Projektzáró

2023.12.14. 16:36

Még szebb, még vonzóbb lett a Hortobágy – fotókkal

Lezárult: az elmúlt öt évben hárommilliárd forintból fejlesztették a Hortobágy turisztikai attrakcióit.

Szakál Adrienn

Hárommilliárd forintból fejlesztették a Hortobágy turisztikai attrakcióit

Forrás: Czinege Melinda

A Mátai Ménes fogadóépületében vette kezdetét december 14-én, csütörtökön az a záróünnepség, ami a Hortobágy – Világörökségünk a Puszta című projektet koronázta meg. A 3 milliárd forintos GINOP-pályázat megvalósítása 2019-ben indult el, a projektet a Hortobágy fejlesztésének eddigi legnagyobb mérföldköveként jegyzik.

Jakab Ádám polgármester köszöntőjében úgy összegzett: a fejlesztéssel a Hortobágy teljes turisztikai attrakciója megújul, és a projekt zárásával azt is ünnepeljük, hogy mindezzel a világ számára is bemutatkozhat. – 

A Kilenclyukú híd egyik szimbolikus üzenete, hogy a múlttal összeköt, most átörökíti azt az egységet, ami az elmúlt évek rengeteg törekvése és munkája által létrejött

– fűzte hozzá.

hortobágy, fejlesztés, kilenclyukú híd, látogató központ
Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy

 a 3 milliárdos forrásból együttes értékké vált a kapcsolat Hortobágy község, a Hortobágyi Nemzeti Park, a folyó és a lakosság között, a most lezáruló projekttel pedig 50 ezres látogatószám-növekedéssel számolnak.

– A beruházással szerettünk volna egy olyan művet elkészíteni, amivel a konzorcium tagjai és a lakosság is azt érezheti: egy, közös nemzeti parkunk van – mondta Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a fejlesztés kapcsán úgy vélekedett: a sikerhez egység kell, aminek nem volt mindig helye Hortobágy történetében. Beszélt arról is, hogy az öt évig tartó projekt megvalósításakor a Hortobágy természeti gazdagsága felelősséget rótt rájuk, emellett szerették volna a közönség számára is fontos dolgokat bemutatni. – A Hortobágyon ekkora összeget még nem számolhattunk el, mint ez a 3 milliárd forint – jegyezte meg.

hortobágy, fejlesztés, kilenclyukú híd, látogató központ
Forrás: Czinege Melinda

Még több látnivaló lesz

Torbik Ákos, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. projekt- és marketing osztályvezetője a megvalósult fejlesztéseket összegezte. Elmondta, hogy 3 milliárd 29 millió forintból, 60 hónap alatt 7 konzorciumi partner összefogásával és 37 helyrajzi számon fejlesztettek.

A Pusztai állatpark felújítása és fejlesztése mellett megújultak az állattartó épületek, felújították a kétgémű kutat, kialakították a Mátai Ménes négyévszakos bemutatóterét, melyen ezentúl egész évben sportrendezvényeket, lovasbemutatók tartanak. A projekt által szert tettek 10 új szekérre, fejlesztették az infrastruktúrát és az elektromos hálózatot, mobil lelátókat alakítottak ki és korszerűsítették a belterületi utakat. Megújult a Látogatóközpont, a Pásztormúzeum, emellett a Csárdakert tájépítészeti munkálataival is sikeresen végeztek.

Új kiállítástartalommal gazdagodott a Pásztormúzeum, mely egyebek mellett vetítőteremmel és sok interaktív elemmel gazdagodott, és megújult Látogatóközpont kiállítási tartalma is. A fejlesztéssel egy ideje két elektromos kisbusszal tudják környezetkímélően kiszolgálni a látogatókat. A Látogatóközpont mellett játszóteret alakítottak ki, megújult a vásártér és vásártéri utcák, valamint a Kilenclyukú híd környezete is visszanyerte régi pompáját, sőt, kalandpark is épült.

A település önkormányzata árusítópavilonokkal, mobil színpaddal és áramfejlesztővel, valamint rendezvénysátorral gyarapodott. A 3 milliárdos keretből turisztikai alkalmazottakat is képeztek, turisztikai honlapfejlesztésre, egységes jegyértékesítési rendszerre és vendégtájékoztató rendszerre költöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában