Fejlesztés

2024.01.23. 17:58

Újabb beruházásnak örülhetnek a helybéliek – ezúttal Hajdúszováton

Folyamatosan zajlanak különböző út- és infrastrukturális fejlesztések vármegyeszerte. Ennek egy újabb állomásán, Hajdúszováton 4 belterületi utat és egy elkészült járdaszakaszt is felavattak kedden.

Horváth Péter

Továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak majd a vidék fejlesztésére

Forrás: Kiss Annamarie

Belterületi utakat és egy hosszú járdaszakaszt is átadtak Hajdúszováton – erről számoltak be az illetékesek a Polgármesteri Hivatal tanácstermében január 23-án, kedden. Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere tudatta, számos pályázati lehetőséggel éltek az elmúlt időszakban, melyek nagyban hozzájárultak a településkép alakulásához, a község infrastrukturális fejlődéséhez. Elhangzott, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében leaszfaltozták a Batthyány, a Bocskai István, a Majorkert és Akácos utcákat, összesen 1 102 méteren, mintegy 96,5 millió forintból. 

A Magyar Falu Program „Út, híd, járda építése/felújítása” projektjének köszönhetően pedig közel 4,2 millió forintból újulhatott meg az Árpád fejedelem utca járdája, amely kettős célt szolgál: nemcsak az idősek otthona, hanem a temető is könnyebben elérhető gyalogosan ezáltal.

Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere
Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Van élet a kistelepüléseken

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében részletesen beszélt a fejlesztésekről is, valamint azokról az egyetemes értékekről, amik nemcsak lehetővé tették, de katalizátorai is voltak a közös munkának. 

Itt vagyunk több, mint ezer éve. A szülőföld, az anyaföld szeretete a génjeinkben van. Azért dolgozunk, hogy ezt megőrizzük 

– vélekedett.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

A beruházások megvalósítása kapcsán Pajna Zoltán tudatta, jól vizsgázott a testület, jól gazdálkodott az önkormányzat. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a felújításokból megmaradt 30 millió forintból újabb utakat aszfaltozhatnak, ezt a kormány döntése is lehetővé teszi számukra. Hangsúlyozta, van élet a kistelepüléseken, a Magyar Falu Program az utóbbi évek egyik legsikeresebb hazai forrású pályázata, és az idén is kiemelt figyelmet fordítanak az úthálózat fejlesztésére.

Vármegyeszerte zajlanak hasonló fejlesztések

Hasonlóképpen vélekedett Bodó Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője. Ünnepi beszédében leszögezte, a választókerület tizenöt települése közül senki sem maradt ki a fejlesztésekből, mindenhol látható eredmények születtek, sokat javultak az életfeltételek. Rámutatott, ehhez szükség volt arra is, hogy azokra a területekre, amelyekre az európai uniós pályázatok nem terjedtek ki, ott a kormányzati intézkedésekkel és fejlesztési programmal tegyék lehetővé a beruházásokat. Bodó Sándor kiemelte, ezen területek mellett a pályázatok időszerű megvalósítása érdekében hazai forrásból fedezték a költségeket. 

Hozzátette, ha megvárták volna az Európai Uniós forrásokat, akkor az elmúlt három évben egyetlen pályázat sem valósult volna meg a településen.

Bodó Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője
Bodó Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője
Forrás: Kiss Annamarie

– Az EU-s beruházások folyamata még mindig bonyolult, ezért gyors és hatékony intézkedésre volt szükség. Így született meg a Magyar Falu Program. Ez az, amiért mi, vidéki országgyűlési képviselők is sokat dolgoztunk a Parlamentben. Így nem kellett azon gondolkozni, hogy megépüljön-e, illetve hogy mikor épüljön meg például az idősotthonba vezető járda – részletezte.

A vidéki települések fejlődése kapcsán az országgyűlési képviselő kiemelte, meghatározó volt a mögöttünk hagyott 8-10 év, és a következő időszak is hasonlóképpen fontos lesz. Hangsúlyozta, továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak majd a vidék fejlesztésére és arra, hogy a családoknak olyan biztonságot adjanak, amelyre építeni lehet.

Megkérdeztük az ott lakókat

A település lakói közül többeket is kérdeztünk, hogyan vélekednek a frissen átadott beruházásokról, fejlesztésekről. Nagy Gyuláné, a Batthyány utca felújítása kapcsán elmondta, rengeteg pozitív visszajelzést hallott. Úgy véli, a fejlesztés időszerű volt már, nagyon jó gondolat volt az útburkolat felújítása és a kiszélesítése is. – A posta megközelítése nem csak könnyebb, de biztonságosabb is lett, nagyon örülnek neki az idősek. Mióta a felújítás megtörtént, időnként csak úgy sorakoznak a mopedek egymás mögött, mégis biztonságosan meg lehet állni autóval, vagy kerékpárral is – részletezte.

Nagy Imréné, a felújított Bocskai utcán Hajdúszováton
Nagy Gyuláné, a felújított Batthyány utcán Hajdúszováton
Forrás: Kiss Annamarie

A Bocskai utca felújításáról az utca egyik lakóját, Nagy Imrénét kérdeztük. Elmondta, annak ellenére, a munkálatok törtek némi borsot az orruk alá, örülnek a fejlesztésnek és időszerűnek tartják. – Nagyon rossz állapotban volt már a kövesút, de most már szuper lett – fogalmazott.

Nagy Gyuláné, a felújított Batthyány utcán Hajdúszováton
Nagy Imréné, a felújított Bocskai utcán Hajdúszováton
Forrás: Kiss Annamarie

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában