Az újraélesztés világnapja

2023.10.16. 13:16

Óvodások mentettek életeket Debrecenben – fotókkal, videóval

Óvodás gyerekekkel ismertették meg az életmentés alapjait a Klinikai Központ munkatársai.

Bekecs Sándor

A gyerekek frissen szerzett tudásukat egy flashmob keretében be is mutatták

Forrás: Molnár Péter

Az újraélesztés világnapja alkalmából óvodások látogattak a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Sürgősségi Klinikájára október 16-án. A Te is lehetsz hős elnevezésű programon a gyerekek megismerkedhettek az újraélesztés alapjaival és azzal is, hogy hogyan ismerjék fel, ha baj van. A fiatalok frissen szerzett tudásukat egy flashmob keretében be is mutatták. 

– Az újraélesztés világnapja kitűnő lehetőséget ad arra, hogy mind ország-, mind világszerte felhívjuk a figyelmet a sürgősségi orvostan területén megjelenő oktatás fontosságára és szükségességére. Óriási megtiszteltetés számunka, hogy a mai napon óvodás korú gyermekeket taníthatunk az újraélesztés, a sürgősségi ellátás egyes kiemelt területeire – fogalmazott az eseményen Szabó Zoltán, a DE KK elnöke. Hozzátette, nem újszerű kezdeményezésről van szó, az elmúlt években több alkalommal fogadtak gyerekeket, diákokat a Sürgősségi Orvostani Tanszéken. 

Évente 25-30 ezer ember hal meg hirtelen szívleállásban Magyarországon. Minden törekvés az oktatás, a szemléletformálás és az okoseszközök fejlesztése területén nagyban javíthatja ezt az arányt

 – hangsúlyozta. Elmondta, a tanszék munkatársai örömmel vesznek részt az ilyen és ehhez hasonló feladatokban, a távlati terv pedig, hogy valamennyi debreceni gyermeknek bemutassák a sürgősségi ellátás legfontosabb elemeit. 

Fontos, hogy a gyerekek határozottan tudjanak cselekedni

Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta, nagyon fontos, hogy azonnal fel tudjuk ismerni, ha baj van. A gyerekek a hétfői napon megtanulták, hogyan vizsgálják meg, hogy a bajban lévő ember lélegzik-e, elsajátították az újraélesztés megkezdésének technikáját, a telefonos segítséghívás módját. 

– Nem lehet elég korán elkezdeni az erre való felkészítést. Nagyon fontos, hogy a gyermekek megtudják szokni ezeket a helyzeteket, ne ijedjenek meg, határozottan tudjanak cselekedni – hangsúlyozta. 

– Úgy vélem, nagy szükség van az ilyen jellegű oktatásra is. A városban egyre több helyen érhető már el defibrillátor-készülék, s sokan – közlekedési vállalatok, szolgáltatók munkatársai – kapják meg a megfelelő felkészítést, de még így sem garantált, hogy az adott helyzetben közülük ott van valaki – mutatott rá Mátyus László. 

Hozzátette: mindezek mellett az ilyen akcióknak erőteljes társadalom-formáló hatása is van azzal, hogy a gyerekek otthon elmesélik élményeiket a szüleiknek, rokonaiknak.  

Az újraélesztés világnapján világszerte különböző eseményeken igyekeznek megismertetni az embereket az újraélesztés alapjaival. A cél az, hogy bátorságot adjanak az embereknek és megtanítsák  őket arra, hogyan segítsenek, ha valaki váratlanul bajba kerül. Így lehetőség nyílik rá, hogy többen elsajátítsák az életmentő készségeket és talán egy nap valóban megmenthessék egy másik ember életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában