Advent

2023.12.10. 19:12

A Nagytemplomban lobbant fel a remény gyertyájának lángja Debrecenben – fotókkal, videóval

Szóljon az advent arról, hogy összegyűlünk és megosztjuk egymással a reményt, szeretetet és a békességet.

Bekecs Sándor

Beszterczey András református lelkipásztor (jobbról), Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, Barcsa Lajos alpolgármester és Luca nővér a remény gyertyáját gyújtották meg a Nagytemplomban

Forrás: Molnár Péter

Advent második vasárnapján, a remény gyertyáját gyújtották meg a Debreceni Református Nagytemplomban. Az ünnepi program a helyi énekes hagyományőrzők felvonulásával kezdődött a Kuckó Művésztanya, a Bíró Zenekar és a Debreceni Népi Együttes közreműködésével. A nagytemplomi szertartáson Barcsa Lajos, Debrecen polgármestere és Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze köszöntötte a megjelenteket.  

Ahogy városunk utcái csillogó fényekkel töltődnek meg advent idején, úgy emlékeztetnek minket arra, hogy ez az időszak több, mint ünnepi készülődés. Ez az összetartozás, a közösség és a megújulás ideje. Debrecenben az advent nemcsak a fények és a díszek ünnepe, hanem az emberek közötti kapcsolatok megerősítésének időszaka is. Advent idején emlékeztetve vagyunk arra, hogy mi is az, ami valóban nálunk van. Ez az időszak arról szól, hogy összegyűlünk és megosztjuk egymással a reményt, szeretetet és a békességet

– kezdte beszédét Debrecen alpolgármestere. Dietrich Bonhoeffer evangelikus lelkész szavait idézve kifejezte, az advent nem egy üres, semmire irányuló várakozás, hanem olyan várakozás, amely biztos alapra épül: Jézus Krisztusra, aki eljött, s aki eljön. Ő a remény.  

20231210_Második adventi gyertya_MP_HBN-26
Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Molnár Péter

– Ez az összefogás és a közös cél érdekében való munkálkodás ideje. A keresztény hagyományok, mint a betlehemi játékok és a pásztorok éneke nemcsak a karácsony történetének részei, hanem közösségünk szövete is. Ezek az egyszerű, mégis mély jelképek emlékeztetnek minket arra, hogy az ünnepi időszak lényege az egyszerűségben és az őszinte összetartozásban rejlik. 

Az emberi kapcsolatok, a kedvesség és a segítőkészség épp olyan fontos, mint a hagyományos ünnepi szokások

– fogalmazott Barcsa Lajos. Mint kifejtette, az adventi időszak lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan tudunk többet adni közösségünknek, hogyan lehetünk részesei a pozitív változásoknak. 

A karácsony üzenete egyetemes, az összetartozás és a szeretet ünnepe. Ilyenkor a közösség, a barátság és az egymás iránti törődés kiemelkedik. Legyünk hálásak ezért az időszakért, amikor megláthatjuk és értékelhetjük mindazt, ami összeköt bennünket.

Az ünnepi időszak felénél tartunk

–  Az evangélikusok voltak a legkisebb történelmi felekezet Magyarországon és Debrecen városában is, de még nagy dolgot tettek: tőlük származik az adventi gyertyagyújtás hagyománya – osztotta meg Asztalos Richárd. Mára igen sokat egyszerűsödött az ünnep, csak négy gyertya maradt egy koszorún és ilyenformán a második vasárnap az, amely jelzi felénk, immár az ünnepi időszak felénél járunk.

Ézsaiás próféta szavai mai napig érvényesek: tanácsra van szükségünk, amikor úgy hisszük eltévedtünk, amikor nem tudjuk, merre kell mennünk és mit kell tennünk. De ha már tudjuk, hogy merre kell mennünk, folytassuk tovább az utat, hiszen láthatjuk mennyire keretek, korlátok közé van az életünk szorítva

– mondta az evangelikus lelkész.

20231210_Második adventi gyertya_MP_HBN-31
Asztalos Richárd evangélikus lelkész
Forrás: Molnár Péter

Hozzátette, az elmúlt esztendők épp arra mutattak rá, hogy az, amit magától értetődőnek tartottunk, az egyik pillanatról a másikra – a covid, majd a háború miatt – szertefoszlott.

A nagytemplomi ünnepi programban Balázs Bécsi Eszter, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművésze, a Dalárda Római Katolikus Kórus, valamint a Boldogasszony Iskolanővérek is közreműködtek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában