Programajánló

2023.09.24. 09:31

Shakespeare árnyékában – könyvbemutató és filmvetítés a debreceni Partium Házban

Haon.hu

A nagybányai Walter Übelhart történelmi regényénk (Shakespeare árnyékában) bemutatójára és az abból készült film vetítésére várják az érdeklődőket a debreceni Partium Házba szeptember 27-én 17 órától – tudatta az intézmény közlésében.

A 17 órától kezdődő könyvbemutatón a szerzővel, Walter Übelharttal Szaffkó Péter irodalomtörténész beszélget. Az est zenei közreműködője Pless Attila zongoraművész. A 19 órakor kezdődő filmvetítés és az azt követő közönségtalálkozó az Apolló moziban ingyenesen látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött. A filmvetítést követően Dr. Váró Kata Anna filmesztéta, egyetemi oktató Tárkányi Jánossal, a film rendezőjével beszélget.

A nagybányai Walter Übelhart történelmi regénye (Shakespeare árnyékában) és az abból készült film az első perctől lebilincseli az olvasót, a nézőt. A választott téma és a két idősíkon futó cselekmény révén alámerülünk az idő folyosóin, a 400 évvel ezelőtti korba, amikor a történelem árnyékából egy nagybányai szereplő bontakozik ki, aki szeretett észrevétlen maradni: Johannes Banfi Hunyades. Apja, Bánfhunyadi Mogyoró Benedek a Tiszántúli református egyházkerület püspöke volt 1595-1603 között. Hősünk a Schola Rivulinában végezte tanulmányait, ahol idegen nyelveket tanult, többek között az angolt is, majd megfordult a londoni előkelő körökben, úgy tűnik, hogy közel állt a nagy William Shakespeare-hez, akinek vélhetően nem csak idővel híressé vált témákat javasolt, de még szövegeket is felajánlott, miközben úgy döntött, hogy a kilétét homály fedje.

Regisztrálni ITT vagy személyesen a mozi jegypénztárában lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában