Mezei őrszolgálat

2023.12.06. 15:16

A mezőőrök nélkül még több illegális hulladéklerakó lenne Debrecen körül

Nagy Emese

Nagyon sok az illegális hulladéklerakó, felszámolásukban részt vesznek a mezőőrök

Forrás: Debreceni Közterület Felügyelet-Archív

Az elmúlt egy év mezőőri tevékenységéről sajtótájékoztató keretében számoltak be szerdán Debrecenben, a Bem téren. Az eseményen Barcsa Lajos alpolgármester emlékeztetett, Debrecenben a mezőőri szolgálatot 2015-ben a gazdák kezdeményezésére indították el. 

Nyolc éve sikeresen működik, a mezőőrök járják a kértségeket, földeket. Igencsak sokrétű a munkájuk, elsősorban az a feladatuk, hogy megakadályozzák a terménylopásokat, védjék a földeken lévő értékeket

 – fogalmazott. Hozzátette, a munkájuk a közbiztonságra is jó hatással van, hét státusz van betöltve, és négy személygépjárművel végzik a feladatukat.

Debrecen mezőőr Virág Péter  Tőzsér Gyula,  Lelesz György, és Barcsa Lajos haon
Virág Péter (balról),  Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület Felügyelet hatósági osztályvezetője, Lelesz György, és Barcsa Lajos a tájékoztatón 
Forrás: Molnár Péter

Nélkülük még rosszabb lenne a helyzet

Az alpolgármester hangsúlyozta, az elmúlt időszakban jelentős mértékben megemelkedett az illegális hulladéklerakók száma – erre szeretnék igazán a figyelmet ráfordítani. 

Az illegális hulladéklerakók felszámolásában is részt vesz a mezőőri szolgálat. Ha ők nem lennének, nem járőröznének, akkor biztosan rosszabb lenne a helyzet. Tavaly több mint 400 esettel találkoztak a mezőőrök, és sajnos az idei számokból is az látszik, hogy a 2023-as év végére több mint 400 hasonló esetet fognak rögzíteni

 – mondta. Majd aláhúzta, a lakosságot is arra kérik, ha gyanús mozgást észlelnek, akkor azt jelezzék a felügyelet munkatársai részére, akik megteszik a szükséges intézkedéseket.

Segítenek a külterületen élőkön is

Lelesz György, a Debreceni Közterület Felügyelet hivatalvezetője közölte, a mezőőrök az önkormányzat teljes szociális hálózatával együttműködnek. – A hidegben még inkább oda kell figyelni azokra, akik a város külterületein élnek; ezeknek a családoknak az ellátásában is nagy szerepet vállal az őrszolgálat – mondta.

Virág Péter, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóság megyei referense megosztotta, Hajdú-Bihar vármegyében 39 őrszolgálat működik, ebből a debreceni az egyik legnagyobb. – Negyedéves szinten elmondható, körülbelül 27 millió forintot ítélnek meg a 39 őrszolgálat működésére – fűzte hozzá. Továbbá elmondta, azon dolgoznak, hogy az őrszolgálat munkáját segítsék, olyan jogszabályi környezetet próbálnak megteremteni, ami a mezőőrök hatásosabb munkavégzését tesz lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában