Összevont ellátás

2023.12.04. 16:57

Nagy szükség volt erre! Felújították a gyermekpszichiátria épületét Debrecenben

Integrált gyermekpszichiátriai szakellátás zajlik a felújított Bartók Béla úti épületben.

Hajnal László

Ünnepélyesen átadták a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának felújított gyermekpszichiátriai épületét hétfőn délután

Forrás: Molnár Péter

Ünnepélyesen átadták a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának felújított gyermekpszichiátriai épületét december 4-én, hétfőn délután. Immár a debreceni Bartók Béla úti épületben működnek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály járóbeteg-szakrendelései, valamint itt kapott helyet a Klinikai Szakpszichológiai Központ is.

Kossa György szerint a fejlesztés a tisztán látható társadalmi igényre válaszol. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a felújított épületrészek nemcsak az infrastrukturális igény kielégítését jelentik, hanem egyben hűen tükrözik a korunkban végbemenő szemléletváltást. Mint fogalmazott, a test gyógyítása mellett egyre nagyobb az igény, hogy a lelki egészségre is nagy hangsúlyt fektessenek a gyógyulásban.

debrecnei egyetem, gyermekpszichiátria
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke
Forrás: Molnár Péter

Mindannyian tapasztaljuk, hogy hazánkban – és különösen régiónkban – a mentális betegségek tekintetében több évtizede újabb és újabb kihívások merülnek fel, ez különösen igaz a gyermekek és fiatalok érzékeny lelkére. Sosem szabad elfelejteni, hogy ők a jövőnk. Az ő testi és lelki egészségükért – akár erőn felül is – mindent meg kell tennünk

– mondta. Kossa György elárulta,

 a Debreceni Egyetem csaknem 860 millió forinttal és a szakmai háttér biztosításával járult hozzá e nemes célhoz. Az épületben két felújított, korszerű kórteremmel, a járóbeteg-szakrendelés barátságos, tág terekkel, informatikai és pszichodiagnosztikai fejlesztőeszközökkel gazdagodhattak.

Egy régi adósságot törlesztett az orvostudomány

Szilvássy Zoltán szerint a pszichiátria rendkívül nehéz szakma, hiszen az orvostársadalom a szomatocentrikus szemléletével – amely a szervek elváltozásaira koncentrál – nagyon nehezen érti meg a pszichiátria sajátos logikáját, főleg gyermekek esetében. A Debreceni Egyetem rektora emlékeztetett rá, a második világháború elvesztését követően az orvosok népellenséggé váltak, és a politikailag megbízhatóbb bölcsészekre bízták a pszichológusok képzését. A rektor örömét fejezte ki, hogy immár a Klinikai Szakpszichológia-felirat olvasható a táblákon, így a megfelelő helyére került a szakág.

Debreceni Egyetem, klinika, gyermekpszichiátria
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora
Forrás: Molnár Péter

Szabó Zoltán beszédében felidézte a klinika pszichiátriai szakterületét jellemző jelentős pillanatokat. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke szerint a szakterület fejlődését, valamint a betegek és szüleik bizalmát bizonyítja, hogy a fekvőbeteg osztályon évente 600, míg a járóbeteg-szakrendelések esetében 18 ezer esetről adhat számot a klinika. Szabó Zoltán szerint az integrációs folyamat fő célkitűzése a gyógyító tevékenység színvonalának folyamatos növelése mellett a centralizált betegellátás kialakítása volt.

Kétségtelen, hogy a magas szintű, minőségi gyógyítói munkához nélkülözhetetlen az európai sztenderdnek megfelelő strukturális és technológiai megújulás, így a szakmai ellátórendszer töretlen fejlődése mellett az infrastrukturális korszerűsítésre is kiemelt hangsúlyt fektet a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetősége

 – mondta az elnök. 

debrecen, gyermekpszichiátria, debreceni egyetem, klinikai központ
Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke
Forrás: Molnár Péter

Kifejtette, a korszerű ambuláns ellátás érdekében szakrendelőket alakítottak ki. A földszinti épület keleti szárnyában drogambulancia és addiktológia szakrendelés kapott helyet, míg a nyugati szárnyban tízágyas nappali szanatórium fogadja a betegeket. Az emeleten autizmus ambulancia és gyermekpszichiátriai szakrendelések működnek. A sajátos ellátást igénylő fiatal betegek számára pedig két emelt biztonságú kórtermet is kialakítottak.

A gyermekek ápolása a jövőről való gondoskodást jelenti

Papp László szerint gazdaság tekintetében Debrecen régióközponti szerepe jól körvonalazódik, ám az olyan stratégiai ágazatokban, mint az egészségügy, szintén fejlődés látható. A polgármester szerint a város egy kevésbé ideális külső környezet ellenére is fejlődik, a válságok időszakában Debrecenben az üzleti élet fellendülése olyan források előtt nyitotta meg a kapukat, amely jól átgondolt, tudatos tervezéssel lehet felhasználni.

– Az elmúlt tíz évben sebességet váltottunk, hiszen a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a környezetvédelem és a sport területén is olyan eredményeket értünk el, amelyeket más települések több évtizedes munkával sem tudtak előidézni – mondta. Papp László rámutatott, az egészségügyi szolgáltatások között prioritásként kezelték a gyermekek kérdését, mely egy összetett, sokrétű terület. Példaként említette a Daefi létrehozását, melynek része, hogy minden debreceni iskolás ingyenes szűrővizsgálatokon vehet részt, valamint a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramját, mely a gyermekeket mozgásra ösztönzi, valamint beszélt az épülő Gyermeksürgősségi Központról is.

Papp László kifejtette, napjainkban kiemelt szükség van a gyermekpszichiátriai dolgozók munkájára, és egyre nagyobb szükség is lesz rá:

A fogyasztói társadalmakban a gyermekek 20-25 százaléka küzd mentális problémákkal, ez Magyarországon körülbelül 500 ezer gyermeket jelent. Hétből egy gyermeknek van diagnosztizált mentális betegsége, és az öngyilkosságot, önsértést elkövető fiatalok száma is folyamatosan emelkedik, míg Európában a második vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében 

– mondta. A polgármester szerint a Debreceni Egyetem ebben a tekintetben igyekezett időben lépni, és 2016-ban elindították a fejlesztést.

debrecen, gyermekpszichiátria, debreceni egyetem, klinikai központ
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Molnár Péter

Egyre gyakoribbak a mentális betegségek

Takács Péter egészségügyi államtitkár rámutatott az egészségügyi szakma figyelme az Európai Unión belül is egyre inkább a mentális betegségek felé fordul. Mint mondta, ezek a koronavírus-járvány alatt felerősödtek, ugyanis látható, hogy egy támogató családi közegben felnövő gyermekek számára is nehézséget jelent a Covid ideje alatt megtapasztalt elmagányosodás, mely hozzájárult a szociális problémák fokozásához.

– Ezzel a problémával foglalkozni kell, és nem is feltétlen pszichiáterek kellenek hozzá, hanem jól felkészült szakpszichológusok, akik ennek, a Debrecenben megvalósult projektnek köszönhetően méltó helyet kapnak az ellátórendszeren belül – mondta Takács Péter.

debrecen, gyermekpszichiátria, debreceni egyetem, klinikai központ
Takács Péter egészségügyi államtitkár
Forrás: Molnár Péter

Hozzátette, ezen felül hatalmas kihívást jelent az addiktológia is, habár a kábítószer-használat a magyar fiatalok körében nem éri el az európai átlagot.

– Hiszem, hogy amit Debrecen általában véve a gyermekegészségügy területén megvalósít, mintaként szolgálhat más települések számára is. Amit a város és a Debreceni Egyetem felvállalt, mindenképp támogatandó és példaértékű – emelte ki.

Takács Péter egy szolgálati közleményt is közzé tett: utalva a klinika területén, saját hatáskörben elrendelt maszkviselési kötelezettségre, elmondta, a Belügyminisztérium a járványhelyzet miatt egyelőre nem tartja indokoltnak, és nem is tervezi országosan a kötelező maszkhasználat bevezetését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában