Debreceni Egyetem

2024.01.29. 14:47

Újabb klinikákra látogatott el az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma

Többek között az Onkológiai és a Sportegészségügyi Klinika működéséről, eredményeiről és terveiről is tájékozódtak.

Haon.hu

Kossa György kuratóriumi elnök

Forrás: unideb.hu

Újabb klinikai egységeket keresett fel a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai a klinikák működéséről, eredményeiről, terveiről tájékozódtak. Az elmúlt napokban a DE KK Onkológiai Klinikáján, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán, az Onkoradiológiai Klinikán, valamint a Sportegészségügyi Klinikán tett látogatást a kuratórium – számolt be a hirek.unideb.hu.

Kossa György kuratóriumi elnök a klinikákon tartott előadásában kiemelte a fejlődő intézményi infrastruktúrát, a kiválóságokat támogató ösztöndíjrendszert, az egyetem komplex szervezeti felépítését, a rangsorokban betöltött kiemelkedő eredményeket, a magánegészségügyi rendszer kialakításának fontosságát, és azt is, hogy a klinikák szerepe megkerülhetetlen az egyetemen.

- A Debreceni Egyetem az autonómia révén független gazdálkodási szervezetté vált, a döntéseket saját maga hozza, érdekérvényesítő képessége erős, a fenntartói, az alapítói és a tulajdonosi jogokat is az egyetem gyakorolja. Ezt jelenti az igazi autonómia – fogalmazott Kossa György.

A kuratórium az Onkológiai Klinikára is ellátogatott, ahol Árkosy Péter Ferenc igazgató bemutatta a klinika szervezeti felépítését és szakmai tevékenységét. Mint mondta: jövőre huszonöt éves lesz a debreceni onkológiai ellátás, mely három telephelyen működik a városban. 

Rengeteg az innováció a kardiológia területén

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán évente mintegy nyolcvanezer járó- és tízezer fekvőbeteget látnak el. Tevékenységének kiemelt feladata a kardiológiai intervenciók elvégzése, amely különböző szívkatéteres technikákat, illetve eszközbeültetéseket foglal magában. 

-  A gyógyszereket folyamatosan fejlesztik, egyre modernebb készítmények jelennek meg a piacon. Vannak azonban olyan esetek, amelyeknél a gyógyszer nem elég, intervencióval kell segítenünk a betegeken. Az eszközös beavatkozások is rohamosan fejlődnek, rengeteg az innováció.

Az a célunk, hogy ezeket az újdonságokat a legrövidebb időn belül elhozzuk a klinikára.

Ezek az új eljárások az operáló orvosi-szakdolgozói teamtől komoly technikai felkészültséget és jelentős műszerezettséget igényelnek, amely a klinikán rendelkezésre áll. Az elmúlt öt évben húsz új eljárást vezettünk be intézményünkben – ismertette Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.  

A kuratórium az Onkoradiológiai klinikán is látogatást tett, ahol a legmodernebb technológiával, eszközökkel ismerkedtek meg a testület tagjai. Kovács Árpád igazgató elmondta, hogy a 2019 óta önállóan működő, harminc fekvőággyal rendelkező klinikán országosan egyedülálló színvonalon vizsgálják a betegeket és Európában is példaértékűnek számít a klinika felszereltsége.

Egyre több egyesület keresi fel a SET-et

Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban (SET) is tartott bejárást, ahol a testület tagjai megtekintették a diagnosztikai egységeket és a fizikoterápiás kezelőket, megismerkedtek azokkal a korszerű eszközökkel, melyek segíthetik a sportolók állapotfelmérését, fejlesztését, sérülésük megelőzését és a terápiát. Szántó Sándor, a Sportegészségügyi Klinika igazgatója elmondta, hogy

mostanra a nagyobb sportklubok is felismerték a SET által kínált lehetőségeket és egyre több egyesület keresi fel az egyetemi központot.

Bács Zoltán kancellár elmondta, hogy a SET hármas funkciót tölt be, hiszen egyrészt itt működik a Sportegészségügyi Klinika, az ÁOK Sportorvosi Tanszéke, valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ is.

A klinikai látogatásokon Balla György, Győry Kálmán és Szólláth Tibor kuratóriumi tagok, valamint Orbán Ildikó, az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke is részt vett.

További részletek az egyetem hírportálján olvashatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában