét, szemben azzal, hogy egyesek politikai érdekből vendégmunkások tömeges érkezésével riogatják a lakosságot.

Ez Debrecenben nem meglepő, hiszen az elmúlt 25 év során a baloldali ellenzék minden fejlesztést ellenzett, az idő azonban nem őket igazolta, hanem bennünket. Biztos vagyok benne, hogy ez ezúttal is így lesz, hiszen a modern zöld technológia a világon mindenhol kívánatos

 –  vallja Pósán László. Az elnök hozzátette, a megújuló energiák fontosak, azonban a megtermelt energiát tárolni kell, máskülönben nem tudjuk kihasználni a környezetünk által kínált lehetőségeket.

Megjegyezte, míg Amerikában kormányzati program létezik a zöldenergia széleskörű elterjesztésére, és azt az európai országokban is üdvözlik, addig hazánkban politikai vakságból vagy külföldi megrendelésre mindezt ellenzik. Pósán László szerint az ország és a lakosság szempontjából helyes döntés született, melyet a Debrecenbe települő cégek érkezése is tükröz. Mint mondta, mindezeknek köszönhetően a város a 21. század egyik élen járó települése lehet, emellett a jóléti fejlesztések megvalósítására is elegendő forrás áll a rendelkezésre, melynek a legbiztosabb módja, ha olyan gazdasági alap áll rendelkezésre, mely folyamatos és jelentős bevételt produkál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában