Az öt alapelv

2023.11.16. 17:30

Ruszin-Szendi Romulusz: az alapelvek betartásával megnyerhetőek a háborúk

Debreceni könyvbemutatóján a jelenlegi geopolitikai helyzetet is kommentálta a volt vezérkari főnök.

Hajnal László

Ruszin-Szendi Romulusz az alapelvek betartásának fontosságáról beszélt Debrecenben

Forrás: Czinege Melinda

Teltházas közönség előtt tartott inspiráló előadást nemrég megjelent, A háború öt alapelve című könyvéről Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke kedden délután a debreceni Partium-Házban.

Az est moderátora, Mazsu János történész, az Őrváros-Debrecen Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében elárulta, volt dandárparancsnokként egyébként is erősen kötődött Debrecenhez az altábornagy, akivel a továbbiakban is találkozhatnak a cívisváros polgárai, ugyanis a Debreceni Egyetem tiszteletbeli tanáraként részt fog venni a hadtörténet iránt érdeklődő hallgatók képzésében.

Ruszin-Szendi Romulusz előadása kezdetén büszkeségét fejezte ki a magyar katonák felé. Elmondása szerint egyaránt helytálltak a gyakorlótéren, a Covid idején, az illegális migráció megfékezésében, valamint jelentős részük műveleti területeken, főként Irakban és Afganisztánban is aktív harctevékenységet is folytatott.

Miért van szükség az alapelvek újragondolására?

– Parancsnokként azt tapasztaltam, hiába végezzük el a munkát rendesen, a végeredmény nem jó – mondta. Rávilágított, Irakba több alkalommal kellett visszatérnie a magyar katonák is, még sincs rend a térségben. Mint mondta, jól jönne az a költségvetés is Magyarország számára, amit a nemzetközi közösség ráfordított Afganisztánra, mégsem volt eredménye.

Úgy véli, habár könnyű lenne a politikusokra mutogatni, azonban a tapasztalat azt mutatja, az alapelvekkel van a gond. Meggyőződése, aki a háború alapelveit betartja, nagy eséllyel győzelmet tudhat magáénak. Emlékeztetett rá, a Kínában már lefektetett rendszer Napóleon korában fejlődött tudományággá, de ugyanígy Zrínyi is az alapelvekről gondolkodott.

– Egyesével ezek az alapelvek jók, ezeket nem írta felül a történelem, azonban én egy olyan egységes rendszert kerestem, amit betartva garantált lehet a győzelem. Szintén az alapelvek újragondolására késztetett, hogy – míg a napóleoni háborúkban két hadszíntéren vonultak fel a katonák: szárazföldön és tengeren – ma már a levegő, a kibertér és az űr is szerepet kap – vázolta fel. Mint mondta, napjainkban a katonák a nem látható hadszíntereken is meg tudják fékezni az atomenergiát vagy épp a repülőgépeket.

Elmondta azt is, azért öt alapelvre osztotta fel, mert az emberek túlnyomó része ennyit tud észben tartani, az alapelvek szempontjából pedig kritikus, hogy folyamatosan és egyszerre tartsuk szem előtt őket.

Ruszin-Szendi Romulusz az alapelvek betartásának fontosságáról beszélt Debrecenben
Többen már a bemutatón megvették a nem túl hosszú, de annál velősebb könyvet
Forrás: Czinege Melinda

Az első alapelv: egyenlő feltételekkel ne kezdj harcba!

Az altábornagy szerint meg kell találni azt az előnyt, ami alapján elérhető a végcél. Ennek végrehajthatónak, fenntarthatónak és elfogadhatónak kell lennie. Előny lehet a manőver, a tűztámogatás, a meglepés, a harceljárások vagy épp a morál.

Hozzátette, a létszám nem feltétlenül mérvadó. Eger ostromát hozta fel példaként, amikor több százezer törököt vert vissza a várban lévő néhány ezer magyar. Ugyanez Afganisztánról is elmondható, hiszen 350 ezer koalíciós katona ütközött meg lényegesen kevesebb tálibbal az öbölháború idején, mégsem sikerült győztesen kijönni belőle.

A jelenlegi háborús helyzetekre vetítve elmondta, Oroszország úgy gondolta, hogy egy villámháborúval lecseréli a kijevi vezetést, mivel azonban rosszul mérték fel a helyzetet, kénytelenek voltak stratégiát váltani.

A közel-keleti események kapcsán a Hamász előnye az volt, hogy felmérték, el tudják titkolni a támadás idejét és helyét, dacára annak, hogy az izraeli titkosszolgálat és hírszerzés híresen jó, főleg a virtuális hadszíntéren. Az egymással szemben álló erőket látva azonban a Hamásznak tudnia kellett, hogy ezzel a támadással nem jut el Jeruzsálemig, hiszen az a teljes spektrumú, reguláris haderő, amit Izrael képvisel, katonai, gazdasági erőben és létszámban is túlmutat rajtuk

 – mondta.

Az altábornagy szerint nem a hadszíntéren dől el a háború sorsa. Nem a katonák kezdik, és nem ők fejezik be. Sokkal bonyolultabbá vált mára a háború, hiszen figyelembe kell venni a politikai, gazdasági és információs oldalát is.

Szerinte a Hamász tudta, hogy vissza kell vonulnia, ahogy borítékolható volt Izrael reakciója is. Ezért a Hamász – míg a katonai hadszíntéren feláldozta a katonáit – információs oldalon előnyre tett szert, mert világszerte megindultak az Izrael-ellenes tüntetések.

Ruszin-Szendi Romulusz az alapelvek betartásának fontosságáról beszélt Debrecenben
Az ülőhely sem bizonyult elégnek, a közönség érdeklődve hallgatta az altábornagyot
Forrás: Czinege Melinda

A második alapelv: mindig kommunikálj a baráti erőkkel!

– A katonáknál adott a kommunikációs lánc: a parancs és a jelentés. Ám a háborúban léteznek oldalak. Ukrajnának például nem elég, ha csak önmagával beszélget, hanem kommunikálnia kell mindazokkal, akiktől segítséget vár. Az már egy másik kérdés, hogy itt párbeszédről van szó, vagy diktátumról – mutatott rá.

Felvázolta, Oroszország katonai, gazdasági és létszámfölénye miatt Ukrajna minél több országot igyekszik megszólítani, és a teljes észak-atlanti régió társadalmát győzködi, hogy küldjön fegyvereket vagy épp vegye fel tagnak, hiszen ebben látja a kulcsát annak, hogy esélye legyen a győzelemre, vagy legalább a túlélésre.

Megjegyezte, aki szerint Ukrajna azt tehet, amit akar, rosszul gondolja. Mint fogalmazott, ugyan van mozgásterük, de a nap végén az rendeli a nótát, aki fizet.

Az altábornagy szerint emellett a kommunikációs csatorna is lényeges:

Míg a zászló- és a kézjeleket elég nehéz zavarni, manapság leginkább a kiberteret használjuk, azonban azt mindenki figyeli, hiszen az információ lényeges. A rádiófelderítő kollégáktól tanultam: Istenben bízunk, a többit pedig lehallgatjuk

 – mondta. Hangsúlyozta, mindegy, hogy rádiós, informatikai vagy műholdas kommunikációról van szó, fontos, hogy kétirányú legyen, és eljusson a hiteles információ mindkét oldalra.

A harmadik alapelv: tiszteld a szemben álló felet!

Számtalan esetben megtörténik, hogy az ellenfelet lebecsülik. Ha úgy állunk, hozzá, hogy „kicsi, gyenge és hülye”, az nem fog működni. A Közel-Keleten régóta viaskodnak egymással a felek, magas fokú gyűlölet feszül köztük, azonban mindenki felmérte, mire számíthat a másiktól. Ugyanez az orosz-ukrán hadszíntéren már máshogy működik: ott lebecsülték az ukrán haderő morálját, ezért kapták az első pofont az oroszok.

Ruszin-Szendi Romulusz az alapelvek betartásának fontosságáról beszélt
Ruszin-Szendi Romulusz az alapelvek betartásának fontosságáról beszélt Debrecenben
Forrás: Czinege Melinda

A negyedik alapelv: ne veszítsd szem elől a célt!

Ruszin-Szendi Romulusz szerint a cél meghatározása a legfontosabb, amikor stratégiát építünk. Ezután lehet a végrehajtás módját és az erőforrásokat meghatározni. Mivel mindez ritkán valósul meg egyszerre, ezért a kockázat mértékével lehet kiegyensúlyozni a mérleget. Ezt azzal illusztrálta, amikor látták az oroszok, hogy túl sok veszteséget szenvedtek, és mégsem érték el a célt, rájöttek, hogy túl nagy a kockázat, így visszavonultak. Ettől függetlenül Oroszország nem változtatta meg a célt, ahogy Ukrajna sem. Az altábornagy szerint ezért, amíg valamelyik fél nem követ el túl nagy hibát, addig a háború nem fog befejeződni.

A célon nem szabad változtatni, mert ha közbeszólunk, vagy tűzszünetet tartunk, az egész hadigépezetet befolyásolja, így a valós cél elérését is. Irakot példaként felhozva úgy véli, már az első öbölháborúban – amikor Bagdadig eljutott a koalíciós közösség – meg kellett volna találni Szaddámot, azonban a politikusok megálljt parancsoltak, így újra be kellett vonulni.

Azt szoktam mondani, ha egyszer megmondjuk a célt, utána ne szóljunk bele, hagyjuk, hogy a katonák végezzék a dolgukat, különben káros következményei lesznek

 – vallja Ruszin-Szendi Romulusz.

Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy egy háború addig tart, amíg a kormány vagy a haderő, de legfőképp a társadalom akarata meg nem változik. Példaként említette Vietnámot, amikor – hiába volt célegyenesben az amerikai haderő – a társadalom megelégelte a helyzetet. Hasonlóképpen Afganisztánban, ahol nem a katonák vagy a kormány vetett véget a harcoknak, hanem az emberek mondták: elég volt abból, hogy honfitársaik sorra vesznek oda a térségben.

Az ötödik alapelv: legyen egy egyértelmű, világos vezetési rendszer

Szerinte ez a katonaságnál alapvetően működik, legfeljebb ott lehet probléma, ahol több hadszíntéri parancsnok van. Leginkább a politikai oldalon van egyensúlytalanság, ahol a kormányzati és nem kormányzati képviselők egyszerre akarják érvényesíteni az akaratukat, így nincs egy egységes rendszer. Ha pedig nem egy kottából szólnak a hangszerek, a zene fals lesz, a háborúban pedig ez emberéletekben mérhető.

Habár a könyv katonai példákkal van tele, azonban önmagában az öt alapelv segít mindenkinek a saját csatáját megnyerni. Meggyőződésem, hogy hozzásegíthet minden ember a győzelemhez a saját szakmájában, ha van ellenfele, vagy versenyhelyzetben van

 – mondta. Megjegyezte, természetesen nem arról van szó, hogy tűztámogatással kell felülemelkedni a másik cégen, azt azonban megtalálhatja egy vállalkozó, hogy miben jobb a konkurenciánál.

Humorosan hozzátette, házasságban is működhetnek az alapelvek, feltéve, hogy harcolni akarunk a másikkal. Jótanácsként emlékeztetett a kommunikációról szóló, második alapelvre: ilyen esetben mindenképpen beszéljünk az anyósunkkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában