Méltó köszönet

2023.11.19. 07:01

Nem véletlenül fogadta vastaps Debrecen négy Prima-díjasát – fotókkal

Őszintén mondjuk: valóban a lehető legjobb kezekbe kerültek az elismerések.

Hajnal László

Az idei díjazottak: Bács Zoltán, Battai Sugár Katinka, Miklósvölgyi Péter és a Kodály Filharmónia, amely nevében Somogyi-Tóth Dániel vette át az elismerést

Forrás: Czinege Melinda

Ünnepélyes keretek között zajlott szombaton este a 16. Hajdú-Bihar vármegyei Prima Gála a Csokonai Fórumban. Mint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényen elhangzott, a különleges alkalommal azokra figyelhet fel Debrecen, akik elmondásuk szerint minden nap csak a dolgukat teszik, dicséretet nem várnak a munkájukért.

– A Prima Gála Demján Sándornak, a VOSZ örökös elnökének állít emléket. Ő volt az, aki 2003-ban létrehozta a Prima Primissima alapítványt, és elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a VOSZ egy országos, meghatározó gazdasági szervezetté váljon – mondta köszöntőjében Balogh Károly. A VOSZ Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének elnöke kifejtette, azzal a céllal született meg a Prima-díj, hogy a helyi vállalkozók támogassák a környezetükben élő kiemelkedő személyeket, tudósokat, művészeket, sportolókat. A díj küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé.

Balogh Károly, a VOSZ Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének elnöke
Balogh Károly, a VOSZ Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Joó István, a HIPA Zrt. vezérigazgatója, egyben a Prima Gála fővédnöke arról beszélt a rendezvényen, hogy egyúttal azon helyi vállalkozások is figyelmet kapnak, amelyek a vármegye gazdasági erejét adják. Mint mondta, nélkülük nem épülhetnének iskolák, közösségi terek, szociális intézmények, és amelyek magyar családok tízezreinek megélhetését biztosítják.

– Hajdú-Bihar termelése 2010 és 2023 között a háromszorosára nőtt, a munkanélküliség pedig a felére csökkent. Nem mindig volt ez így: a rendszerváltoztatást követően Nyugat-Magyarország és Budapest mágnesként szívta el innen is a fiatal és képzett munkaerőt – emlékeztetett. Rámutatott, a politika régi adósságát törlesztette Debrecen térségének felvirágoztatásával.

Joó István, a HIPA Zrt.
Joó István, a HIPA Zrt. vezérigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Debrecenben egy olyan városfejlesztési periódus van kibontakozóban, amely egy idehaza soha nem látott gazdasági fellendülésen alapozva a Kelet- és Közép-Európa nagyvárosainak élbolyába repítheti szeretett városunkat

 – mutatott rá beszédében Barcsa Lajos. Az alpolgármester hangsúlyozta, az élvonalban lenni és a város számára élhető környezetet biztosítani nemcsak a gazdaság, hanem a kultúra, a művészet, a tudomány és a sport vonatkozásában is feladatokat teremt. Úgy véli, a Prima Gála díjazottjai is azt bizonyítják, hogy kiemelkedő eredményekből bővelkedik Debrecen.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere
Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Méltó helyre került egy történelmi ereklye

Egy váratlan bejelentésnek is tanúi lehettünk a gálán: a Kölcsey Ferenc hagyatékából fennmaradt, a reformkor legjelentősebb költőjének nevét viselő tolltartót, valamint egy íróasztallá alakítható szekrényt a Hajdú-Bihar vármegyei VOSZ, a Nemzeti Kulturális Alap és Debrecen közös összefogásának köszönhetően megvásárolták, és méltó helyére, a Déri Múzeumba kerülhet, ahol a nagyközönség is láthatja. A megkerült hagyatékot Angi János, a múzeum igazgatója vette át.

A gálán a vármegye Év Vállakozóit is elismerték. A Év Vállalkozójaként Ináncsy Ernő, az INER Holding Kft. tulajdonosa-ügyvezetője vehett át díjat. Az Év Ipar Vállalata elismerést Kiss Attilának, a Nagyhegyesi Takarmány Kft. ügyvezetőjének nyújtották át. Az Év Innovatív Vállalkozása díjat ifj. Petis László, az IL-PE Kft. menedzsere kapta. Az Év Agrár Vállalkozása Őzse Lászlót és Őzse Ildikót, a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatóit illette. Az Év Fiatal Vállalkozója díjazottja a Szender Kert lett, az elismerést Szendrei Bence és felesége, Szendrei Eszter vette át. Kiemelkedő társadalmi szerepvállalásért Ördögné Pálocska Judit és Ördög Mihály, az Ördög-Papír Kft. ügyvezetői, egyben a Debreceni Karitatív Testület tagjai részesültek.

prima díjazottak debrecen haon
Forrás: Czinege Melinda

Megérte várni a Prima-díjasok nevét rejtő borítékokra

Az Év Vállalkozóinak ismertetését követően elérkezett a várva várt pillanat, amikor megismerhettük 2023 Prima-díjasait.

Magyar sport kategóriában Battai Sugár Katinka érdemelte ki. Mint méltatásában elhangzott, Debrecen és Magyarország egyik büszkesége kétszeres világbajnok kardvívó, minden idők legfiatalabb vívója az olimpiák történetében. Országos címeinek száma – minden korosztályt figyelembe véve – jelenleg hét. A felnőtt női kardozóknál ő a magyar bajnoki cím védője.

Battai Sugár Katinka
Battai Sugár Katinka, a DEAC kardvívója
Forrás: Czinege Melinda

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy én kaphattam ezt a díjat. Külön szeretném megköszönni a családomnak, edzőmnek, Dávid Lászlónak, az egyesületünknek, a DEAC-nak, Debrecen városának és mindenkinek, aki támogatott pályafutásom során – mondta a sportoló.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában prof. dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kapta a Prima-díjat. Jellemzéséből kiderült, teljesítménye, elhivatottsága, értékrendje, valamint a Debreceni Egyetemért, az észak-alföldi régió oktatásáért, kultúrájáért és sportjáért végzett több évtizedes önfeláldozó közösségformáló tevékenysége meghatározó az egyetem hazai és nemzetközi megítélésében egyaránt. Az egyetemen végzett munkája nélkülözhetetlen volt az intézmény finanszírozási és működésrendszerének átalakításában, az egyetemi modellváltásban.

Olyan emberek ülnek előttem, akik általában lehetetlen célokat tűznek ki maguk elé, mégis elérik ezeket. Van Debrecenben egy család, akik elé nemrégiben lehetetlen cél került: a kisfiuk megmentése érdekében egy évük van arra, hogy 3,2 millió dollárt összeszedjenek. Szeretném ezt a díjat, illetve ennek a háromszorosát felajánlani ehhez, így innentől a céljuk az én álmom is

 – fogalmazott Bács Zoltán.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Forrás: Czinege Melinda

A magyar zeneművészet kategóriában a területi Prima-díj a Kodály Filharmonikusok Debrecenhez került. Bemutatásuk során megtudtuk, az idén századik évfordulóját ünneplő zenekar a szimfonikus zene elkötelezett és professzionális képviselete Debrecen életében. Nekik köszönhetően a hangversenyélet virágkorát éli, a koncert- és színházi feladatokat egyaránt ellátó Kodály Filharmonikusok központi szerepet tölt be a város kultúrájában. A mai kor közönségelvárásai szerint finom egyensúlyt teremtett a hagyományok tisztelete és a kreatív újítások között.

Az együttes tagjai valamennyien jelen voltak a gálán, ugyanis ők feleltek az est zenei kíséretéért. A díjat Somogyi-Tóth Dániel karmester, a Kodály Filmharmonia igazgató-művészeti vezetője vette át.

– Egy művészeti együttes életében száz év azt jelenti, hogy olyan folytonosságot és művészeti értéket hordoz, amely nemcsak az évtizedek, hanem egy évszázad próbáját is kiállta. Ennek a zenekarnak elsődleges feladata hogy Debrecen közönségének hétről hétre megadjon egyfajta klasszikus zenei élmény. Úgy gondolom, hogy a teltházas koncertek azt mutatják, hogy erre komoly igény van, és sok embernek nyújtunk élményt – mondta a karmester.

Somogyi-Tóth Dániel karmester, a Kodály Filmharmonia igazgató-művészeti vezetője
Somogyi-Tóth Dániel karmester, a Kodály Filmharmonia igazgató-művészeti vezetője 
Forrás: Czinege Melinda

A Prima Gála különdíját a magyar népművészet és közművelődés kategóriában Miklósvölgyi Péter vehette át. A Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjének és csapatának köszönhetően látványosan megújult és gazdagodott Debrecen rendezvénykínálata és kulturális élete. A rengeteg kihívás és hatalmas sikerek mellett Miklósvölgyi Péter számára a legfontosabb érték a család maradt. Feleségével harminc éve élnek boldog házasságban, két gimnazista gyermeket nevelnek. Ahogy sokan ismerik, ő a „hivatásos megoldó”. Akart lenni díszállatkereskedő és utazásszervező is. A rendezvényszervezést annak köszönheti, hogy olyan szakot keresett, amihez nem kellett a matematika. Nevét fémjelzi a 2023-ban 118 ezres látogatószámot elért Campus Fesztivál is, ami csupán az egyik állomás tevékenységében.

Miklósvölgyi Péter, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Miklósvölgyi Péter, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

– Csapatommal igyekszünk továbbra is megszolgálni azt a bizalmat, amit a díj átvétele jelent. Amikor 30 évvel ezelőtt Debrecenbe kerültem egyetemre, valljuk meg, ez egy unalmas város volt. Kortársaim nagy része azon dolgozott, hogyan lehetne a városból elkerülni, nem pedig azon, hogy lehetne Debrecenhez hozzátenni. Szerencsére egy olyan csapattal sikerült akkor megismerkednem, akik azon fáradoztak, hogy ez megváltozzon. Remélhetőleg a következő évtizedekben Debrecent még izgalmasabb várossá tehetjük, amennyiben ezt még lehet fokozni – mondta köszönőbeszédében Miklósvölgyi Péter.

A nívós est igazi világsztár fellépésével zárult: Péter Bence zongoraművész és zeneszerző Debrecenből hódította meg a világ nagy koncerttermeinek színpadait. Mint a világ leggyorsabb kezű zongoristája, 2012-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe: egyetlen perc alatt 765 hangot képes leütni.

Péter Bence szóló performansza után fináléként a Kodály Filharmonikusokkal közösen eljátszotta Harry Potter-filmek betétdalát, valamint a Star Wars egyik ikonikus zenéjét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában