Példamutató élet

2023.09.09. 15:56

Sosem fordított hátat Körösszegapátinak Szakadáti Tibor, a helyi ortodox egyház mindenese

Az apáti születésű ötvenéves férfi életének minden időszaka, minden cselekedete a községhez kapcsolódik.

Vmirjáncki József

Szakadáti Tibor a templom előtti kertben

Forrás: Vmirjáncki József

Szakadáti Tibor az általános és a szakmunkás iskolák befejezése után a helyi termelőszövetkezetben dolgozott. Később sem hagyta el Körösszegapátit, idős szüleivel maradt. Mivel a településen nem sok munkalehetőség akadt a számára, idővel a helyi önkormányzat dolgozója lett. Jó kézügyessége miatt minden rábízott feladatot el tudott végezni, társai szívesen dolgoztak vele.

Szerencsés helyzet volt az életében, amikor a helyi ortodox egyház állandó dolgozójának kérték fel. A tisztelendő választása azért esett Tiborra, mert ortodox vallású és aránylag jól beszéli a román nyelvet. Nyolc éve már annak, hogy ő az egyháznál dolgozó mindenes. Van is munkája elég, mert a templom körüli park szinte mindennapos törődést igényel, itt az év minden időszakában van tennivaló. A park gondozása mellett a gondnoki feladatokat is ő látja el, és a hívek a három tagú egyházi vezetőségben nagy kurátornak választották.

Rendben tartja a templomot

Mondhatni, hogy Tibor lett a helyi ortodox tisztelendő jobbkeze, első számú segítője. Rendben és tisztán tartja a templomot, emellett az egyházi események alkalmával segíti a tisztelendőt. Kapcsolattartó, így igazán nagy előnye, hogy ismeri a román nyelvet.

Az utóbbi időben minden intéznivaló ráhárult, mivel az ortodox tisztelendő nem lakik a településen. Az egyházzal kapcsolatos teendőket neki kell megoldania, ez pedig felelőségteljes feladat. Arra nagyon büszke, hogy a templomot egyre többen látogatják, és hogy az általa gondozott kertben is egyre több rendezvényt tartanak. A park a település lakói között – függetlenül attól, hogy mely egyházhoz tartoznak – egyre népszerűbb. Ez fontos visszaigazolás számára, mint ahogy az is, hogy

munkájáért a román ortodox egyház feje, Daniel patriárka magas kitüntetésben részesítette. Az elismerést Siluan atya, a magyarországi románok ortodox püspöke adta át Tibornak.

A helyi ortodox hívek is elégedettek a munkájával, beválasztották a román nemzetiségi kisebbség háromtagú vezetőségébe is. Teendőit, mint közmunkás látja el, a megélhetéshez szükséges anyagiakat pedig állattartásából egészíti ki. Ez utóbbiban az évtizedek alatt nagy gyakorlatra tett szert. Szakadáti Tibor személye példamutató a településen élők számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában