Közbeszerzés

2023.12.12. 11:32

Másfél milliárdból újíthatják fel az Elméleti Tömböt

Egy böszörményi cég nyert pályázatot az ikonikus épület homlokzatának felújítására és az energetikai korszerűsítésre is.

Haon.hu

Az Elméleti Tömb homlokzata megújulhat, valamint energetikai korszerűsítés is várható

Forrás: Napló-archív

Idén májusban a Haon már beszámolt arról, hogy a Közbeszerzési Értesítőben megjelent a Debreceni Egyetem felhívása, melyben kivitelezőt kerestek a Nagyerdei Campus Klinikai Központ Elméleti Tömbjének korszerűsítésére. Akkor azt írták, a középület energetikai fejlesztése európai uniós pályázaton keresztül valósulhat meg. A felújítás célja, hogy a megújuló energiát hasznosító talajszondás hőszivattyú rendszer kiépítésének köszönhetően az épület energiahatékonysága gazdaságosabb és korszerűbb legyen.

Nyertes ajánlat érkezett a felhívásra

A Magyar Építők portál szúrta ki a napokban, hogy sikeres eredmény született a Debreceni Egyetem két közbeszerzési eljárásán is, mindkettő a mintegy 50 éves Elméleti Tömb felújítására, energetikai korszerűsítésére vonatkozik.

A két pályázatot egyrészt a magasépület hűtésének és fűtésének rekonstrukciójára, másrészről pedig a homlokzatának felújítására írta ki a felsőoktatási intézmény, mindkét tenderen jelentős versenyben nyert a Tömb 2002 Kft. A homlokzatfelújítást mintegy nettó 982 millió, a fűtés-hűtési fejlesztést pedig mintegy nettó 726 millió forint értékben vállalta el a hajdúböszörményi központú cég.

 Mindkét beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával valósulhat meg – olvasható a cikkben.

Mint írják, a tervek szerint az épület külső homlokzatának fejlesztése során többek között lecserélik, illetve felújítják a meglévő hőhidas alumínium és műanyag ablakrendszereket, árnyékolórendszereket, valamint a jelenlegi kőburkolatokokat, vakolt felületeket és lábazatokat is. Figyelnek arra, hogy a homlokzaton végzett munka során a lehetőség szerint az eredeti tervek szerinti megjelenést megtartsák, illetve visszaállítsák.

A cikkből kiderül, a hűtés-fűtési rendszer is teljesen átalakulhat: megújuló energiát használó, geotermikus rendszert terveznek kiépíteni. Ennek a központi részét két víz-víz üzemű hőszivattyú és 110 darab szonda képezi majd. A föld belső hőjét hasznosító megoldással olyan hálózatot alakítanak ki, amely az időjárás és a fűtési program függvényében szabályozott fűtővizet állít elő és így teszi lehetővé a klímakontrollt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában