Az újraélesztés világnapja

2023.10.16. 14:30

Ölelés az életért cserébe: újraélesztett beteggel ültették el az Élet fáját a debreceni mentőállomáson – fotókkal

A hirtelen szívhalál elleni küzdelembe a laikusokat is mind jobban igyekeznek bevonni a szakemberek.

Gubányi Patrik

Együtt ültettek fát az életmentők és egy megmentett ember

Forrás: Czinege Melinda

Október 16-án tartjuk az újraélesztés világnapját, mégpedig 2018 óta; ebből az alkalomból egy újabb Élet fáját ültették el hétfőn délelőtt a debreceni mentőállomás udvarán. Az eseményen Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója elmondta, e napnak a fő célja, hogy a laikusok is tudjanak érdemi segítséget nyújtani, ha egy esetleges szívleállást tapasztalnak embertársuknál.

– Évente hatezer embernek áll meg a szíve a nyílt utcán, azonban 60-70 százalékuk megmenthető, ha időben cselekszünk – ismertette az igazgató, aki hangsúlyozta: ennek érdekében hívták életre az Élet fája programjukat, amelyben a sikeresen újraélesztett betegek a mentésben résztvevő szakemberekkel közösen ültetnek el egy vérszilvafát a mentőállomás udvarán.

Már több mint negyven vérszilvafa díszíti a mentőállomás területét

– Az Országos Mentőszolgálat számos programot indított az elmúlt években annak érdekében, hogy mindenkihez eljussanak az újraélesztés alapjai. Munkatársaink többek között megjelentek középiskolákban, közösségi rendezvényeken és meghirdették az Élet Mentő Pont programot, amelyre cégek és közintézmények jelentkezhetnek – mondta Korcsmáros Ferenc. 

Hozzátette: már több mint negyven vérszilvafa fémjelzi a megmentett életeket, ahhoz azonban, hogy ez gyarapodjon, a szakembereken kívül a civileknek is tenniük kell.

Az első Élet Mentő Pontot Ungvári József, a Nap Patika vezetője alakította ki a boltban, aki a köszönőjében aláhúzta: hálás azért, hogy részt vehet a megmozdulásban, ám eddig szerencsére nem volt szükség az üzletben elhelyezett mentési eszközökre, „de jobb a biztonság”.

Hazánkban kiemelkedően magas a szívhalálban elhunytak száma

Ménes Dávid, a debreceni mentőállomás vezetője portálunknak beszámolt: egyes becslések szerint átlagosan minden órában meghal valaki Magyarországon szívleállás miatt, így ez a vezető elhalálozási ok hazánkban. A hirtelen szívhalál váratlan esemény, mely ugyanúgy érintheti a fiatal, egészséges szervezetet, mint az idős, beteg embert.

Miért fontos pontosan tisztában lennünk az újraélesztés folyamatával? 

A keringésmegállást követő néhány perc sorsdöntő. Minden segítség nélkül eltelt perccel mintegy tíz százalékkal csökken az életben maradás esélye, ezért kiemelkedően fontos a korai mentőhívás, és az újraélesztés megkezdése. Az újraélesztés – vagyis a gyorsan és kellő erősséggel kivitelezett mellkaskompresszió és a befúvásos lélegeztetés – egy egyszerű, eszköz nélküli, könnyen elsajátítható mozdulatsor, mellyel bárki érdemben segíthet keringésmegállás esetén.

 A módszer ugyanúgy alkalmazható felnőtt és gyermek ellátása esetén is némi különbséggel. Az azonnal megkezdett, és a mentők megérkezéséig folyamatosan végzett újraélesztés lényegesen megnöveli a túlélés esélyét – foglalta össze Ménes Dávid.

A köszöntő beszédek után közösen ültették el a facsemetét Erdős Imrénével, akit idén sikeresen újraélesztettek, háláját pedig egy nagy öleléssel fejezte ki az ellátásban résztvevő mentőegység tagjainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában