Debreceni Advent

2023.11.25. 19:26

Megnéztük, milyen az ország egyik legcsodásabb adventi vására, a debreceni – fotókkal

Igazi karácsonyi kavalkád fogadott bennünket szombat délután.

Panyiczki-Berényi Viktória

A vásárban sétálva szemmel látható volt, hogy a hideg idő ellenére átjárt mindenkit valami megfoghatatlan hangulat

Forrás: Czinege Melinda

A Piac utcán, a Kossuth téren, aztán továbbhaladva a Csapó utcán, és a Dósa nádor téren összesen hetvenöt, ünnepi díszbe öltöztetett stand várja a járókelőket és az adventre hangolódókat.
A karácsonyi ünnepkör fontos eleme az adventi koszorú, amely ma már egyaránt lehet klasszikus vagy modern. – Az adventi koszorúk terén idén a pasztellszínek dominálnak, közülük is a zöld és a menta a legkeresettebbek. A fiatalok között még mindig hódít a rózsaszín, illetve a plüss anyagból készült koszorúalap. Tavaly óta kezdenek divatba jönni a vesszőkoszorúk is – számolt be Máté Bence, aki a hangzatos nevű, Karácsony ékei pavilonban kínálja portékáit. Megtudtuk azt is, hogy még mindig nagyon népszerű az egérkirálynő figura, de sokan vásárolnak karácsonyi manókat is.

A vásári forgatagban könnyen átfázik és megéhezik az ember, de ilyen változatos gasztronómiai kínálat mellett senki sem marad éhen. Kenyérlángos, sült gesztenye, sült kolbász vagy éppen saslik  – mindenki megtalálhatja a kedvére valót, amelyet aztán le is öblíthet egy kis narancsos vagy áfonyás forralt borral, vagy egy zamatos karácsonyi punccsal, amely bor, gyümölcslé és rum pompás elegye.

A kézműves portékák mindig különleges elemei a vásárnak. Horváth Vivien tíz éve készít elragadóan bájos plüssfigurákat és párnákat. Mint mondja, minden darab egyedi, kézzel készült kis csoda, amelyet az alkotó gyermekei tesztelnek először.

A hideg idő sem volt akadály

A vásárban sétálva szemmel látható volt, hogy a hideg idő ellenére átjárt mindenkit valami megfoghatatlan hangulat. Sok mosoly és kacaj száll a levegőben, vegyülve az ínycsiklandó illatokkal. – Nekem mind közül ez a kedvenc karácsonyi vásárom! Budapesten dolgozom; mire legközelebb hazajövök Debrecenbe, már majdnem karácsony lesz, ezért mindenképpen ki szerettem volna jönni. Nagyon örülök, hogy ma megnyitott ez az igazán hangulatos vásár. Eddig nem volt karácsonyi hangulatom, de a vásár meghozta – osztotta meg velünk lelkesen Molnár Réka, aki a testvérével jött el a vásárba.

A hangulatot csak fokozta az East Brass rézfúvós együttes vásárnyitó koncertje, akiket táncosok, majd később tűzzsonglőrök követtek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában