Helyi közélet

2024.02.28. 16:35

A mesterséges intelligenciával ismerkedtek a Debreceni Egyetem szakemberei

A mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeivel, a tudományos munkában, az oktatásban, a szakmai munkában megjelenő szerepével is ismerkedhettek a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által szervezett MI a valóság elnevezésű ismeretterjesztő workshop-sorozaton a DE több szervezeti egységének szakemberei.

Haon.hu

Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi Könyvtár igazgatója

Forrás: www.unideb.hu

A mesterséges intelligencia (MI) felhasználási lehetőségeivel, a tudományos munkában, az oktatásban, a szakmai munkában megjelenő szerepével is ismerkedhettek a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által szervezett MI a valóság elnevezésű ismeretterjesztő workshop-sorozaton a DE több szervezeti egységének szakemberei – számolt be róla az egyetem hivatalos hírportálja.

Mint írják, a műhelymunka minden alkalommal különböző kérdéseket feszeget, például, hogy az egyetemi polgároknak milyen érzései, elvárásai vagy félelmei vannak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, mennyire nyitottak a terület iránt; hogyan és milyen gyakran használják, mennyire építhető be az MI és az ezzel kapcsolatos újítások a szakmai munkába. 

A rendezvény párbeszédet teremt azok között, akik érdeklődnek a mesterséges intelligencia iránt, emellett támogatja a tudomány, a karok és a különböző szakterületek fenntarthatóbb és fejlődő jövőjét.

- A mindennapokban, az élet minden szegmensében jelen van a mesterséges intelligencia. A workshopon megvizsgáljuk, hogy az egyetemi oktatásban hogyan jelenik meg, a szakembereknek milyen tapasztalataik vannak a technológiával kapcsolatban. Kíváncsiak vagyunk a hallgatók és az oktatók véleményére, tapasztalataira, tudatosságára, hiszen ezek együttesen festenek teljes képet a tématerületről. A résztvevők új megközelítésben ismerhetik meg az MI-t, csoportos feladatmegoldások által vázolhatják fel a jövő egyetemét, feltárjuk a technológia legújabb intézményi kihívásait és aktualitásait – fogalmazott Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi Könyvtár igazgatója.

A workshopon elhangzottak alapján legtöbben a Chat GPT használata során találkoznak a mesterséges intelligenciával a mindennapi feladatok megkönnyítése érdekében, egyetemi szinten pedig összefogással, egymás támogatásával és közös munkával lehet elérni a technológia fejlődését. A rendezvény tapasztalatai szerint mindenki hallott már a jövő technológiájáról, de a többség kevésbé ismeri a széles körű gyakorlati alkalmazhatóságát, a benne rejlő támogató lehetőséget azonban mindannyian látják benne.

A könyvtár által szervezett eseményen többek között természettudományi, bölcsészettudományi, gazdaságtudományi szakemberek, hallgatók, valamint a DEENK munkatársai vettek részt – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában