Jó kezdeményezés

2023.04.26. 12:49

A debreceni fiatalok környezettudatosságra nevelésének támogatása is célja a BMW Csoportnak – fotókkal

A Kölcsey Központ adott otthont a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület és a Kis Virtuózok Alapítvány közös programjának.

Általános és középiskolásoknak szerveztek környezetvédelmi és edukációs programot Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Légy környezettudatos, ne pazarolj! címmel szervezett általános- és középiskolásoknak szóló környezetvédelmi és edukációs programot a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület és a Kis Virtuózok Alapítvány április 26-án.

A debreceni Kölcsey Központban tartott eseményhez csatlakozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Maradék nélkül munkacsoportja, a Debreceni Tankerületi Központ, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC), valamint főtámogatóként a BMW Group Gyár Debrecen is.

A BMW Csoport számára fontos a fenntarthatóság, a környezettudatosság kérdése, kiemelt figyelmet kap nálunk a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése. E cél elérésében kiemelt szerep jut a debreceni gyárunknak, hiszen ez lesz első olyan üzemünk, amely teljesen zöld és fenntartható lesz

 – mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján Hans-Peter Kemser, a BMW Group debreceni gyárának igazgatója. Elmondta, az elmúlt évtizedek minden tapasztalatát felhasználva a legmagasabb fenntarthatósági szabványoknak megfelelő gyáregység épül Debrecenben. A zöld törekvés már az építkezést is jellemzi: a teljes munkaterületen szelektíven gyűjtik a hulladékokat, és ezt a kivitelező cégektől is elvárják, velük szigorúan betartatják.

Hans-Peter Kemser, a BMW Group debreceni gyárának igazgatója
Hans-Peter Kemser, a BMW Group debreceni gyárának igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Többezer napelempanelt telepítünk 30 hektárnyi területen. Ez a müncheni gyárunk területének felének felel meg. Vállaltuk továbbá 6500 fa ültetését, hasznosítjuk a szürkevizet és a termelés valamennyi folyamatában zöld energiát használunk majd – tette hozzá.  

A szerdai programmal kapcsolatban kifejtette: az ilyen rendezvények az oktatásba, képzésbe, a fiatalokba, ezáltal pedig a jövőbe való befektetések. A BMW Group megtesz mindent, hogy a helyi oktatás fejlesztéséhez, minőségének fenntartásához hozzájáruljon Debrecenben. Kiemelte, a héten bejelentik, hogy tíz magyar hallgatónak biztosít teljes tandíjmentességet biztosító ösztöndíjat a BMW a berlini ESMT iskola globális online MBA képzésére. – Célunk, hogy az oktatási partnerségeket a legnagyobb szintekig alakítsuk ki itt Debrecenben, hiszen úgy gondoljuk, hogy globálisan kell gondolkodni, de lokálisan kell cselekedni – hangsúlyozta az igazgató.

Évek óta a fenntarthatóság az egyik fő cél Debrecenben

– Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy a város, a nagy intézményfenntartók és a vállalkozások szoros együttműködésben dolgoznak Debrecen jövőjéért. Nóvum viszont, hogy két virtuózzal egészült ki a csapat: Dávid Rolanddal, a Virtuózok V4+ győztesével, és Hans-Peter Kemserrel, az autógyártás virtuózával – fogalmazott Papp László. A polgármester elmondta, a zöld szemléletformálás, a környezettudatosság és a fenntarthatóság évek óta kiemelt célja és feladata a városnak, és örömmel tapasztalja, hogy az eddig elvégzett munka nem eredménytelen: a debreceni diákokok gondolataiban ott él a zöld szemlélet, kérdeznek és javasolnak a témában, amikor lehetőségük van rá.  

Papp László, Debrecen polgármestere
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Nagyszerű dolog, hogy a világ leginnovatívabb autógyártója a szövetségesünk, Debrecen pedig jó példával járhat elől, hiszen az itt épülő gazdaságnak globális hatása van a fenntarthatóságra – emelte ki.

Utóbbival kapcsolatban kifejtette, a magyar közlekedés évente 10 milliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki. A Debrecenben zajló fejlesztési folyamatoknak köszönhetően (összehangban az Európai Uniós célkitűzésekkel), ez a szám néhány évtizeden belül csökkenni fog. A fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységük közül pedig kiemelte, hogy az intézményeik nagyrésze energetikailag korszerű, napelemes rendszerrel ellátott; korszerű ledekre cserélik a közvilágítási rendszer egyharmadát az idén, valamint az újrainduló panelprogram keretében támogatják az energiahatékony megoldásokat.

Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezető-igazgatóhelyettese kiemelte, munkájuk során kiemelt szerep jut a fenntarthatóság, az egészségre nevelés, a környezettudatosság témaköreire. Ennek érdekében több együttműködési megállapodást kötöttek, jó gyakorlatokat adnak és vesznek át. A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesülettel több mint egy éve tartó együttműködésük alatt a gyerekek számára rendkívüli tanórákon hívták fel a figyelmet az élelmiszerpazarlásra. Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja rámutatott: Debrecenben több olyan cég is van, amely a fenntarthatósággal kapcsolatban jó példával jár elő.

Ilyen partnerünk a BMW is. A céggel való együttműködésünk első percétől újat hoztak a szakmai, környezeti szemléletünkbe. A közös munka során napról napra új tudásra tehetünk szert, melyeket továbbadhatunk a gyerekeknek. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában