iTT Kutathatsz

2023.11.22. 18:01

Izgalmas fesztivált tartottak a TTK-n – fotókkal

Az „iTT Kutathatsz” fesztivál alkalmával a középiskolások a duális képzéssel, tudományos érdekességekkel, látványos kísérletekkel és modern eszközökkel is megismerkedhettek.

Horváth Péter

10. alkalommal rendezték meg az „iTT Kutathatsz” természettudományos és mérnöki fesztivált Debrecenben, az egyetem élettudományi központjában

Forrás: Kiss Annamarie

November 22-én, szerdán 10. alkalommal rendezték meg az „iTT Kutathatsz” természettudományos és mérnöki fesztivált Debrecenben, az egyetem élettudományi központjában. A pályaválasztást segítő rendezvényen az érdeklődők bepillantást nyerhettek a kar oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak életébe, a különböző tájékoztatók alkalmával pedig minden szükséges információval ellátták őket ahhoz, hogy egy sikeres felvételi után megkezdhessék tanulmányaik következő fejezetét. A középiskolások számára a kitelepült tanszékek érdekes szemléltetőeszközökkel, kísérletekkel és hi-tech bemutatókkal is készültek, a kötetlen beszélgetések alkalmával valamennyi kérdésükre választ is kaphattak az egyetem oktatóitól és a hallgatóktól. 

A fesztivál déli megnyitóján dr. Lázár István beiskolázási felelős előadásán bemutatta a Tudományos- és Technológiai Kar képzési kínálatát. Ismertette az egyes tudományterületekhez kapcsolódó szakok programját és a bennük, valamint az egyetemi közösségben rejlő potenciált. A döntően középiskolásokból álló hallgatóságot megnyugtatta: 

az egyetemen a kutatásokhoz kapcsolódó ösztöndíj- és mentorprogramok mellett létezik mentor-tutor program is, amely az elsőévesek beilleszkedését és a területtel való megismerkedését segíti. Továbbá az elsőéves hallgatók számára létrehoztak több ösztöndíjformát is, amely egyetemista életük megalapozását hivatott segíteni.

A kutatói pálya ismertetése mellett hangsúlyozta: a mellett, hogy piacképes tudást szereznek a hallgatók az egyes képzéseken, a duális képzés jóvoltából arra is lehetőségük nyílik, hogy értékes iparági tapasztalatokat szerezzenek már a tanulmányi éveik alatt. Kiemelte: a kar valamennyi tudományterülete kapcsán az egyetem a hazai piac legmeghatározóbb szereplőivel működik együtt.

A duális képzések is fókuszba kerültek

A népes hallgatóság első körben Kun Ferenc dékán informatív és érdekes előadásán, majd a kitelepült cégek jóvoltából testközelből is megismerkedhetett a duális képzési forma által nyújtott előnyökkel. Kun Ferenc elmondta, a program 2016-os indulása óta rengeteg partnerrel és tudományterülettel gazdagodtak, a programot többször is bővítették, kiterjesztették a természettudományos alapképzésekre is. Kiemelte: 

a képzésben részt vevő hallgatónak különleges, kettős jogviszonya van. Egyrészt nappali tagozatos hallgatóként folytatja tanulmányait, másrészt pedig szerződést köt az általa kiválasztott, számára szimpatikus céggel és ott gyakorlati időt teljesít. Munkát végez, amiért természetesen őt fizetés is megilleti. 

Hozzátette, természetesen ez egy plusz vállalás, nagyobb energia és időbefektetést kíván meg a diákoktól, de rámutatott: amennyiben bármilyen okból kifolyólag meggondolná magát a hallgató, úgy lehetősége van a programból való kilépésre, ez esetben annyi történik, hogy a nappali tagozatos egyetemi tanulmányait folytatja tovább a hallgató. Gondolatai zárásaként kifejtette: az egyetem a duális képzésben résztvevő partnercégeivel szorosan együttműködve azon dolgozik, hogy a képzéseik végén a hallgatók piacképes diplomával gazdagodjanak.

Debreceni egyetem, TTK, iTT kutathatsz
Kun Ferenc dékán
Forrás: Kiss Annamarie

A jövő kiszámítható

Az egyetemi felvételi és a pontszámítás rejtelmeibe dr. Kozma Gábor dékánhelyettes vezette be a népes hallgatóságot. A pontszámok és többletpontok világában tartott előadása során kitért a 2024-es felvételi eljárás során alkalmazott változásokra is és az intézményi pontokra is külön felhívta a figyelmet. Megválaszolt valamennyi közép- és emelt szintű érettségi kapcsán potenciálisan felmerülő kérdést és jó tanácsaival látta el a diákokat. Átláthatóan és egyszerűen prezentálva a számok világát igyekezett sarkallni őket a bennük rejlő tudományos és munkaerőpiaci potenciál kiaknázására, életük eme különleges és értékes fejezetének megnyitására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában