Városnap

2023.09.02. 22:33

Kiválóságait ismerte el a város napján Hajdúszoboszló – Fotókkal

A hétszáz hajdúk letelepítését 417. évfordulóját és a város napját is ünnepelték Hajdúszoboszlón szombaton.

Kiss Dóra

Az ünnepi beszédet követen a polgármester átadta az önkormányzat által adományozott kitüntetéseket

Forrás: Tóth Imre

A hajdúk Hajdúszoboszlóra telepítésének 417. évfordulója alkalmából ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak a fürdővárosban szeptember 2-án, szombaton. Ezen a napon adták át a város kiválóságait elismerő díjakat, azonban mielőtt ez megtörtént volna, Czeglédi Gyula mondott ünnepi beszédet. Hajdúszoboszló polgármestere Bocskai István fejedelem rövid, de tartalmas életének néhány mozzanatát emelte ki. Felidézte a nehéz, vérzivataros időszakban betöltött szerepét, amikor Magyarország 3 részre szakítottan élt. Czeglédi Gyula szavai szerint Bocskai István nagyszerű fejedelem és politikus volt, harcolt a keleti betolakodókkal és a nyugati zsarnoksággal egyaránt. A polgármester azonban most nem a harcosról beszélt, hanem a fejedelem békéért tett munkájáról. Bocskait 1605. április 17-én Szerencsen kiáltották ki fejedelemnek, majd nem sokkal később, 1606. december 29-ben halt meg. Ezen szűk két év alatt csodát tett: békét teremtett – mutatott rá Czeglédi Gyula. 

Emlékeztetett arra, hogy Bocskai kötötte meg a bécsi békét, és az ő közvetítésével írták alá a zsitvatoroki békét is, mely a 15 éves török háborúnak vetett véget.

Ma is vannak kiválóságok

S bár Bocskai 700 lovas hajdút telepített Szoboszlóra, a polgármester kiemelte: ebben a mai felfordult, értékvesztett világban sokkal fontosabb a béketeremtő arca. Mint mondta, ma is vannak „harcosaink”, akik a maguk területén kiválót alkotnak, éppen ezért szükséges a teljesítményüket időről időre elismerni. Czeglédi Gyula hangsúlyozta, a város vezetésének az a célja, hogy békében, barátságban, szeretetben, s ennek megfelelően jólétben teljenek a szoboszlóik mindennapjai. Leszögezte, úgy fejlesztik a várost, hogy a lakosok jól érezzék magukat, a fiatalok pedig visszavágyjanak szülővárosukba, itt telepedjenek le.

Az ünnepi beszédet követen a polgármester átadta az önkormányzat által adományozott kitüntetéseket.

A városi ünnepség a Bocskai-szobornál folytatódott, ahol Fazekas Csaba, a város díszpolgára mondott ünnepi beszédet. Soraiban kitért többek között a jelen kihívásaira, s természetesen a fejedelem tetteire, eszméire és példamutatására. A továbbiakban a megjelent intézmények, pártok és civil szervezetek képviselő elhelyezték az emlékezés koszorúit a köztéri szobornál.

A 2023-ban kitüntettek névsora

Hajdúszoboszló Városért kitüntetés: Vetró Mihály

Kovács Máté-díj Hajdúszoboszló Város Közszolgálatáért: Varga Imre Sándor

Gönczy Pál-díj Hajdúszoboszló Város Pedagógiájáért: a Juhász házaspárnak; Juhász István és Juhász Istvánné, valamint Varga Lajosné

Posztumusz Szép Ernő-díj Hajdúszoboszló Város Kultúrájáért: Bartha Anikó

Kenézy Gyula-díj Hajdúszoboszló Város Egészségügyéért: Fézerné Várdai Borbála, Kövesiné dr. Ulrich Mária

Pávai Vajna Ferenc-díj Hajdúszoboszló Város Idegenforgalmáért: Jákób Gábor

Hüse Károly-díj Hajdúszoboszló Város Sportjáért: Pellei Sándor

Tessedik Sámuel-díj Hajdúszoboszló Város Mezőgazdaságáért és Környezetvédelméért: Nagy Ákos

Hajdúszoboszló Kiváló Tanulója:

Kis-Simonka Luca

Kovács Nelli

Bohutinsky Alexander

Tóth Petra

Karacs Ottó

Szirák Bianka

Kollát Borka

Turi Hanna

Kovács Máté

Takács Regina

Kiss Lóránt

Szarvas Szilárd

Gál Bence Antal

Pálóczi Vivien

Hajdúszoboszló város polgármestere Hajdúszoboszló 1606 emlékérmet adományozott: Dr. Bihari-Horváth Lászlónak, a Kastély Band zenekarnak és a Smith Rock Family együttesnek

„Az Év Üzlete” díj 2023. évi díjazottja a szakmai zsűri döntése alapján a PerlaBella Italian Fashion ruházati üzlet, a díjat Máté Krisztina és Németh Zoltán, az üzlet tulajdonosai vették át

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában