Gondok a Nagyerdőn is

2022.05.05. 07:09

Szelektívbe csak szelektívet: feljelentés is lehet az illegális szemetelés vége

A szelektív gyűjtőszigeteket gyakran egyéb hulladék „díszíti”.

A szelektív hulladékgyűjtő sziget mellé dobott szemét nem csak esztétikailag problémás | Forrás: illusztráció / MW-archív

Ahogy azt több olvasónk jelezte, a Nagyerdő, Nagyerdőalja városrészeken többször előfordul, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megtelnek, majd néhányan körbeszórják azt szeméttel, nem kívánt látványt és szagélményt okozva az ott lakóknak. Sőt, akad, ahol sajnos a szelektívbe egyáltalán nem való elemek (használt cipő, ruha, ponyva) is a sziget mellé kerül – ahogyan azzal nemrég a Naplóban is foglalkoztunk. Ezúttal a polgármesteri hivatalt kérdeztük a szigeteket érintő problémáról. 

Tettenérésért feljelentés 

Válaszukban megírták, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek ürítését, illetve szűk környezetük tisztán tartását Debrecen közigazgatási területén a DHK (Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft.) alvállalkozója (A.K.S.D. Kft.) végzi. – A feladatot ellátó alvállalkozó köteles a hulladékgyűjtő sziget 5 méteres körzetében a lakosság által illegálisan kihelyezett szemetet rendszeresen gyűjteni (szelektálni) és elszállítani az arra kijelölt helyre. A gyűjtőedények tartalmának ürítése (műanyag-, papír- és üvegfrakciók) a közszolgáltatási szerződés szerint ütemezetten történik – hangsúlyozták. 

Hozzátették, amennyiben valaki a sziget mellett illegálisan elhelyezett hulladék jelenlétét tapasztalja, jelezheti a polgármesteri hivatal illetékes szervezeti egységének, a zöldterületi osztálynak.

Ebben az esetben – illetve szakembereik észlelése esetén – az illetékes ügyintéző jelzi a vállalkozónak a problémát, amely a lehető legrövidebb időn belül intézkedik a szemétlerakás megszüntetéséről. A panasz többszöri előfordulása esetén a zöldterületi ügyintéző felveszi a kapcsolatot a Debreceni Közterület Felügyelettel, és fokozott felügyelői ellenőrzést kér a szelektív sziget környékén. Tettenéréskor pedig a felügyelet megteszi a szükséges intézkedést/feljelentést a megyei kormányhivatalnál – áll levelükben. 

Szemléletváltás szükséges 

A polgármesteri hivatal továbbá fontosnak tartja megemlíteni, hogy

az emberi tényezőket figyelembe véve nagy léptékű szemléletváltás is szükséges.

– A végleges megoldást nem az illegálisan lerakott szemét elszállítása jelenti, hanem az, ha a hulladék a megfelelő helyre kerül. A debreceni lakosoknak lehetőségük van az ideiglenes hulladékudvarban díjmentesen elhelyezni az ott leadható hulladékaikat – jellemzően tovább hasznosítható vagy feleslegessé vált, nagy méretű használati tárgyaikat. A szolgáltatás lakossági mennyiségek esetében ingyenes, azaz kizárólag M1 kategóriába (személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel) tartozó személygépjárművel, vagy ahhoz kapcsolt utánfutóval szállítható be ingyenesen a hulladék, teherautóval nem. Az István úti lakossági hulladékudvar leégése miatt az ideiglenes hulladékudvar a regionális hulladékkezelő telepen kapott helyet (Debrecen, Vértesi út 9.).

PSZ 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában