Debreceni Egyetem

2023.12.16. 10:39

Újabb három klinika működésébe nézett bele közelebbről az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma

Az Infektológiai, az Idegsebészeti és a Füll-Orr-Gége Klinikán is jártak.

Haon.hu

Kossa György, a kuratórium elnöke

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma újabb klinikai egységekbe látogatott, hogy a helyszínen tájékozódjon a klinikák működéséről, eredményeiről, terveiről. Ezúttal a DE Klinikai Központ Infektológiai-, Idegsebészeti és Fül-Orr-Gégészeti klinikáján járt a testület elnöke és több tagja, olvasható a hirek.unideb.hu-n.

Kossa György, a kuratórium elnöke az Infektológiai Klinikán megtekintette a készülő új oktatótermeket, majd Várkonyi István klinikaigazgató beszámolt azokról az eredményekről, melyek az elmúlt egy évben jellemezték a szervezeti egység tevékenységét. Mint elhangzott: a klinikán huszonkét szakember dolgozik és évente több mint tizenegyezer fertőző betegséggel küzdő pácienst kezelnek. 

Kossa György a látogatáson kiemelte, hogy az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának célja, hogy megismertessék a klinika szakembereit az alapítványi rendszer működésével.

- Óriási lehetőségeket kapott az egyetem, mert a közösség kezében van a fenntartói és a működtetői jog, amely minden eddiginél nagyobb esélyt ad az intézménynek a fejlesztések megvalósítására - fogalmazott a kuratórium elnöke. 

Mint mondta, olyan védőernyőt kínál a kuratórium az egyetem számára, mely az egész országban egyedülálló, az egyetemi infrastruktúrában, a betegellátásban, az innovációban, a tudásban, az oktatásban értékek vannak, ezeknek köszönhetően visszafordítható, az egyén ösztönzésére és tárgyi eszközök beszerzésére költhető bevételeket kell termelni. 

Várkonyi István klinikaigazgató ismertette az intézmény történetét, és elmondta, hogy önálló Infektológiai Klinika az országban csak Debrecenben működik.

Több tízezer beteg a Füll-Orr-Gége Klinikán

Az Infektológiai Klinika után a kuratórium az Idegsebészeti Klinikára látogatott. A klinika speciális ellátásai közé tartozik a gamma sugársebészeti kezelés. Az intézmény az országban egyedüli központként működik ezen a területen. Az ország jelentős idegsebészeti centrumaként a klinika gyermek-idegsebészeti betegellátó tevékenysége is kiemelkedő.

Az intézményben évente mintegy 1400-1500 műtétet és közel 400 gamma-sugársebészeti beavatkozást végeznek. A magas színvonalú és speciális műtéti ellátást számos technikai eszköz segíti, a korszerű idegsebészet nélkülözhetetlen technikai háttere biztosítva van, de fontos az eszközpark folyamatos korszerűsítése.   

- Az Idegsebészeti Klinikán az elmúlt években fokoztuk a teljesítményt, a minőségi munkához a szakember-utánpótlás adott. Ahhoz, hogy a jövőben is a legmagasabb szintű, minőségi ellátást biztosítsuk a betegeinknek, innovációra, az eszközpark megújítására a legújabb technológiák beszerzésére van szükség - ismertette Novák László, az Idegsebészet Klinika igazgatója.  

A kuratórium szerdán a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Füll-Orr-Gége Klinikáján is látogatást tett. Sztanó Balázs klinikaigazgató elmondta, márciustól egypólusúvá vált az ellátás a Fül-Orr-Gégészet és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, ahol a kilencvennégy dolgozóból  többek között tizenöt szakorvos és tizenegy rezidens dolgozik. A klinikai integrációt megelőző évben, 2022–ben 67 ezer járóbeteget fogadtak, háromezer műtétet végeztek el, jövőre pedig nyolcvanezer járóbeteg és mintegy négyezer műtét várható. Az igazgató szerint ez is jól mutatja, hogy jól sikerült az egypólusúvá válás. A klinika negyvenkét ágyon igyekszik biztosítani a fekvőbeteg-ellátást. 

Az a cél hogy egy nagyobb fej-nyak sebészeti klinika jöjjön létre, ehhez egy fej-nyaki onkológiai sebészet létrehozása szükséges, emellett a légúti sebészet megnyitása is fontos feladat, valamint szeretnénk a hallásrehabilitáció fejlesztését is elősegíteni, jövőre pedig a robotsebészet is megjelenhet majd a klinikán az eddigi tradicionális ellátás biztosítása mellett. A klinikánk a graduális és posztgraduális képzésben is jelen van, valamint rendszeresek a kutatási tevékenységek is

- tette hozzá a klinikaigazgató. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában