Közgyűlés

2023.10.19. 13:07

Papp László Varga Zoltánnak: „Vessük össze, ki és mit tett Debrecenért!”

Debrecen polgármestere hangsúlyozta, lakóterületen belül nem lesznek munkásszállások.

Bekecs Sándor

Papp László polgármester az ülésen, két oldalán Barcsa Lajos és Széles Diána alpolgármesterek

Forrás: Kiss Annamarie

Összesen hét napirendi pontot tárgyalt Debrecen közgyűlése október 19-én. Egyebek mellett a város helyi építési szabályzatáról szóló rendelet módosításáról, a 471-es út felújításáról, valamint a DKV. Zrt. hitelkeretszerződésének elfogadásáról is döntöttek a képviselők.

Első napirendi pontként Debrecen településszerkezeti tervének és helyi építési szabályzatának módosítását tárgyalta a grémium a 471. számú főút (közelebbről a Sámsoni út) fejlesztésével összefüggésben. Évtizedes probléma a bevezető főút zsúfoltsága, a tavasszal indult beruházás célja ennek mérséklése a belterületi szakasz négysávososításával, valamint a 100-as vasútvonal vasúti csomópontjának fejlesztésével. Ez utóbbi céldátumáról érdeklődött Vaszkó Imre (DK) képviselő. Állami beruházás lévén céldátumról egyelőre nem tudunk információval szolgálni. Óriási eredmény már az, hogy a beruházás elkezdődött. Igyekszünk mi is szerepet vállalni abban, hogy ez a fejlesztés minél gördülékenyebben, s a környéken élők érdekeinek lehető legteljesebb kiszolgálása szerint történjen – válaszolta Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester.

A városvezető kiemelte, tervben van egy átkötés kialakítása a 471-es és a 4-es számú főút között, amely a folyamatos közlekedést hivatott majd megoldani akkor, amikor a 100-as és 471-es különszintű vasúti csomópontját építik. Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a 471-es a keleti városrész mintegy 30 ezer lakosának közlekedését biztosítja minden nap. A fejlesztés során nem csak a főútvonal bővítése történik meg, de a környező utcák felújítása, korszerűsítése is. 

Nem volt felhőtlen az ünneplés 

A közgyűlésen jelen volt Varga Zoltán, a DK debreceni országgyűlési képviselője, aki szót kérve azt kérte számon a városvezetőn, hogy a helyi sajtó miért vette át Papp László október 18-án, szerdán megjelent Facebook-bejegyzését, amelyben a városvezető arról emlékezett meg, hogy 25 évvel ezelőtt csatlakozott Debrecen képviselő-testületéhez, s kezdte meg mai napig is tartó munkáját a vármegyeszékhelyért. 
– Huszonöt éve, minden nap ezért a városért dolgozom, s a tegnapi napon bátorkodtam egy Facebook-bejegyzésben erről megemlékezni. Ez idő alatt a város rengeteget fejlődött, s halad előre. Azt javaslom, ha hazamegy, csináljon egy listát arról, mi az, ami az ön nevéhez fűződik Debrecennel kapcsolatban. Én is csinálok egy ugyanilyen listát. Vessük össze, s nézzük meg milyen eredmény jön ki – reagált Debrecen polgármestere Varga Zoltán hozzászólására.

Debrecen városvezetésénél elsődleges a város nyugalmának fenntartása 

A folytatásban a helyi építési szabályzatnak egy másik módosításáról, illetve a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet módosításáról tárgyaltak a képviselők. Madarasi István (MSZP) felhívta a figyelmet, bár salátatörvényhez hasonló rendeletmódosításokról van szó, azok mégis szorosan kapcsolódnak a város életéhez. Elismerően szólt a Főépítészi Iroda vezetőjéről és munkatársairól, de a tárgyalt jogszabályok néhány részével kapcsolatban aggályait fejezte ki, hozzátéve, ettől függetlenül bízik a szakmai oldal hozzáértésében. 

Természetes, hogy vannak olyan területek, amelyhez a politika nem ért. Ezért van például a Főépítészi Iroda és munkatársai, akik felkészültek, kiválóan dolgoznak. A munkásszállókkal kapcsolatos aggályokra reagálva pedig világosan fogalmazunk: lakóterületen belül nem lesznek ilyen szállások

 – emelte ki Papp László polgármester. Hangsúlyozta: a szándék ilyen szállások kialakítására – az elindult beruházások okán – az ország más részein is megfogalmazódott, azonban Debrecen vezetése számára a város békéjének fenntartása a legfontosabb. Ezért a munkásszállók kérdését szigorúan kezelik, a szabályok ellen vétőkkel szemben határozottan lépnek fel minden alkalommal.

Nem nyereséges, de fejlődő Debrecen közösségi közlekedése 

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és az OTP Bank Nyrt. közötti hitelszerződés módosítás tudomásul vétele, valamint döntés kezességvállalásról című napirendi pontnál Debrecen polgármestere elmondta: a debreceni közlekedési vállalat működtetése jelentős kiadással jár jelenleg is a város számára, ebben az évben ez mintegy 8 milliárd forintot tett ki. 

Cél, hogy a város a helyi közösségi közlekedés működését továbbra is biztosítani tudja, amihez szerencsére hozzájárul a gazdaságfejlesztéssel járó bevételnövekedés. Hozzátette: több bankot is megversenyeztettek, melynek eredményeként kedvező konstrukcióval köthetnek hitelszerződést.

Vaszkó Imre megjegyezte, a tavalyi után ismét hitelfelvételhez kell folyamodni ahhoz, hogy a DKV működése biztosított legyen. Papp László válaszában rámutatott: a hitelkeret egy biztonsági keret, ugyanis egy ilyen döntés előtt nem csak az adott, hanem valamennyi városi közszolgáltató pénzügyi helyzetét megvizsgálják. Papp Viktor viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a nehézségek ellenére az elmúlt években minőségi fejlesztésekre is sor került, hiszen több buszt lecserélt a vállalat, köztük zöldbuszokat is beszereztek, illetve tervezés alatt a 3-as vonal is.

Varga Zoltán hozzászólásában úgy fogalmazott: a DKV csődben van, amelyért a jelenlegi és az előző polgármester a felelős. Véleménye szerint a városlakók elégedetlenek a közösségi közlekedéssel. Papp László válaszában azt mondta: elképesztő, s egyben tisztségéhez méltatlan tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot az országgyűlési képviselő. – Mikor a debreceni költségvetésről szavaztunk, amelynek része volt a helyi közösségi közlekedés támogatása, az ön képviselőtársai kivonultak a teremből. Ezzel jelezve többek között azt, hogy őket nem érdekli a közösségi közlekedés – mutatott rá. 

Megjegyezte: a DKV bevételeinek 30 százalékát adják a jegy- és bérleteladások, a többi önkormányzati és kormányzati kompenzáció. Ez viszont nem helyi sajátosság, hanem az ország más nagyvárosaiban is jelenlévő probléma. Kivételt Budapest képez, ahol jelentős kormányzati támogatással tud működni a közlekedési vállalat.

 – Azért építjük a város gazdaságát, hogy többek között a közösségi közlekedés is megfelelő színvonalú legyen. Képviselő úr nem vesz figyelembe olyan tényeket, mint például az energiaválság, amely a közszolgáltatási szektort hatványozottan érinti – emelte ki Papp László, hozzátéve: a jövőben elindul két napelempark kialakítása, melyek a város energiaellátásának fenntarthatóságához járulnak hozzá. Emellett készülnek az 1-es villamosvonal felújítására, új villamos-szerelvények beszerzésére és a trolibusz-flotta fejlesztésére is. 

Debrecen polgármestere nem ismer pardont környezetvédelmi kérdésekben 

Mándi László (Momentum) jelezte, a kormányrendelet – amely lehetővé teszi a környezetszennyező cégekkel való szerződéskötést – még ma is hatályban van, s véleménye szerint a kapcsolódó miniszteri utasítás nem egyértelmű. Ezért azzal a kérdéssel fordult a városvezetőhöz, hogy mit tesz a rendelet visszavonása érdekében. 

Továbbra sem támogatok olyan kormányzati szándékot, amely könnyítést jelent a vállalatok számára környezetvédelmi kérdésekben. Éppen ezért szólaltam fel ebben az ügyben, s kerestem meg már a rendelet megjelenésének napján Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, aki felé jeleztem: változtassanak a tekintetben, hogy ez az akkumulátorgyárakra kifejezetten ne legyen érvényes. Ennek az eredménye a miniszteri utasítás, amely kezelni tudja a helyzetet

 – válaszolta Debrecen polgármestere. Nyomatékosította: a helyzet egyértelmű, az akkumulátorgyártást végző gyárakra nem lehet alkalmazni a rendeletet.  

Kérdés érkezett továbbá a Görbe utca fejlesztésével kapcsolatban, melyre Papp László úgy reagált: jelenleg is egy nagyfelületű útfelújítási program zajlik a városban, idén és jövőre mintegy 6 milliárd forintot fordít erre Debrecen. Prioritást a nagyobb forgalmat lebonyolító utak élveznek, de a Görbe utcával kapcsolatos kérést – ahogy valamennyi hasonló kérést is – regisztrálja és megvizsgálja a hivatal. 

– Nem kizárt, hogy jövőre pluszforrást biztosítunk a programra – jegyezte meg. Varga Zoltán felvetésére pedig elmondta: folyamatban van új padok beszerzése és kihelyezése a Sziget-kék játszótérre.  

A fentieken túl a közgyűlés elfogadta Debrecen Megyei Jogú Város Településképi Arculati Kézikönyve és a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítására, Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye működését érintő döntések meghozatalára vonatkozó javaslatokat. Mindezek mellett pedig elfogadták a Csokonai Színház névváltozására vonatkozó javaslatot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában