Fejlesztés

2023.09.15. 19:24

Csodaszép tornatermet és teljesen megújult játszóudvart is kaptak a Tímár utcai ovisok – fotókkal

Befejeződött a Debreceni Református Kollégium Óvodájának bővítése.

Szakál Adrienn

Új szárny épült a Debreceni Református Kollégium Tímár utcai óvodájában

Forrás: Czinege Melinda

Új szárny épült nemrég a Debreceni Református Kollégium idén huszonöt éves Tímár utcai óvodájában, melyet hivatalosan péntek délután adtak át. A több mint 750 millió forintos fejlesztéssel csoportszobát és tornatermet, fejlesztőszobát, valamint teljesen megújult játszóudvart is kaptak a Tímár utcai óvodások. Az ünnepség Fekete Károly református püspök igei szolgálatával kezdődött, melyben a gyermeki rácsodálkozás természetéről beszélt.

A csodálkozásból erednek az új gondolatok, a választ kereső kérdések. Ez szétrepeszt minden burkot és kivénhedt nézetet, majd fordul, és tiszteletet szül. Tanítani nem lehet, csak a rávezetést próbálhatjuk meg, hogy megnyíljanak majd Isten és egymás felé. Református nevelésünk alfája, hogy segítsük ezt a rácsodálkozást

– vélekedett.

Fekete Károly, református püspök
Fekete Károly, református püspök
Forrás: Czinege Melinda

Választási lehetőség is

– Azt a várost, mely iskolákat, óvodákat és bölcsődéket épít, semmilyen váratlan kihívás nem érheti a jövőt illetően, mert a jövőben gondolkodva tervez a jelenben, és hajtja végre azokat a feladatokat, melyek a jövő zálogainak tekintett gyermekek nevelése szempontjából a legfontosabbak – kezdte ünnepi beszédét Papp László polgármester. Elmondta, hogy Debrecen az elmúlt tíz évben nagyon sokat tett azért, hogy a gyermekek a lehető legjobb körülmények között nevelkedhessenek, vagy sajátíthassák el a tanulmányaikat, és a város nemcsak a saját maga által tulajdonolt intézményrendszer fejlesztésében vállal szerepet, hanem a történelmi egyházakkal való kitűnő kapcsolata miatt is jelen van ezekben a fejlesztésekben.

Papp László polgármester
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Hangsúlyozta, hogy az oktatás ügye, valamint a város és az egyház együttműködése évszázados hagyományokra épül, és a város a jelenben is olyan támogatást tud nyújtani, mely az egyház számára kiemelkedő jelentőségű. Hozzátette, hogy ennek az ingatlannak a tulajdonjogát 2020-ban adta át az önkormányzat az egyháznak, megnyitva ezáltal azt a kaput, hogy a kormány félmilliárd forinttal segíthesse majd a fejlesztést.

A református oktatási-nevelési hálózat bővülése azért is fontos, mert választási lehetőséget kínál a debreceni szülők számára: van lehetőség arra, hogy a református hiten alapuló nevelésben részesüljenek a gyerekek. Büszke vagyok arra, hogy Debrecen olyan város, mely az oktatás és nevelés területén nagyon széles körben biztosítja a lehetőséget a város polgárai és diákjai számára a magas színvonalú egyházi nevelés tekintetében

– mutatott rá végül.

református óvoda debrecen haon
Forrás: Czinege Melinda

– A keresztyén nevelés minél korábbi elkezdése érdekében a Református Kollégium igazgatótanácsa éppen 25 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy óvodát épít. Így az ősi kollégiumban teljessé vált az oktatás teljes palettája az óvodától az egyetemig. – idézte fel Feketéné Kavisánszki Györgyi intézményvezető. Elmondta, most újabb mérföldkőhöz érkeztek, mert az Országos Református Óvodaprogram keretében 743 millió forintból elkészült az óvoda új épületszárnya.

Huszonöt esztendő van mögöttünk, és az intézményfejlesztés története semmit nem érne, ha nem lettek volna itt a gyermekek, akiket a családok ránk bíztak., akikből minden évben sokkal többen jöttek, mint ahány helyünk volt. Jó tudni, hogy a református név aranyfedezetét a hitben élő családok adják

– fogalmazott.

Feketéné Kavisánszki Györgyi intézményvezető
Feketéné Kavisánszki Györgyi intézményvezető
Forrás: Czinege Melinda

Rengeteg fejlesztés történt

Fürjes Zoltán helyettes államtitkár elmondta, hogy a református óvodafejlesztő programban, melynek részeként a debreceni intézmény is korszerűsödött, összesen 66 ehhez hasonló fejlesztés történt. Kitért a napokban zajló Demográfiai Csúcsra, majd a nemzetközi konferenciáról elmondta, hogy a világ minden tájáról összegyűlő kutatók, tudósok, művészek arra keresik a választ, hogy miként lehet megvédeni a családokat a korszellem támadásával szemben. Kiemelte, hogy az elmúlt tizenhárom évben több mint 3 ezer 700 templom felújítását és kétszáz építését támogatta a kormány az óhazában és a határon túl. Több mint 400 egyházi óvoda és iskola felújításához és építéséhez tudott hozzájárulni, és 8 ezernél több találkozó, fesztivál, tábor és imaest szervezésében volt jelen.

Fontosak az egyházi értékeink, de mindenek előtt a hit védelme

– emelte ki végül.

Fürjes Zoltán helyettes államtitkár
Fürjes Zoltán helyettes államtitkár
Forrás: Czinege Melinda

Évszázados hagyománnyal

Pósán László honatya úgy fogalmazott: a gyermekek az élet folytonosságának a letéteményesei, és amikor egy óvodafelújításról beszélünk, még nagyobb jelentősége van annak, hogy másokkal ellentétben mi Magyarországon az élet kultúráját ápoljuk. Megjegyezte, hogy választási kerületében több helyen volt hasonló fejlesztés a közelmúltban, és Debrecen a hit kősziklájaként még hosszú ideig erősödik tartásában, hitében.

Pósán László országgyűlési képviselő
Pósán László országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

Baráth Béla Levente, a DRK igazgatótanácsának elnöke felidézte, hogy néhány napja a 486. tanévet nyithatta meg az egyetem tanévnyitó ünnepségén. – Nem csupán egy épület, hanem intézményhálózat ez, szoros munkatársi közösséggel, melyben több évszázados hagyománya van a közösségi tanulásnak. Minden új intézmény létrejötte a közösségi tanulás része is egyben – vélekedett.

Baráth Béla Levente, a DRK igazgatótanácsának elnöke
Baráth Béla Levente, a DRK igazgatótanácsának elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Az állam a beruházást 503 millió forinttal támogatta, amit az önkormányzat 33, az egyházkerület 207 millióval egészítették ki.

Megvásárolták a szomszédos telket, és összeépítéssel alakították ki az új épületszárnyat, melybe helyben új, felszerelt csoportszoba a hozzá tartozó gyermekmosdóval, az aula, az emeleti részen tornaterem, fejlesztőszoba és nevelői szoba alakult ki, emellett bővült és megújult a játszóudvar, valamint szinte teljesen megújult az óvoda egész épülete.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában