A fürdőváros büszkesége

2023.11.26. 13:50

Frissítés! Elindult az ország karácsonyfája Hajdúszoboszlóról– fotókkal, videókkal

A több mint 24 méteres fát 1983-ban ültették.

Panyiczki-Berényi Viktória

A gyönyörű fa a budapesti Kossuth teret díszíti majd

Forrás: Czinege Melinda

A fa kiemelése rendkívül összetett folyamat volt, több mint két órán át zajlott. Elsőként egy daruval emelték fel Fegyverneki Máté tűzoltót; ő alpinista technikával rögzítette a fát, majd szakszerűen elválasztotta a tövétől. Ezután daruval kiemelték a fenyőt az utca közepére, hogy a szállítójárműre fektethessék. 

– Kétszer-háromszor kisebb fákat már kiemeltem, ez a mostani igazán extrém méretűnek minősül. A fa teljesen egészséges, de fajtájából adódóan könnyen törnek az ágai, ezért a becsomagolásakor nagyon oda kellett figyelni. Egy ilyen művelet közben rendkívül fontos az együttműködés, ebbe nem férhet bele semmilyen kommunikációs vagy gyakorlati hiba – fogalmazott Fegyverneki Máté. Hozzátette, a folyamat a terveknek megfelelően zajlott.

A fa kiválasztásakor a megfelelő nagyságra, az arányos formára, a kellően dús lombozatra, továbbá a fa megközelíthetőségére, az elektromos vezetékek közelségére, az emelődaru és a szállítójármű helyigényére, valamint az utaztatás viszontagságaira is figyeltek a szakemberek.

– Nagyon jó érzés, hogy Hajdúszoboszlóról választotta ki a zsűri ezt a gyönyörű fenyőt. Látszik, hogy gondosan ápolták, hiszen a negyvenéves fa kitűnő állapotban van. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben az évben innen került ki az ország karácsonyfája – tudatta a Haonnal Czeglédi Gyula polgármester. A fenyőfa a budapesti Kossuth téren fogja elnyerni teljes pompáját.

Helyszíni információink szerint az ország karácsonyfáját szállító tréler útját pár fa gallya akadályozta, de a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók gyorsan megszüntették az akadályt, így útnak tudott indulni.

Forrás: Tóth Imre
Forrás: Tóth Imre

Czeglédi Gyula Facebook-oldalán tudatta, elindult az ország karácsonyfája Hajdúszoboszlóról a főváros Kossuth terére. A munkálatok 16 órakor fejeződtek be. – Jó utat és balesetmentes megérkezést kívánok valamennyi hajdúszoboszlói nevében, akik büszkék arra, hogy 2023-ben városunk adhatja az ország karácsonyfáját – írja Hajdúszoboszló polgármestere.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában