Karácsonyvárás

2023.11.27. 17:30

Így készülhetünk advent négy vasárnapjára Debrecenben – fotókkal

Vásár ide, dínom-dánom oda, az advent továbbra is a várakozás ideje kell, hogy legyen.

Szakál Adrienn

Papp László polgármester szerint nem szabad elfelejtenünk, hogy a karácsony a vallásról, a hitről és Jézus születéséről szól

Forrás: Czinege Melinda

Az adventi vásár után az adventi várás volt a Kossuth téren felállított Hütte terítékén november 27-én, hétfőn. Bódor Edit, a Debreceni Advent egyházi programjainak főszervezője a gyertyagyújtásokhoz kapcsolódó programsorozatot ismertette. 

Kiemelte, hogy az első adventi gyertya Debrecen ünnepi fényeivel együtt hoz majd világosságot a belvárosba vasárnap 17 órakor, a felvonulás pedig 16 óra 45 perckor kezdődik a Városházától.

A karácsonyi várakozás szakrális jelentőségéről Debrecen három főpásztora beszélt, előtte Papp László polgármester osztotta meg gondolatait az adventtel kapcsolatban.

– Debrecent az év minden napján nagyon lehet szeretni, de karácsonyra készülve, az advent idején különösen – fogalmazott. Felidézte, tavaly hivatalosan is elismerték, hogy a debreceni az egyik legszebb advent, ami első pillantásra csak külsőségnek tűnhet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a karácsony a vallásról, a hitről és Jézus születéséről szól. Beszélt arról is, hogy a karácsonyhoz köthető „békés” fogalomnak ebben az évben még nagyobb jelentősége van a világban, ahol a békétlenség, a boldogtalanság és a szenvedés jellemző.

Az első gyertya

Debrecenből azt az üzenetet szeretnénk átadni, hogy imádkozunk azért, hogy béke legyen a föld minden részén annak érdekében, hogy családok, gyermekek ne szenvedjék meg a háborúskodás és az ellenségeskedés borzalmait

 – hangsúlyozta a polgármester.

Az első gyertyát a város régi hagyománya szerint ezúttal is advent első vasárnapján, szürkület után gyújtják meg a főtéren, várhatóan idén is sok ezer debreceni és környékbeli részvételével. Papp László elmondta, hogy idén is megtartják a közös felvonulást a Városházától a gyertyagyújtás helyszínére az egyházi vezetők és a hortobágyi pásztorok kíséretével. – Egy hosszú évszázadokra visszanyúló hagyományként december 8-án és 9-én megrendezik találkozójukat a betlehemesek – tudatta végül.

Fekete Károly református püspök először arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi vásár előkészületeinek nyüzsgése örömteli felvonulási hellyé változtatta a Nagytemplom előtti teret, ellentétben a nagyvilágban tapasztalt gonoszság felvonulási terével. – A gonoszság felvonulási tere a mi szívünkben születik meg, ezért kapunk négy hetet arra, hogy újabb fordulattal a krisztusi szeretet terévé válhasson – vélekedett.

A görögkatolikus advent már két hete elkezdődött, az advent keleti szemléletét Kocsis Fülöp érsek-metropolita osztotta meg. Beszélt arról is, hogy szíriai látogatásai alkalmával többször megtapasztalta, miként élik meg a hitüket az emberek a háború árnyékában. 

A háború minden oldalról tekintve igazságtalan, az ő hitük azonban messze felülemelkedik mindezen, legyőzi a félelmet, a reménytelenséget és a háború okozta szörnyű fájdalmakat

 – mutatott rá.

Elmondta, hogy a karácsonyig tartó negyvennapos böjtnek nem a túlzott fogyasztásról, hanem a találkozásokról és az emberi kapcsolatok bővítéséről kell szólnia. – Az adventi időszak nem az ünneplés időben történő kiterjesztése kell, hogy legyen, ami alkalmat ad a kereskedelmi haszon besöprésére, hanem keresnünk kell a lemondás és a visszafogottság lehetőségét, ami a testnek és a léleknek egyaránt jót tesz – hangsúlyozta.

Szeretetdobozok

Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi készülődésnek kettősnek kell lennie; közösnek és egyéninek, ahogyan a hitünknek is van közösségi hatása amellett, hogy az egyéni üdvösséget munkálja. – A böjt és bűnbánat napjain a katolikus liturgia színe a lila, az advent idején megtartott hajnali misék pedig arra szoktak emlékeztetni, hogy valami áldozatot szeretnénk hozni – magyarázta.

 A főpásztor szerint míg a jótékonykodás középpontjában az ember áll, a jóságéban Isten, aki rajtunk keresztül is meg akarja mutatni a szeretetét az embereknek.

Megjegyezte, hogy a Debreceni Karitatív Testület Szeretetdobozain keresztül talán a fiatalabbak is megérzik majd, hogy milyen érzés lemondani valamiről a mások megsegítésére. Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szent Anna-templomban december 16-án, az esti szentmise után Az olasz imádkozó lélek címmel itáliai ünnepi dallamok csendülnek majd fel.

Az advent egyházi főszereplőihez első alkalommal a Debreceni Svetits-gimnázium is csatlakozik, az iskolanővérek nevében Németh Luca beszélt. – Iskolánk közel 130 éve szerves része a város életének, ez a jele annak, hogy minden jóakaratú emberre szükség van, aki odaadóan fáradozik a szűkebb és a tágabb környezetéért – mondta.

Bódor Edit végül felhívta a figyelmet arra az ünnepi karavánra, mely előadásokkal és szentmisével Böjte Csaba vezetésével december 20-án érkezik Debrecenbe. Szó volt egy egyedülálló debreceni programról is, mely az Olaszországban ismert élő betlehem élményét hozza el a debrecenieknek. 

Mivel ebben az évben advent negyedik vasárnapja szentestére esik, az utolsó gyertyagyújtást egy nappal előrehozták a szervezők, így az utolsó alkalomra december 23-án kerül majd sor. A részletekről a debreceni adventi programok Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában