Újraélesztés

2023.10.13. 15:24

Életbevágóan fontos dologra tanítják meg hétfőn az érdeklődőket a Debreceni Mentőállomáson

Az életmentésre mindenki képes, nem kell hozzá más, csak két kéz. A lehető legrosszabb pedig az, ha nem csinálunk semmit, amikor baj van – fogalmazta meg a Haonnak Ménes Dávid, a debreceni mentőállomás állomásvezető mentőtisztje.

Haon.hu

Fontos megtanulni az újraélesztés folyamatát

Forrás: Napló-archív

Ma Magyarországon Európai viszonylatban is kiemelkedően magas a hirtelen szívhalálban elhunytak száma: egyes becslések szerint átlagosan minden órában meghal valaki, így ez a vezető elhalálozási ok. A hirtelen szívhalál váratlan esemény, mely ugyanúgy érintheti a fiatal, egészséges szervezetet, mint az idős vagy beteg embert. Bekövetkezhet az utcán, munkahelyen, vagy akár otthon is – hívta fel rá a figyelmet a mentőtiszt.

Fontos ismerni az újraélesztés folyamatát

Mint írta, a keringésmegállást követő néhány perc sorsdöntő. Minden segítség nélkül eltelt perccel körülbelül 10 százalékkal csökken az életben maradás esélye, ezért kiemelkedően fontos a korai mentőhívás és az újraélesztés megkezdése.

Az újraélesztés – vagyis a gyorsan és kellő erősséggel kivitelezett mellkaskompresszió és a befúvásos lélegeztetés – egy egyszerű, eszköz nélküli, könnyen elsajátítható mozdulatsor, mellyel bárki (egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is) érdemben segíthet keringésmegállás esetén. A módszer ugyanúgy alkalmazható felnőtt és gyermek ellátása esetén is némi különbséggel. Az azonnal megkezdett, és a mentők megérkezéséig folyamatosan végzett újraélesztés (30 mellkaskompresszió, 2 befúvás, felváltva) lényegesen megnöveli a túlélés esélyét – foglalta össze Ménes Dávid.

Annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a helyes technikát, az Újraélesztés Világnapja alkalmából, október 16-án, 9 és 15 óra között a Debreceni Mentőállomáson várják az érdeklődőket, akik a helyszínen elsajátíthatják az életmentés lépéseit. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában