Koszorúzás

2023.10.11. 12:30

Gróf Klebelsberg Kunó munkássága előtt tisztelegtek Debrecenben – fotókkal

91 éve ezen a napon hunyt el az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter.

Panyiczki-Berényi Viktória

Megkoszorúzták Klebelsberg Kunó szobrát

Forrás: Kiss Annamarie

Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést és koszorúzást a Debreceni Egyetem főépülete előtt álló szobornál október 11-én, szerda reggel.
– A Debreceni Egyetem főbejáratánál két, az egyetem, a város és az ország érdekében tevékenykedő arisztokrata szobra helyezkedik el, ami csodálatos dolog – hangsúlyozta beszédében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Kiemelte, hogy az egyetem profilja szempontjából Klebelsberg Kunó rendkívüli fontosságú. 

A trianoni békeszerződés után ő fogalmazta meg azt az igényt, hogy a kelet felé elszakított nemzetrészek kulturális összekötőjeként két egyetemi városnak kell „világítania”: Debrecennek és Szegednek.

A két világháború között ez a két intézmény nagy fejlődésnek indult. Ezt alátámasztva a rektor felidézte, hogy 1914-ben az egyetemnek még csak háromszáz hallgatója volt, jelenleg pedig már több mint harminc ezer diák jár az intézménybe. Végezetül Tisza Istvánra és Klebelsberg Kunóra utalva rámutatott: a Debreceni Egyetem nagysága annak is köszönhető, hogy ilyen óriások vállára tudnak felállni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában