Köztisztaság

2023.08.15. 17:30

Iszonyatos mennyiségű illegális hulladék kerül ki havonta Debrecen utcáira

A szelektív hulladékgyűjtés debreceni tapasztalatairól kérdeztük az AKSD-t.

Bekecs Sándor

Vannak, akik nem restellik még az autógumit is a szelektív gyűjtő mellé pakolni

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Az utóbbi évek egyik slágertémájává vált a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Plakátokon, rendezvényeken találkozhatunk a különböző szemléletformáló programokkal, tudásanyagokkal, előadásokkal, illetve a hazai és az európai uniós jogszabályok is egyre szigorúbb eszközökkel terelnek minket a zöldgondolkodás irányába. Mégis akadnak még mindig olyanok, akik a szelektív hulladékgyűjtőket nem megfelelően használják, vagy rosszabb esetben azok környékéből csinálnak illegális hulladéklerakatot.

Az AKSD Kft. felel Debrecenben többek között a hulladékgazdálkodási feladatokért. Ennek keretében a szelektív szigetek tartályainak ürítésén túl feladata az is, hogy ezek ötméteres körzetét rendszeresen megtisztítsák az illegálisan elhelyezett hulladékoktól. Erre külön járatot tart fenn a cég. 

Minden egyes szigetet heti rendszerességgel megtisztítunk, illetve a szelektív sziget tartályait ürítő munkatársaink minden esetben jelzik a munkairányító kollégának, ha valamelyik sziget környéke szennyezett, így azt még aznap a délutános műszak megkapja soron kívüli feladatként. A polgármesteri hivatal ellenőre is közvetlenül minket hív, amennyiben hasonlót tapasztal, vagy jelzik felé

 – tudtuk meg Domokos Csillától, a szolgáltató szóvivőjétől. Mindezek mellett ügyfélszolgálatukon keresztül a lakossági jelzéseket is fogadják.

Debrecen szemét haon
Nem mindig kerül a megfelelő helyre a szemét 
Forrás: Czinege Melinda

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés nyer egyre nagyobb teret

– A rendezett állapot esetenként sajnos csupán néhány óráig tart. Havonta átlagosan 48 tonna illegális hulladékot távolítanak el munkatársaink a szelektív szigetek mellől. Lényeges, hogy azon hulladéktípusokat, melyek nem minősülnek lomhulladéknak, nem hozhatják el a munkatársaink, többek között azért sem, mert veszélyeztetik az egészségüket. Ilyenek például az elhullott állatok tetemei vagy a síküveg-hulladék – emelte ki Domokos Csilla.

Jelenleg 79 darab sziget van Debrecenben, azonban 10 éve még 190 volt ez a szám. A szelektív szigetek fokozatos felszámolására egyrészt az illegális hulladékelhelyezők miatt volt szükség, másrészt pedig azért, mert a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés miatt egyre kevesebb létjogosultsága van a szelektív gyűjtés ezen módjának.

 – A szigetek jelenleg a sűrűn lakott városrészekben koncentrálódnak, a családi házas övezetekben pedig – épp a gyakoribb illegális hulladékelhelyezés miatt – kevésbé találhatók meg. A tartályok tartalmát tekintve megállapítható, hogy az azokba kerülő hulladék 30-40 százaléka nem hasznosítható – emelte ki a szolgáltató szóvivője.

Szabadságvesztéssel is járhat az illegális szemetelés

A törvény szigorúan szankcionálja azt, ha valaki nem a megfelelő helyen helyezi el a szemetét. A szabálysértési törvény szerint köztisztasági szabálysértést követ el, aki a közterületen települési hulladékot engedély nélkül elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le.

 Aki így tesz, azt közterületen a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr a helyszínen megbírságolhatja. – Bűncselekménynek minősül, és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, ha valaki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel, vagy más módon veszélyezteti, olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes, vagy korábbi állapota csak beavatkozással állítható helyre, vagy már egyáltalán nem – hangsúlyozta Domokos Csilla. Megjegyezte: a szelektív szigetek mellé helyezett hulladék minden esetben jogellenes hulladékelhelyezésnek minősül.

Ingyenesen is leadható

Amennyiben a lakosoknak nincs lehetőségük megfelelően elhelyezni hulladékukat a közterületi tárolókban, úgy lehetőségük van azt leadni az AKSD telephelyein. A Lakossági Hulladékudvar fogad, s díjmentesen átvesz számos típusú hulladékot, mint például az építési törmeléket, a lomhulladékot vagy az elektronikai eszközöket. A Regionális Hulladékkezelő Telepen pedig minden debreceni lakos évente összesen 200 kilogramm hulladékot díjmentesen elhelyezhet.

Mindezek mellett társaságunk minden év április hónaptól egészen novemberig tíz cikluson keresztül végzi a lomtalanítást Debrecen területén úgy, hogy a lakos által az Ügyfélszolgálati Iroda kollégáival előzetesen leegyeztetett időben gyűjti be a háztartásokban felhalmozott lomot

 – tette hozzá a szóvivő.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában