Másfél éven belül lehet kész

2023.08.31. 14:31

Letették a Debrecen-Józsán épülő katolikus általános iskola alapkövét – fotókkal, látványtervvel

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint ez az intézmény a test, a szellem és a lélek egységét képviseli majd a városrészen.

Bucsi Bernadett

A csütörtöki sajtóesemény résztvevői az ünnepélyes alapkőletételen

Forrás: Molnár Péter

Most még kopár építkezési terület Debrecen-Józsának az a szeglete, ahol nemsokára már modern, 16 osztálytermes egyházi iskola várja a kisdiákokat. A Józsapark melletti területen a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye által indított kezdeményezés valósulhat meg több mint kétmilliárd forintból. A leendő intézmény a Szent György Katolikus Általános Iskola nevet kapta, az alapkövét pedig augusztus utolsó napján tették le.

A felemelő előadásokkal tarkított ünnepségen Balázs Ákos alpolgármester kiemelte: a mai, nehézségekkel terhelt időszakban talán minden eddiginél nagyobb szükség van a jövő generációinak számára pozitív jövőképet, befogadó közösségeket és erős erkölcsi iránymutatást adni. – Éppen ezért fontos az egyházakkal való együttműködés, hogy közösen hozzunk létre oktatási intézményeket, ahol mindez teljesülni tud – mondta.

Balázs Ákos alpolgármester
Balázs Ákos alpolgármester
Forrás: Molnár Péter

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban katolikus templom és óvoda is épült a városrészen. Hangsúlyozta, hogy Debrecen, így Józsa erőssége is a jó együttműködéseken alapul, és méltatta az egyházakkal való közös gondolkodás gyümölcsét. Mint mondta, a 13 ezernél is magasabb lakosságszámú településrész fejlődéséért sokat dolgoztak az elmúlt időszakban, többek között nagy hangsúlyt fektetnek a teremtett környezet védelmére, mellette oktatási-nevelési intézményeket újítottak fel, létrehoztak egy bölcsődét, egy másik építése pedig folyamatban van, de ugyancsak tervezés és kivitelezés alatt áll a közlekedésfejlesztés ügye Józsát illetően.

Antropológiai alapokkal erősítve

Az alapkőletételen megjelent és köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki hangsúlyozta, az olyan egyházi intézményben, mint az épülő józsai katolikus iskolában, az ember teljes természete, antropológiai teremtett valósága jelenhet meg a test-szellem-lélek összetettségében és egységében. Szavai szerint ezen intézmények az egész társadalmat gazdagítják.

Józsán, ebben az intézményben lesz tornacsarnok, könyvtár, iskolaterem, de kápolna is. Ez az egyházi iskoláknak a semmi máshoz nem hasonlítható értéke és gazdagsága. Az egyházi iskolának a sajátossága az, hogy nem pusztán a tudást adja át, hanem az egész embert neveli, mégpedig egy olyan erkölcsi rend alapján, aminek a végső garanciája maga az Isten

– emelte ki a politikus.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
Forrás: Molnár Péter

Az épülő intézmény alapkövét Palánki Ferenc megyéspüspök áldotta meg, de a magasztos pillanatok előtt szólt is a megjelentekhez. Vidal bíboros szavait idézve azt mondta, a gyermekek a jelen kincsei, de övék a jövő. – A jelen kincseit nekünk kötelességünk gondozni, növelni, nevelni, szeretni, hogy szeretett közegben tudjanak felnőni – fogalmazott.

A 16 osztályos általános iskola modern vonalakat követő, akadálymentes, visszafogott, a városképbe illeszkedő négyszintes épület lesz. A tervek szerint másfél éven belül készül el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában