Környezetbarát nevelés

2024.02.12. 13:40

Klímanócska gyarapítja a debreceni óvodások környezetvédelmi ismereteit – fotókkal, videóval

A Klímanócska Program által a debreceni Nagyerdei Óvoda növendékei is elsajátíthatják a környezettudatosság alapjait.

Gubányi Patrik

Klímanócska program a Nagyerdei Óvodában

Forrás: Molnár Péter

A Klímanócska program egy komplex környezettudatos projekt, amely a legkisebbek környezeti nevelésétől kezdve az óvodapedagógusok felkészítő oktatásán keresztül a családok bevonásáig minden érdekcsoportot megszólít. A Dipol Csoport által létrehozott szemléletformáló program részeként 2022-ben három vármegyében valósulhatott meg klímatudatos óvoda kialakítása. Ennek folytatásaként 2023 októberétől 2024 novemberéig további tizenkét vármegye egy-egy településének bevonásával folytatják a tevékenységüket, köztük a debreceni Nagyerdei Óvodában is.

Az intézmény növendékeihez hétfőn látogatott el plüss formájában Klímanócska, akinek Bozókiné Szabó Ildikó mesterpedagógus, a Klímanócska program ötletgazdája segített játékos formában megismertetni a gyerekekkel a környezetvédelem alapjait.

Makai Valéria, a Nagyerdei Óvoda vezetője portálunknak elmondta, hogy a kezdeményezés újabb mérföldkövet jelent mind az ovisok, mind pedig a pedagógusok számára.

– Intézményünk a város és a Nagyerdő találkozásánál helyezkedik el egy csodálatos környezetben. Nem véletlen, hogy második alkalommal nyertük el a Zöld óvoda, az Állatbarát óvoda, valamint a Madárbarát óvoda címet. Saját pedagógiai tervezet szerint dolgozunk – Kerek Erdő Pedagógiai Program –, melyben a játék, a mozgás és az anyanyelvi nevelés mellett a környezettudatosság is fontos szerepet játszik. Óvodánk udvara számtalan lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekek felfedezzék a természetet és az ott élő állatokat – mutatott rá Makai Valéria.

Nagyon örültünk, amikor megkerestek minket a Klímanócska Program munkatársai, mivel a környezeti szemléletformálás jól beleillik a tevékenységünkbe.

Folytatódik a szemléletformálás

–  A projekt három részből épül fel, amelynek az első üteme a mai, amikor is a csoportban egy foglalkozást tart a program feltalálója, Bozókiné Szabó Ildikó, aki egy képzeletbeli túrára invitálta a lurkókat a Tisza-tó partjára. Érintették az eldobált szemét állatokra és emberekre gyakorolt hatását, a hulladékgyűjtést, továbbá az egészséges életmód kiemelt jelentőségét.  Elengedhetetlen, hogy még idejében érzékenyítsük a gyerekeket,  ezáltal környezettudatos felnőttekké váljanak, amit tovább tudnak majd adni a következő generációnak – mondta Makai Valéria, aki arra is kitért, hogy a nap zárásaként workshopot is rendeztek, melyben a pedagógusok megismerhetik a projekt legfontosabb elemeit. A közeljövőben az óvónők háromnapos továbbképzésen vesznek majd részt, ahol többek között a szelektív hulladékgyűjtésről, a fenntarthatóságról, és a természeti értékek védelméről is komplett képet kaphatnak.

A Klímanócska program zárószakaszaként tavasszal környezettudatos családi napot rendeznek a legkisebbeknek, és szüleiknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában