Kiállítás

2023.08.18. 12:04

Ddebrecen mexikói testvérvárosáról nyílt kiállítás a Fórum legalsó szintjén

A cívisváros 2015. augusztus 20-án kötött testvérvárosi szerződést Mexikó állam egyik meghatározó politikai és közigazgatási központjával

Haon.hu

A Mexikóvárostól 40 km-re, nyugat felé található város számos egyezőséget mutat a cívisvárossal

Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Bár Magyarországot és Mexikót egy óceán választja el egymástól, bizonyos települések közötti hasonlóságok által az ipar, az oktatás, a gazdaság és a kultúra területén olyan gyümölcsöző kapcsolatot ápolhatnak, mely a folyamatos egymástól való tanulást és együttfejlődés lehetőségét hordozza magában – olvasható a városháza közléséből.

Ezt felismerve Debrecen 2015. augusztus 20-án kötött testvérvárosi szerződést Mexikó állam egyik meghatározó politikai és közigazgatási központjával, Tolucával, mely ezzel a hajdú-bihari vármegyeszékhely első testvérvárosi kapcsolata lett Latin-Amerikában. 

A Mexikóvárostól 40 km-re, nyugat felé található város számos egyezőséget mutat a cívisvárossal, a települések felépítése azonos stratégiai elemek köré épül. Mindkét helyen kiemelt szerepet kapott az oktatás, egy külön egyetemi városrésszel. Ipari parkok tekintetében szintén több közös pont adott: Tolucában a gyógyszer- és a járműipar is húzóágazatnak számít, ahol képviselteti magát a Pfizer, a Bayer, a Sanofi Aventis, illetve jelen van a Chrysler, a General Motors, a Volvo, a BMW, a Nissan, a Peugeot és a Bosch.

A települést, mely a több mint 4500 méter magas Nevado de Toluca vulkán közelében fekszik, 12 főúton és autópályán keresztül, továbbá vonattal lehet megközelíteni. Emellett a Toluca Nemzetközi Repülőtér Latin-Amerika egyik legmodernebb és legbiztonságosabb repülőtere, környezete az ország legfontosabb pénzügyi negyedét képezi. Toluca továbbá Mexikó életében fontos kulturális centrum, mely kiemelt nemzetközi kapcsolatokkal bír. A múzeumi negyed, a stadion is olyan színtér, mely kapocs, ezeken túl pedig két város gasztronómiája között szintén mutatkoznak hasonlóságok – Debrecen egyik védjegye a debreceni páros kolbász, míg Toluca a verde chorizo de Tolucáról (zöld kolbász) híres.

A messzeség tehát nem mindig jelent távolságot, sőt. Közös értékeink megtalálása és vigyázása összeköt, erősebbé tesz bennünket. Így válhatott mára a Tolucával kötött partnerség Debrecen város sokszínűségének egyik pillérjévé.

A kiállítás augusztus 17- 27. között, a Fórum bevásárlóközpontban nyitvatartási időben látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában