Eskütétel

2023.09.02. 15:32

Megismerni, majd átadni a hitet

A Nagytemplomban tettek fogadalmat a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói.

Szakál Adrienn

A közös imádság után Baráth Béla Levente, az intézmény rektora mondott beszédet

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem szombat délelőtt tartotta meg tanévnyitó közgyűlését a Nagytemplomban. Az ünnepi alkalom istentisztelettel kezdődött, melyen Püski Lajos lelkészi főjegyző a Biblia olvasása és megértése közötti különbségre hívta fel a figyelmet. 

Megérteni és megértetni az igét az emberekkel, ez a cél, így válhatunk lelki és szellemi vezetőkké lelkészként, tanítóként, lelki segítőként és szülőként egyaránt 

– mutatott rá.

A közös imádság után Baráth Béla Levente, az intézmény rektora mondott beszédet. – Míg az előző rektori ciklus a rendkívüli helyzetek kezeléséről és megoldásáról szólt, a 2023 és 2026 közötti időszakban tudatos belső építkezést tervezünk – mondta. Terveik szerint az egyetemi képzés által olyan, feladatukkal azonosuló lelkipásztorokat, tanítókat és lelki segítőket képeznek az intézmény következő időszakában, akik küldetéstudattal felvértezve szolgálják majd a közösségeik javát. – Ennek érdekében továbbra is az a célunk, hogy a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek a tradicionális értékek megbecsülése mellett iránymutató szellemisége valósuljon meg – tudatta a rektor. 

Hangsúlyozta, hogy hosszú távon a hivatása iránt elkötelezett hallgatókat emberi és szakmai meggyőződésen alapuló, alkotómunkát ösztönző felsőoktatási közösségként kívánják erősíteni. – Egyetemünk célja a református lelkészek és teológusok, valamint egyházi munkatársak képzése elsődlegesen a Magyarországi Református Egyház számára, továbbá olyan pedagógusok és egyéb világi szakemberek felkészítése a magyar köznevelés és a kulturális intézményrendszer számára, akik a Magyarországi Református Egyház hagyományait képesek hitelesen megjeleníteni, képesek és hajlandóak az egyház javát szolgálni – fogalmazott.

Az új hallgatókat fogadalomtételük előtt Vitéz Ferenc oktatási rektorhelyettes köszöntötte. A kórházi lelki gondozói gyakorlatra készülők fogadalomtétele után a demonstrátorok megbízólevelének átadása következett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában