Jótékonyság

2023.11.13. 17:30

A szeretetdobozok idén is sok debreceni család karácsonyát segíthetik

A Debreceni Karitatív Testület és a történelmi egyházak összefogásával immár negyedik alkalommal indul adventi adománygyűjtés.

Szakál Adrienn

Törő András (balról), Palánki Ferenc, Papp László, Fekete Károly, Széles Diána és Seszták István helyezték el az első adományokat

Forrás: Kiss Annamarie

Elindult a Debreceni Karitatív Testület adventi Szeretetdoboz adománygyűjtő akciója a város és a történelmi egyházak összefogásával. A részletekről november 13-án a Nagytemplom mögötti Karakter Kávézóban volt szól.

Az év egyik legemelkedettebb időszakához, adventhez és a karácsonyhoz közeledünk. Lassan megszokottá válik, hogy az egész várost átölelő összefogás jellemzi ezeket a heteket azokért, akik híján vannak a javaknak

 – összegzett először Papp László polgármester. Hozzáfűzte, karácsonykor különösen felértékelődnek az emberi kapcsolatok, az örömszerzés és az ajándékozás szándéka, és ennek szép megnyilvánulási formája az akció, mellyel szeretetdobozok jelennek meg a városban. Felidézte, hogy Debrecen történelmi egyházainak vezetői 2020 óta összefogással tesznek a kezdeményezés sikeréért, a Karitatív Testület aktivistái pedig 2021-ben és 2022-ben összesen négyezer családhoz több mint hatezer szeretetdobozt juttattak el. – Olyan élethelyzetben lévőkre szeretnénk fókuszálni a november 13. és december 15. közötti adománygyűjtéssel, akik igénylik és megérdemlik a támogatást – jegyezte meg. Több tízmillió forintos adományok érkeznek a Debrecenben működő vállalkozások jóvoltából, ebben az időszakban pedig elsősorban élelmiszer- és ruhaadományt várnak a felajánlóktól.

Debrecen Papp László haon
Papp László polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Nem csak a munka nemesít

Fekete Károly református püspök úgy fogalmazott: felejthető dolog a szeretet a háborúskodás korszakában, de nekünk az a célunk, hogy megvalósítsuk. – Adventben arra a nagy közeledésre és összefogásra emlékezünk, amit Isten tett az emberért, az egyszülött fiában, Jézus Krisztusban. Mindez bennünket arra ösztönöz, hogy minden külső körülmény ellenére gondoljunk azokra, akik sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint mi – magyarázta. A főpásztor szerint ez a szemlélet fokozott figyelmet igényel most, a nemzetközi mentőakciók fényében, ahol a feszültségek gócpontjaiban nem szeretet adnak, hanem fegyvereket. 

A nemzetközi helyzetben sem feledkezhetünk meg a sajátjainkról, a több ezer debreceni családról. Talán nem is a doboz tartalma a fontos, hanem a szándék, ami mögötte megmutatkozik. Nemesíti az embert és erősíti a hitet, amikor tudjuk, van miből és kinek adnunk

 – vélekedett. Végül hozzáfűzte, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat idén is koordinálja majd az adventi karitatív akciót.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke először a magyar szentek ünnepnapjára hívta fel a figyelmet, majd az életre váltott szeretet említette példaként. – Immár negyedik esztendeje a mi városunkban is gyümölcsözik ez az összetartozás a Debreceni Karitatív Testület jóvoltából. A jótékonyság középpontja a jótékonykodó, de a jóságnak a középpontja az Isten – mutatott rá.

 Kitért arra is, november 14-én lesz nyolc éve annak, hogy megkezdte püspöki szolgálatát az egyházmegyében, mellyel megtapasztalhatta a város és az egyházak összefogását, közös jóságát.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke először elmondta, hogy Kocsis Fülöp érsek-metropolita az elmúlt napokban Szíriában járt, majd az összefogás erejéről beszélt. Jót tenni, angyallá válni, ezzel irgalmat és szeretet kaphatunk – fogalmazott.

Debrecen Fekete Károly haon
Fekete Károly református püspök
Forrás: Kiss Annamarie

Nem az „én” időszaka az advent

Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke kiemelte, országosan egyedülálló, hogy a történelmi egyházak és a város vezetői egy asztalnál ülve tartanak sajtótájékoztatót. – Debrecenben indult el, hogy a Karitatív Testület ernyőszervezetként fogja össze a segítő szervezeteket és csoportokat, akik szeretnének valamit tenni a városban élő rászorulókért. – A szeretetnek tulajdonsága kell, hogy legyen a leleményesség, ebben az évben ilyen lelkülettel kezdtük el a gyűjtési akciónkat – mondta. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyházi közösségeken, az állami és egyházi oktatási intézményeken keresztül november 13-tól mindenki megtalálhatja azt a gyűjtőpontot, ahol hozzájárulhat a rászorulók örömtelibb ünnepéhez. – Az adventi akciónk kampányszerű ugyan, de aki ezt a szeretetcsomagot megkapja, annak az ünnepe már biztosan szebbé válik. Aki pedig ilyenkor segít, megélheti, hogy a szeretet cselekedetei formálják az embert – vélekedett.

Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke először arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban félre kell tenni az „én” fontosságát, helyette a másokra, a közösségre kell figyelni. – Nagyon széles spektrumban tevékenykedő gondoskodó várospolitikát folytatunk, de azt szeretnénk elérni, hogy olyanokon is segíthessünk, akik nincsenek a látómezőnkben – fogalmazott. 

Kitért a Debrecenben tevékenykedő vállalatok eddigi adományaira, majd elmondta, hogy a Debreceni Karitatív Testület minden felajánlást jó helyre tud továbbítani.

Aki Debrecenben jó helyre kívánja eljuttatni felajánlásait, megteheti a szeretetdobozokba helyezve, melyeket a Debreceni Tankerületi Központ, a Debreceni Szakképzési Centrum és az egyházak iskoláiban és más intézményeiben, valamint az Auchan áruházban helyeztek el.

Debrecen Törő András haon
Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában