Mesterkurzus

2023.11.25. 18:07

Hasznos ismeretekkel gyarapodtak a Debreceni Egyetem fiatal kutatói

A nemzetközi gyakorlatban megvalósuló publikációs és szabadalmi stratégiákkal ismerkedtek meg a Debreceni Egyetem Tudományhasznosítási mesterkurzusának második alkalmán az intézmény fiatal kutatói. A PhD-hallgatóknak Nagy Péter, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke tartott előadást. 

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem azoknak a kutatóknak indította a mesterkurzust, akiknek munkáját nemrég Kiválósági PhD-ösztöndíjjal ismerte el a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. A fiatal tudósok a kurzus soron következő alkalmán a kutatói tevékenységükhöz szervesen kapcsolódó stratégiai gyakorlatokról hallhattak - írja az unideb.hu.

– A publikálási és szabadalmazási stratégia abban segít, hogy közérthető módon, a legszélesebb körben lehessen megosztani a következtetéseket. A kísérleti munkához képest más szemléletet igényel ez a tevékenység és legalább annyira fontos, mint a hipotézisek alátámasztása. A társadalmi hasznosítás szempontjából a szabadalom még a publikálásnál is lényegesebb, ez szükséges egy termék létrehozásához, a felfedezés értékének megvédéséhez és a tudományos eredmények közzétételéhez képest is elsőbbséget élvez. Ahhoz, hogy a kutató sikeres legyen, szabadalmi és innovációs szemlélettel kell rendelkeznie – fogalmazott Nagy Péter.

A Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke részletesen ismertette a PhD-hallgatók számára a publikálási és szabadalmazási tevékenység alapszabályait, a tudományos munka felépítésének módszertanát.

A Tudományhasznosítási mesterkurzus december 1-jén, pénteken a befektetési ajánlás és üzleti terv formuláinak, illetve fontosságának ismertetésével folytatódik.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában