Egészségügyi ellátás

2023.09.26. 15:39

A gyermekvállalás sikertelenségével küzdő pároknak nyújt segítséget a debreceni Meddőségi Központ

Új, modern, magas színvonalú ellátóhelyet adtak át az egyetem Klinikai Központjában.

Panyiczki-Berényi Viktória

Papp László (balról), Szöllősi Katalin, Szabó Zoltán és Balla György vágta át ünnepélyesen a szalagot

Forrás: Molnár Péter

Meddőségi Központot adtak át kedden a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában (DEKK). Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy az egyetem kuratóriuma egyöntetűen szavazta meg a központ támogatását. – Az egyik fő oka ennek, hogy tíz családból legalább kettőnek külső segítség kell ahhoz, hogy gyermekük legyen. A Debreceni Egyetem az egész régiónak biztonságot, egészséget, a családoknak pedig örömet és lehetőséget nyújt – emelte ki. Felidézte, hogy munkája során rengeteg újszülöttet és koraszülöttet látott el. 

Volt olyan időszak, amikor tíz 1 kilogramm alatti koraszülöttből kilenc meghalt és csak egyetlen egy jutott haza. Manapság már pont fordítva van! A Meddőségi Központ egy fantasztikus lehetőség a családoknak, hiszen akik idejönnek, azoknak nem engedjük el a kezét. Ők azok, akik innen gyermekkel fognak távozni

 – hangzottak a biztató szavak.

Európai színvonalon

Az új betegellátó egység modern infrastrukturális feltételekkel és európai színvonalú eszközparkkal rendelkezik; évente legalább kétezer pár kivizsgálását és orvosi ellátását tervezik itt.

Debrecen Krasznai Zoárd haon
Dr. Krasznai Zoárd, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója
Forrás: Molnár Péter

– Egy kisgyermek világra jötte csodálatos ajándék, meghatározó és sorsdöntő pillanat, az emberi élet legnagyobb áldása. Boldogságot hoz az egyénnek, alapjául szolgál a családnak, és nem utolsó sorban hozzájárul új nemzedékek születéséhez és a nemzet gyarapodásához. 

Olykor azonban a vágyott gyermek megszületéséig viszontagságos, nehéz út vezet. A mai napon Klinikai Központunk meddőségi ellátásának újabb, kiemelkedően fontos állomásához értünk. Egy új, sokrétű diagnosztikai és terápiás részleg megalkotásának ünnepén vagyunk

 – fogalmazott Szabó Zoltán, a DE KK elnöke. Hozzátette, az átfogó nőgyógyászati, urológiai és andrológiai diagnosztikát, illetve kezelést biztosító központ a korábbinál is gyorsabb és egyértelműbb betegutakat fog eredményezni, hozzájárulva a vágyott gyermek megszületéséhez és a születésszám növekedéséhez.

Az élet egyik legcsodálatosabb ajándéka a családalapítás lehetősége. Sok párnál azonban terveik ellenére a gyermekáldás várat magára. A meddőséggel küzdő nők és férfiak aránya az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett, hazánkban minden hatodik ember érintett.

 Célunk, hogy egy olyan korszerű, az emberi életet tiszteletben tartó, egységesen magas színvonal és irányelvek mentén működő, hatékony ellátórendszert alakítsunk ki, amely minden meddőséggel küzdő pár számára hozzáférhető az országban – fejtette ki Szöllősi Katalin, az Országos Kórházi Főigazgatóság osztályvezetője. Mint mondta, egészségügyi és népesedéspolitikai szempontból is kulcsfontosságú kérdés a meddőség kezelése annak érdekében, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen.

Hónapokat nyernek

– Ez a mai alkalom komoly érzelmi töltettel rendelkezik. Ezzel a fejlesztéssel lehetőséget teremtünk és esélyt adunk arra, hogy családok álmai váljanak valóra. Debrecen gondoskodó város, a Debreceni Egyetem pedig partnerként segít ezt a missziót megvalósítani. Magyarországon a családalapítás támogatásrendszere kiemelt fókuszban van. Az elmúlt tíz évben megduplázódott a házasságkötések száma, az abortuszoké pedig a felére csökkent. A gyermekvállalási kedv más országokhoz képest meglehetősen magas. 

Természetesen nem lehetünk elégedettek, hiszen egy elöregedő kontinens polgárai vagyunk, ezért ebben a tekintetben nagyon sok tennivalónk van. Debrecen számára fontos, hogy a családok gyermeket vállaljanak, hiszen a következő időszak, a fejlődés, a jövő a gyermekeken múlik

 – mutatott rá Papp László polgármester.

Debrecen Flaskó Tibor haon
Flaskó Tibor, az Urológiai Klinika igazgatója
Forrás: Molnár Péter

– A Meddőségi Központ létrejötte hatalmas mérföldkő és óriási előrelépés a sikertelen gyermekvállalással küzdő párok számára. Az intézmény szorosan együttműködik a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájával, ezáltal a feltárt okok gyors és szakszerű ellátása válik lehetővé. A felgyorsult betegutaknak köszönhetően a páciensek értékes hónapokat nyernek, amíg a tényleges meddőségi kezelések el nem kezdődnek. A Meddőségi Központban inszeminációs beavatkozásokat végeznek, ami sokkal kisebb terhelést jelent a betegek számára, mint a lombikkezelések – hívta fel a figyelmet Krasznai Zoárd, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

Globális probléma

– Manapság, ha felmerül a meddőség kérdése, nagyon szokszor a nőt tartják a probléma elsődleges okának, holott a kivizsgálások már egyértelműen bizonyítják, hogy a meddő házaspár mindkét tagjánál lehet gond – ismertette Flaskó Tibor, az Urológiai Klinika igazgatója. Kitért arra is, hogy a WHO felmérése szerint az elmúlt ötven évben globálisan a férfiak spermaállománya több mint ötven százalékkal csökkent. A mennyiség mellett a minőség is romlott, ezért az urológus nélkülözhetetlen láncszemmé vált a meddőség okának feltárásában.

Elhangzott: a Meddőségi Központban a nők és a férfiak kivizsgálása ugyanazon helyen és időben indulhat el, továbbá az országban egyedülálló, korszerű készülékkel vizsgálják a férfiakat. Az új intézménynek köszönhetően a családalapítás előtt állók az eddiginél gyorsabban juthatnak majd hozzá a kivizsgálásokhoz és a kezelésekhez, amennyiben szükséges, a Klinikai Központ Nagyerdei Campusán található Asszisztált Reprodukciós Centrumban a lombik program is rendelkezésre áll.

Debrecen eszköz haon
A legmodernebb eszközökkel szerelték fel a központot
Forrás: Molnár Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában