Energetikai fejlesztés

2023.05.31. 16:40

Felújítanák a Debreceni Egyetem jellegzetes épületét

A geotermikus fűtési rendszer mellett a homlokzatot is érintené a klinika Elméleti Tömbjének felújítása.

Megújulhat a régi épület

Forrás: Czinege Melinda

Nemrég jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a Debreceni Egyetem felhívása, mely a Nagyerdei Campus Klinikai Központ Elméleti Tömbjének korszerűsítését célozza. Mint írják, az 1970-es években épült, 1. számú klinikatelepen lévő épület kétszintes, ún. lepényépületből, valamint az abból induló 10 emelet magasságú toronyépületből álló többfunkciós objektumban főként kémiai, élettani és orvostudományi területekhez kapcsolódó kísérleti gyakorlati, elméleti oktatás folyik. Az épületben laborok, oktatási termek, irodák, étterem találhatók és 24 órás portaszolgálatműködik.

A középület energetikai fejlesztése európai uniós pályázat keretében valósulhat meg. A felújítás célja, hogy a megújuló energiát hasznosító talajszondás hőszivattyú rendszer kiépítésének köszönhetően az épület energiahatékonysága gazdaságosabb és korszerűbb legyen 

– olvasható az Értesítőben.
A részletes műszaki ismertetőben többek közt az szerepel, hogy a tervek szerint az új hőellátó rendszer két darab víz-víz üzemű hőszivattyúból és a hozzákapcsolódó 110 darab szondából álló geotermikus kútszonda rendszerből épül fel. Az energetikai felújítás során a meglévő fűtési rendszer részben megmarad, így az aulában található padlófűtés is. A homlokzatot is a fűtési rendszerhez igazítanák.

Szigetelnek

A fűtés korszerűsítése mellett a Debreceni Egyetem szándéka az épület határoló szerkezetinek felújítása, fejlesztése, mellyel az üzemeltetési költségek nagy mértékben csökkenthetők. A tervezett beavatkozás az épület külső homlokzatát célozza, a lehetőségekhez képest az eredeti tervek szerinti megjelenést megtartva, visszaállítva.

Az elvárt energetikai szintet a nyílászáró cserékkel és a belső pince mennyezet, valamint külső homlokzati felületek 15 centiméteres bazaltgyapottal való hőszigeteléssel kívánjuk elérni – írják, majd hozzáteszik: a kiugró betonszerkezetek minden esetben hőhídként viselkednek, melyek elsődlegesen körbe lesznek szigetelve, ahol ez nem megoldható, ott belső szigetelést, vagy szerkezetfűtést terveznek.

A geotermikus fűtés kialakítására a nyertes kivitelezőnek 12, míg a homlokzati felújításra 20 hónap áll majd rendelkezésére.

HL

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában