Fűtési szezon

2023.12.10. 07:00

Akár 300 ezres büntetést is kaphat, ha nem helyesen tüzel otthonában

Helyszíni vizsgálatot folytathat, valamint több százezer forintos büntetést is kiszabhat a hatóság, ha bebizonyosodik a tiltott hulladékégetés vétsége.

Horváth Péter

Néhol Hajdú-Biharban is kémények egész sora okádja magából a műanyag, a textil, a kezelt fa, vagy más hulladék égetéséből származó méreganyagokat

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A téli időszakban rengeteg háztartásban fejtörés tárgya a fűtés kérdése és az azzal járó költségek kezelése. Fűtőanyagtól és módszertől függetlenül kijelenthetjük, hogy havonta igen jelentős összegeket fordítanak rá a háztartások. Tekintettel arra, hogy egy energetikai korszerűsítés vagy beruházás mennyibe kerül manapság, a legtöbb helyen azzal kell főzni, ami van és egyes esetekben bizony ez a tiltott fűtőanyagok égetésével jár. A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal segítségével utánajártunk, mi várhat azokra, akiket tiltott tüzelőanyag égetésén kapnak.

Fontos tisztázni, mit lehet és mit nem

Hányan tapasztaltuk már, hogy a késő délutáni órákban fekete, gomolygó, fojtó szagú füst terjeng szerte az utcában? Néhol kémények egész sora okádja magából a műanyag, a textil, a kezelt fa, vagy más hulladék égetéséből származó méreganyagokat. A legtöbb helyen ilyenkor nemhogy szellőztetni, még az udvaron vagy az utcán kint tartózkodni sem nagyon lehet.

Megkeresésünkre a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal tudatta: 

a háztartásokban keletkező hulladékok közül kizárólag a papírt és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fát lehet tüzelőanyagként felhasználni. Vegyes tüzelésű kazán esetében a papírhulladék és a kezeletlen fa mellett természetesen fűthetünk akár szénnel vagy brikettel, de még pellettel és faforgáccsal is.

Többekben adódhat a kérdés, hogy mik is azok az anyagok, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy még véletlenül se keveredjenek a tüzelő közé? Röviden: a fentieken kívül bármi más. A hivatal persze ennél részletesebben fogalmaz: 

olyan tiltott anyagok, mint például a műanyag flakonok, a ruhaneműk, a hungarocell, vagy bármely módon kezelt (tipikusan festett, mázolt) faanyagok, például a bútorlapok, vagy bontott építési anyagok (például ajtó- és ablakkeretek) égetése is tilos.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és más szervek minden évben igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a „játékszabályokra”. Érdemes megszívlelni ezen ajánlásokat, hiszen azon túl, hogy a legtöbb háztartási hulladéknak a fűtőértéke gyakorlatilag nulla, rengeteg méreganyag jut közben a levegőbe és még lerakódásokat is okoz a kéményben. Ráadásul a kémények így könnyebben kigyulladnak, a mérgezésen túl ezzel is veszélyt jelentve az ott lakókra. Ugyanez hatványozottan igaz festett, lakkozott, régi bútordarabokra is, így ezek égetésétől is tartózkodjunk, hiszen számos lakástűz közvetlen okozói.

Ha a fojtó, terjengő füst az egész utca életét megnehezíti

Amennyiben bárki szabálytalan hulladékégetést észlel, akkor az illetékes járási hivatalnál lehet bejelentést tenni, ahol minden ilyen bejelentés kivizsgálásra kerül. A járási hivatalok elérhetőségei itt találhatók. A bejelentő személyes adatait a járási hivatal védett adatként kezeli, ez azt jelenti, hogy azok csak a bejelentés alapján induló hatósági eljárásban az illetékes szervnek adhatók át. A járási hivatal szakemberei helyszíni ellenőrzést tartanak minden bejelentés után, amennyiben bebizonyosodik a jogsértés, az ügyben eljárás indul.

 Ha a tiltott tüzelőanyag égetése első alkalommal történik, a hatósági eljárás legtöbb esetben figyelmeztetéssel zárul. Amennyiben azonban ismételten megvalósul a jogsértés, a hatóság levegőtisztaság-védelmi bírságot is megállapíthat, a pénzbírság összege 75 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet. 

A vármegyei kormányhivataltól azt is megtudtuk, a hatóság a bírság összegének meghatározása során a mulasztás körülményeit, a kötelezettségszegés súlyosságát, annak időtartamát és ismétlődését egyaránt figyelembe veszi. 

Elenyésző az esetek száma

A visszaélések tekintetében javuló tendencia figyelhető meg, a kormányhivatal tájékoztatása szerint Hajdú-Bihar vármegyében a járási hivatalok levegőtisztaság-védelmi hatósági ügyben 2021-ben a téli fűtési időszakban 19, 2022-ben pedig 13 esetben jártak el bejelentés alapján. Ez a szám évről évre hasonló volumenű, a tavalyi év alacsonyabb számát a viszonylag enyhe téli időjárás is eredményezhette – tájékoztatott a hivatal, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy a tüzelőanyagokon túl a tüzelőberendezések nem megfelelő műszaki állapota, vagy a rossz füstelvezetési megoldások is okozhatnak problémákat.
Sajnálatos módon sokan nem csak a tájékozottság hiánya miatt, hanem elesettségükből, kiszolgáltatottságukból adódóan esnek a hulladékégetés hibájába – jobb megoldás híján. Az esetleges bejelentés előtt mindenképpen érdemes megkeresni szabályszegést elkövető társainkat és felhívni a figyelmüket a problémára. Ezek az anyagok rájuk is közvetlen veszélyt jelentenek, különös tekintettel a gyerekekre és az idősekre. Ha a szép szó nem használ, hivatalos úton, bejelentés nyomán még mindig megpróbálhatunk fellépni a környezetszennyező cselekmény ellen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában