Debreceni Virágkarnevál

2023.08.20. 18:48

Óriási sikernek örvend a Virágkocsi Korzó a Nagyerdő szívében – fotókkal

A karneváli felvonulás ékköveit, a virágkocsi-kompozíciókat idén is kiállítás formájában tekintheti meg a közönség.

Bucsi Bernadett

A látogatók örömmel szelfiztek a gyönyörű virágkocsikkal

Forrás: Czinege Melinda

Mintha véget sem ért volna a karneváli felvonulás – óriási érdeklődés övezi a virágos installációkat a Nagyerdő szívében. A virágkocsik mellett oldtimer autók, motorok és kerékpárok teszik színesebbé az élményt a Nagyerdei Stadion lábánál, és hogy biztosan meglegyen a hangulat, pezsdítő zenés-táncos produkciók kíséretében nézegethetik a kompozíciókat a látogatók.

Az 57. Debreceni Virágkarnevál látogatói fittyet hánytak a kánikulára, az élmény bizonyára feledteti az izzadságcseppekkel járó kellemetlenséget. A szemekbe tűző éles napfény, a forróra hevült betonplacc és még a tömeg sem zavarta a virágkocsikkal életre-halálra fotózkodni kívánó látogatókat. 

A Nagyerdei körúton a karneváli menetben végigvonult virágkocsikat kiállítás formájában tekinthetik meg az érdeklődők, sőt, nem egy alkotásra még fel is mászhatnak a tökéletesnek vélt közösségi oldalra szánt fotóért. 

A helyszínre a Haon is ellátogatott, hogy arról érdeklődjön a nézelődők körében, vajon mi a titka a virágkarneváli sikernek.

Sokfelől érkeztek a városba

Helyiek, a környező településen élők és még az országhatáron túlról érkezők is megfordultak a korzón. Családok, idősek és fiatalok egyaránt kíváncsiak voltak az idei kompozíciókra. A Stadion lábánál kapott helyet a karneváli felvonulást indító, a Szent koronát ábrázoló virágkocsi, a többit a Nagyerdei körúton állították ki. A idei karneváli menetben kocsit indított a Magyar Honvédség Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezred, az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park, a 100 éves Kodály Filharmónia Debrecen, a Tranzit Csoport, a Fórum Debrecen, a TEVA, a Magyar Posta, a BMW Group Gyár Debrecen, a Richter Gedeon és a Debreceni Szakképzési Centrum, továbbá láthatta a közönség Debrecen és Nagyvárad közös kocsiját is. A sokadalmat és a messze nyúló korzót csak a megfáradt kisgyerekek lábai vették be nehezen, de ahogy hallottuk, őket fagyival egyhamar további nézelődésre csalta a lelkes édesanya.

A korzón váltottunk néhány szót a Hajdúböszörményből érkezett Hortó Jánosnéval, aki férjével, lányával és unokájával, Sanyikával vette sorra a virágóriásokat. Az asszony elmondta, hogy szinte minden évben ellátogatnak a Debreceni Virágkarneválra, hiszen nagyon szeretik az esemény hangulatát, sőt, még egy saját emléket is megosztott velünk. 

Már kisgyermek korom óta eljövök a karneválra, a keresztszüleim Debrecenben laktak, keresztapu részt is vett a vidámpark díszítésben, ők csinálták a nyitókocsit mindig. Én magam is díszítettem kocsit annak idején, még a ’70-es években. Akkoriban a vállaltok indították a kocsikat, és mi, dolgozók mentünk éjszaka, tűzdeltük a már előkészített vázra a virágokat

 – mesélte. – Mama, te mennyi virágot tettél fel? – vágott közbe a hirtelen riporterré avanzsált kisunoka, aki még nálunk is nagyobb érdeklődéssel itta a nagymamája szavait. – Sokan voltunk, és mindannyian sok virágot tűztünk fel. Siettünk, mert reggelre kész kellett, hogy legyen. Nekem élmény volt – zárta a gondolatot az asszony.

Táncból is jutott még

A felvonulást ugyan csak a televízón keresztül követte a Veresegyházy család, a szülők úgy gondolták, a két kisfiuk nem bírta volna a nappali hőséget. A Hajdúhadházon élő família a délutánt szánta Debrecenre, és tervük szerint a korzón nézik meg közelebbről az összes virágkocsit. A család is sokadik alkalommal jött el a karneválra, mint mondták, imádják a nemzetközi táncosok műsorát.

Szerencséjükre most ebből a táncos műsorból a délutánra is jutott, a karneváli hangulatot a Stadion lábánál felállított színpadon sorra egymást váltó fellépők fokozták a délután folyamán. Ottjártunkkor éppen az idén 70 éves Hajdú Néptáncegyüttes műsora volt soron, őket még több mint egy tucat hazai és külföldi tánccsoport bemutatója követte és követi még egészen az esti zárásig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában