Közmeghallgatás

2023.11.16. 10:57

Muraközi István tisztázta az újfalui vendégmunkás-helyzetet

Többek között az ivóvíz, a belvárosi közlekedés, a börtönkórház és a helyi oktatás is téma volt a szerdai közmeghallgatáson Berettyóújfaluban.

Horváth Péter

Muraközi István polgármester

Forrás: Napló-archív

Közmeghallgatásra invitálta a lakosságot Berettyóújfalu Város Önkormányzata november 15-én, szerda délután. Az esemény kiváltó oka az az országos figyelmet kapó történés volt, miszerint Berettyóújfaluban egy magántulajdonban lévő ingatlanban nagy számú, harmadik országbeli vendégmunkás jelent meg. Sokan kinyilvánították véleményüket, valamint aggodalmaikat fejezték ki a közösségi oldalakon, ezért döntött úgy az önkormányzat és Muraközi István polgármester, hogy közmeghallgatás keretében ad részletes tájékoztatást a lakosságnak. A fórumon ezen túl a város egyéb közügyeiről is szó esett.  

A legtöbb kérdés a vendégmunkások helyzetéről érkezett. Muraközi István a hatáskörök, jogkörök és az időrendiség tisztázása utána kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél teljesebb képet kapjanak arról, a többségi lakosság hogyan vélekedik a téma kapcsán, ily módon hívták életre a Bihari Hírlapban megjelenő konzultációs ívet is. 

Tudatta, a képviselőtestület egy kötelező érvényű határozatot is elfogadott, miszerint az önkormányzat saját tulajdonú ingatlanjaiban vendégmunkások elszállásolására nem lesz lehetőség. A magántulajdonban lévő épületek kapcsán ennél persze jóval bonyolultabb a helyzet, de a régió más településeivel történő egyeztetés és közös fellépés nyomán e területen is kézzelfogható eredményeket mutathatnak majd fel.

Lajtos kocsikra továbbra sincs szükség

A vendégmunkások témaköre mellett az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a városi ivóvízhálózat, valamint az újfalui ivóvíz minősége is. Többen lakossági visszajelzéseket, egyben kérdéseket fogalmaztak meg a hivatal és Muraközi István felé az ivóvízminőséggel kapcsolatban, amire a polgármester válaszul elmondta, az ivóvízhálózat kérdéskörében roppant nehéz helyzetben találták magukat, ez számos okra vezethető vissza. Az egyik felszólaló a lajtos kocsikkal történő vízszolgáltatás gondolatától sem riadt vissza. A városvezető azonban arra hívta fel a figyelmet: ha erre volna szükség, akkor lenne igazán nagy baj, hiszen az azt jelentené, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan a víz, távolabb viszont nem is állhatnánk az igazságtól. Muraközi István leszögezte, 

jelen pillanatban, ha időnként úgy is tűnik, hogy nem jó a víz, az ivóvízvizsgálati jegyzőkönyvek szerint minden az egészségügyi határérték alatt van. Elhangzott, az illetékes hatóság rendszeresen végez méréseket, a víz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Ismertette, számos intézkedés született az utóbbi időben, hogy az elavult, 70-80 éves múltra visszatekintő ivóvízhálózat gyenge pontjait orvosolhassák.

Kiderült, hamarosan megtisztítják a rendszert. Nemrégiben közzé is tették azt a szivacsos mosatási ütemtervet, melynek köszönhetően az elkövetkezendő hetekben megtisztulhat a rendszer a lerakódásoktól. Megtudtuk, a munkálatok eredményképpen néhány hét múlva teljesen megszűnhet ez a több évtizedes probléma Berettyóújfaluban. Muraközi István reflektált a közösségi médiában megjelent posztokra is, nyomatékosította, a szolgáltatónak a problémákat be kell jelenteni, nem a közösségi médiából tájékozódnak a hivatal szakemberei.  

Az újfalui vízhelyzetről korábban itt írtunk: 

Kevés a zebra a főúton

Számos lakossági jelzés és javaslat érkezett a város közlekedési kérdéseit illetően is, kiváltképpen a 47-es főút egyes szakaszai kapcsán. Az egyik lakos a főúton átívelő gyalogos átkelőhelyek számát kevesellte, úgy vélte, a gyermekek számára veszélyt, a felnőttek és az idősek számára kényelmetlenséget okoz a probléma. Muraközi István elmondta, meg fogják vizsgálni a lehetőségét további átkelőhelyek telepítésének és a meglévő, veszélyesebb szakaszok biztonságossá tételének érdekében is javaslatokat fogalmaznak majd meg a közútkezelő felé. Emlékeztetett: nem minden városi útszakasz tartozik városi fenntartás alá, egyes kérdéseket például a közútkezelővel kell egyeztetni és az önkormányzat maximum változtatási javaslatokat tehet. Hangsúlyozta: lehetőségeikhez mérten további lépéseket fognak tenni, hogy biztonságosabb legyen a városban a közlekedés, például villogó, „okos” zebrák telepítésével.

Porondon az oktatás és a börtönkórház 

A továbbiakban szó esett a helyi oktatás helyzetéről is, az egy lakos szerint egyes iskolákban szegregált oktatás folyik. A polgármester megjegyezte, ezt elképzelhetetlennek tartja, hiszen az állami fenntartású intézmények a területi ellátási kötelezettségüknek eleget téve végzik munkájukat. Téma volt még a börtönkórház is, a polgármester emlékeztetett: 2017-ben erről komoly vitákat folytattak, számos aggodalmat megfogalmazott akkor a lakosság, az ingatlanok elértéktelenedésétől és a közbiztonság jelentős romlásától is tartottak. Muraközi István rámutatott: az akkor felmerült aggályok ellenére a projekt megvalósult,a büntetés végrehajtási egészségközpont közel 200 embernek ad ma munkát, anélkül hogy a fenti problémák közül bármelyikkel komolyan nehezítené az itt élők életét. Érkezett még kérdés az önkormányzati ingatlanok értékesítése és nem értékesítése, valamint különböző önkormányzati beruházások kapcsán is. 

A munkalehetőségek és a munkahelyteremtés kérdéskörében a városvezető valamennyi felszólalót megnyugtatott: bő 10 év leforgása alatt 13 százalékról 5 százalékra sikerült csökkenteni a munkanélküliek arányát a településen, és olyan több száz embert foglalkoztató cégek is Berettyóújfalut választották, mint a Tama Hungary.

 A munkaerő szabad áramlása egy olyan jelenség, amellyel együtt kell élnünk, de lehetőségeinkhez mérten maradjunk hűek városunkhoz – jegyezte meg Berettyóújfalu első embere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában